Fuad Bezmen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fuad Bezmen
Doğum16 Nisan 1909
Selanik, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm11 Kasım 2011 (102 yaşında)
Yeşilköy, İstanbul
EğitimLise: Galatasaray Lisesi ve Paris Michelin lisesi Üniversite: Marsilya Yüksek Ticaret Okulu
Meslekİş insanı, sanayici
OrganizasyonMensucat Santral, Santral Holding
Akraba(lar)Babası: Halil Ali Bezmen Amcası: Nazım Bezmen

Fuad Bezmen (d. 16 Nisan 1909, Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - ö. 11 Kasım 2011, Yeşilköy, İstanbul), Türk iş insanı, sanayici, Mensucat Santral ile tekstil, gıda, bankacılık, kimya ve maden alanlarında faaliyet gösteren Santral Holding şirketlerinin kurucusu ve onursal başkanıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bezmen, 16 Nisan 1909 tarihinde Selanik'te dünyaya geldi. Babası Halil Ali Bezmen'dir, amcası eski milletvekili Nazım Bezmen'dir. Lise eğitimine, 1918 yılında, Galatasaray Lisesi'nde başladı, Paris'te Michelin Lisesi'nde bitirdi. Üniversiteyi Marsilya Yüksek Ticaret Akademisi'nde (Ecole Superieur de Commerce de Marseille) okudu. İş hayatına 1928 yılında, Teşvik-i Sanayi Kanunu'nun çıkarılmasının ardından, babasının iplik tacirleri Taranto ve Behar ortaklığı ile kurduğu Mensucat Santral'da çalışarak başladı. Burada, Esat Edin'in büyükbabası Rıfat Edin ile çalışmıştır. Babasının vefatının ardından fabrikanın yönetimini amcası ve ağabeyi ile birlikte devralmıştır.[1]

Bezmen, Mensucat Santral'ı 1928 yılında yönetimini üstlendiğinden itibaren fabrika sayısını 1'den 6'ya, istihdam edilen işçi sayısını 100 işçiden 8 bin işçiye çıkarmıştır. İleri zamanlarda kuracağı Santral Holding'in bünyesinde Mensucat Santral'in Kazlıçeşme, Topkapı ve Edirne fabrikaları, Sanko, Koruma Tarım, Rabak ve Zucchi-Marmara gibi şirketler toplanmıştır.

1949 yılında başlayan Marshall Planı'na kabul edilen Bezmen, 1950'lerde New York'tan ve Almanya'dan yeni makineler ithal ederek mümessilliklerini üstlenmiştir ve böylece Mensucat Santral, makine sanayi sektörüne de giriş yapmıştır.

1975 yılında Fuad Bezmen, holding ve şirketlerin yönetimini büyük oğlu Halil Bezmen'e devretti. Ancak Halil Bezmen yönetiminde holding mali ve yönetim sıkıntıları ile boğuşmaya başlamıştır ve birçok fabrika zorunluluk sebebiyle kapatıldı. 1993 yılında Mensucat Santral'in de kapanmasıyla emekliye ayrıldı. Geri kalan yıllarında Yeşilköy'deki evinde yaşamış, gelirini Çatalca'daki çiftliğinden ve emekli maaşı ile sağlamıştır. Oğlu Halil'e yönetim yetkisi verdiğinden pişmanlık duymuştur ve bu yüzden onu evlatlıktan ve varislikten çıkarmıştır. Akrabası Nermin Bezmen tarafından yazılmış, Fuad Bezmen: Bir Duayenin Hatıratı adında bir biyografisi vardır.

Bezmen; TÜSİAD, İstanbul Rotary Kulübü ve Galatasaray Spor Kulübü üyesiydi.[2]

Bezmen, 11 Kasım 2011 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Kabri, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulunmaktadır.

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bezmen, ilk evliliğini amcasının kızı Fatma Bezmen ile yapmıştır ve bu evlilikten dört oğlu olmuştur; Halil (d. 1939), Nazım (d. 1942), Turgut (d. 1950) ve Necdet (d. 1954). Dört oğlu da iş hayatlarına Mensucat Santral'da başlamışlardır. 10 torunu ve 4 küçük torunu vardır.

Bezmen, 1966 yılında Emel Bezmen ile evlendi.

Bezmen, hobi olarak avcılık yapmıştır, fakat kuş türlerinin soyu tükenmesine karşın pişmanlık duyarak avcılığı bırakmış, tabiata yeniden kazandırmak için hayvan çiftlikleri kurmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ TOSUNER, Nurten ERK. "80 yıllık sanayici Fuad Bezmen 100 yaşına 'tertemiz' giriyor". Hürriyet. 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  2. ^ "Bu dünyadan bir Bezmen geçti". Milliyet. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023.