FrieslandCampina

Vikipedi, özgür ansiklopedi
FrieslandCampina
Tipkooperatif
EndüstriGıda endüstrisi
Kuruluş31 Aralık 2008
Genel merkezi
Önemli kişilerHein Schumacher (CEO)
ÜrünMandıra ürünü, süt ürünleri, yoğurtlar
Gelir11 milyar (2017)
Çalışan sayısı22,000
Web sitesiSitesi

Royal FrieslandCampina N.V. 31 Aralık 2008'de Campina GmbH, Campina BV ve Friesland Foods arasındaki birleşmenin sonucu olan, Amersfoort, Hollanda merkezli bir Hollandalı çok uluslu süt kooperatifidir.

Yıllık 11 milyar Euro geliriyle dünyanın en büyük süt kooperatifi ve dünyadaki ilk 5 süt şirketinden biridir. FrieslandCampina'nın 33 ülkede şubesi vardır ve toplamda 21.927 kişiyi istihdam etmektedir.[1]

Başlıca markaları Friesche Vlag (veya Endonezya'da Frisian Flag), Chocomel, Fristi, Fruttis, Dutch Lady, Appelsientje, Milner, Campina, Landliebe, Optimel, Mona ve "Mix'it" dir. FrieslandCampina’nın ürünleri 100'den fazla ülkeye ulaşıyor.

Royal FrieslandCampina kooperatif olarak düzenlenmiştir ve kökleri 1879'a kadar uzanmaktadır. Birleşme ve devralmalarla büyümüştür.

1997 yılının sonlarında dört Hollandalı süt kooperatifi, Friesland Coberco Dairy Food'u oluşturmak üzere birleşti. 2004 yılının Haziran ayında, Hollanda Kraliçesi Beatrix, FCDF Kraliyet statüsünü kazandı.[2] FCDF kendisini Royal Friesland Foods olarak değiştirdi.

Campina 1989 yılında, iki bölgesel süt kooperatifi olan Melkunie Holland ve DMV Campina'nın birleşmesiyle kuruldu. Birleşmeden sonra şirket, 2001 yılında ismin Melkunie kısmını bırakana kadar Campina Melkunie olarak seçildi.

Vietnam, ABD ve Kanada'da şirket, popüler sütlü Vietnam buzlu kahvesi (Cà phê sữa đá) içeceklerinde ve çeşitli diğer Vietnamcalarda kullanılan konserve süt ürünleri, Sữa ọng Thọ (Longevity Brand kondens sütü) ile ünlüdür.. Sữa ọng Thọ, Saigon-Biên Hòa bölgesinde seri olarak üretildi ve 1975'ten önce Friesland Foods tarafından üretilerek Vietnam Cumhuriyeti'nde yaygın olarak tüketildi.

2004 yılında İsveç Danimarkalı süt kooperatifi Arla Foods ve Campina, bir birleşme planlarını açıkladı, ancak açıklanmayan sebeplerden Nisan 2005’te planı iptal edildi.[3][4]

19 Aralık 2007'de Campina ve Friesland Foods, şirketlerin birleşme olasılığını araştırdıklarını açıkladı. AB, bazı peynir ve süt içecek bölümlerini satmaları şartıyla iki kooperatifin birleşmesini onayladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]