Göyçay (rayon)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Göyçay Rayonu sayfasından yönlendirildi)
Göyçay
Rayonun Azerbaycan'daki konumu
MerkezGöyçay
BaşkanMehdi Selimzade
Alan739 (km2)
Nüfus115.800
Plaka kodu23
Telefon kodu(0)2027
Posta koduAZ 2300
Web sitesihttp://www.goychay.az

Göyçay Rayonu (Azerice: Göyçay rayonu), Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idari bölümlerden birisidir. İdari merkezi Göyçay şehridir.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Göyçay bölgesi Azerbaycan Cumhuriyeti'nin merkezinde, Şirvan düzlüğünün kuzey bölümünde Büyük Kafkas dağlarının eteklerinde bulunduğu«Göyçay» asıl Türk kökenli kelime olup, kıyısında bulunduğu Göyçay çayının adına alınmıştır. Çayın suyu aşırı şeffaf olduğuna ve gök (mavi) rengine çaldığında göre şöyle adlandırılmışdır.

Bazı tarihi kaynaklara göre, bölge nüfusu, esasen, XV yüzyılda Türkiye'den göçmüş Karaman beylerbeyliyinin nüfusu hesabına şekillenmiştir.

XIX yüzyılın 50'li yıllarında Şamahı'da yaşanan depremden zarar gören nüfusun bir bölümü Göyçayın topraklarına göç ve bununla da yerleşim birimi genişlemeden başlanmıştır. Çar hükûmetinin Kafkasya'da yürüttüğü idari reformlar çerçevesinde 1867 yılı Aralık ayında Bakü guberniyasının bünyesinde Göyçay kazası oluşturuldu. Kaza merkezi olan Göyçay yerleşim birimi ise 1916 yılından şehir adlandırılmıştır.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgenin Arapcebirli köyü arazisinde XII-XIV yüzyılda inşa edilmiş ve Arap hilafeti dönemine ait "Surhay" Kalesi, İnce ve Arapcebirli köyleri arazisinde bulunmuş ve M.Ö. II yüzyıla ait küp mezarlarının kalıntıları bu bölgede eski dönemlerde insan yerlerinin mevcut olduğunu kanıtlamaktadır.

XIX yüzyılın sonlarında inşa edilmiş yer hamamı ve 4 cami de bölgenin tarihi anıtları sırasına dahildir.

Doğal kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Rayonun arazisi inşaat sektöründe kullanılan doğal kaynaklar açısından zengindir. Göyçay çayı deresinin ve Ceyirli köyünün yakınında çakıl taşı, çakıl, kum çıkarılır. Karabakkal köyünde zengin kil yatakları vardır ve bundan da yüksek kaliteli tuğla üretim olunur.

Karabağ Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Karabağ'ın Ermenistan silahlı birleşmelerinden kurtarılması uğruna savaşlarda göyçaylılar 163 şehit vermiş, 44 kişi kayıp, 106 kişi yaralanmıştır.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Göyçay'da tarım önemlidir. Hayvancılık ve bağcılık var. Meyve (örneğin: Nar), tahılla pamuk yetiştirilir.

Not[değiştir | kaynağı değiştir]