Fransızcanın resmî dil olduğu ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
  Fransızca tek resmî dil (13 ülke).
  Fransızca bir veya daha fazla dil ile birlikte ortak resmî dil (16 ülke).

2015 yılı itibarıyla Fransızca 29 bağımsız ülkede resmi dil konumundadır. Aşağıda yer alan listede Fransızcanın resmî ya da fiili olarak kullanıdığı 29 bağımsız ülke listelenmiştir.

Fransızcanın resmî dil olduğu ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Ülke Kıta Nüfus[1]
1. Demokratik Kongo Cumhuriyeti Demokratik Kongo Cumhuriyeti Afrika 77,266,800
2. Fransa Fransa Avrupa 66,991,000
3. Kanada Kanada Kuzey Amerika 35,851,800
4. Madagaskar Madagaskar Afrika 24,235,400
5. Kamerun Kamerun Afrika 23,345,200
6. Fildişi Sahili Fildişi Sahili Afrika 22,701,600
7. Nijer Nijer Afrika 19,899,100
8. Burkina Faso Burkina Faso Afrika 18,105,600
9. Mali Mali Afrika 17,599,700
10. Senegal Senegal Afrika 15,129,300
11. Çad Çad Afrika 14,037,500
12. Gine Gine Afrika 12,608,600
13. Ruanda Ruanda Afrika 11,607,700
14. Belçika Belçika Avrupa 11,285,700
15. Burundi Burundi Afrika 11,178,900
16. Benin Benin Afrika 10,879,800
17. Haiti Haiti Kuzey Amerika 10,711,100
18. İsviçre İsviçre Avrupa 8,287,000
19. Togo Togo Afrika 7,304,600
20. Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti Afrika 4,900,300
21. Kongo Cumhuriyeti Kongo Cumhuriyeti Afrika 4,620,300
22. Gabon Gabon Afrika 1,725,300
23. Cibuti Cibuti Afrika 887,861
24. Ekvator Ginesi Ekvator Ginesi Afrika 845,060
25. Komorlar Komorlar Afrika 788,474
26. Lüksemburg Lüksemburg Avrupa 569,676
27. Vanuatu Vanuatu Okyanusya 264,652
28. Seyşeller Seyşeller Afrika 92,900
29. Monako Monaco Avrupa 37,731
Toplam Tüm ülkeler Dünya 434,578,054

Fransızcanın resmî dil olduğu bağımlı bölgeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Ülke Kıta Nüfus Statü
1. Martinique Martinique Karayipler 386.486 Fransa Denizaşırı kolektivitesi
2 Fransız Polinezyası Fransız Polinezyası Okyanusya &0000000000267000.000000267.000 Fransa Denizaşırı kolektivitesi
3. Yeni Kaledonya Yeni Kaledonya Okyanusya &0000000000224824.000000224.824 Fransa Denizaşırı kolektivitesi
4. Aosta Vadisi Avrupa &0000000000128000.000000128.000 İtalya özerk bölgesi
5. Jersey Jersey Avrupa &0000000000091533.00000091.533 Britanya taç toprakları
6. Saint Martin Saint-Martin Kuzey Amerika &0000000000029376.00000029.376 Fransa Denizaşırı kolektivitesi
7. Wallis ve Futuna Wallis ve Futuna Okyanusya &0000000000016448.00000016.448 Fransa Denizaşırı kolektivitesi
8. Saint Barthélemy Saint Barthélemy Kuzey Amerika &0000000000007492.0000007.492 Fransa Denizaşırı kolektivitesi
9. Saint Pierre ve Miquelon Saint-Pierre ve Miquelon Kuzey Amerika &0000000000007044.0000007.044 Fransa Denizaşırı kolektivitesi

Fransızca tanınan bir kültürel dilde Amerika Birleşik Devletleri Louisiana ve Maine, devletin hükümetleri resmi olarak teşvik ve destek Fransızca dil eğitimi ve kullanımı devlet hizmetleri ve ticaret ve bir de facto resmi dil, ama bunu değil de jure resmi.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fransızca konuşan ve coğrafi dağılımı
  • Francophonie
  • Resmi dil olarak Fransızca olan uluslararası örgütlerin listesi

Notlar ve referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Google Public Data Explorer". World Bank. 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2016. 
  2. ^ Louisiana Official Site on Languages, accessed August 22, 2016