Firuzabad

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Firuzabad
فيروز آباد
Şehristan merkezi
İran üzerinde Firuzabad
Firuzabad
Firuzabad
Şehrin İran'daki konumu
Ülkeİran İran
EyaletFars Eyaleti
ŞehristanFiruzabad şehristanı
BahşFiruzabad merkezî bahşı
Nüfus
 (2006)
 • Toplam58,210
Zaman dilimiUTC+03.30 (IRST)
 • Yaz (YSU)UTC+04.30 (IRST)

Firuzabad (Farsça: فيروز آباد), İran’ın Fars Eyaleti'nde şehirdir.

Eyaletin aynı isimli Firuzabad şehristanı'nın yönetim merkezi olan şehrin 2006 yılı resmi nüfusu 58.210 kişi[1] ve 12.888 hanedir.

Şiraz’a 115 km. uzaklıkta bulunan şehir Khoja Nehri'nin suladığı verimli bir ovanın içinde yer alır. Şehir çamurdan yapılmış surlarla çevrilidir ve 4–5 km. kuzeybatısında antik şehrin harabeleri bulunur. Harabeler içerisinde I. Ardeşir'in ünlü ateş tapınağı da yer almaktadır.

Firuzabad'ın bulunduğu ovayı sulayan Khoja Nehri, dağların arasından geçen dar bir boğazdan ovaya girer ve yine dar bir boğazdan ovadan çıkar. İranlı tarihçilere göre şehri ele geçirmeyi başaramayan Büyük İskender, bu boğazın üzerinde bir baraj kurdurtur ve oluşan baraj gölüyle ovayı ve şehri sular altında bıraktırır. 3. yüzyılın sonuna kadar kalan baraj Sasani hanedanlığının ilk hükümdarı I. Ardeşir tarafından yıktırılır. Ova ve şehir böylece bu tehlikeden kurtarılmış olur. Ardaşir, aynı zamanda eski şehrin yerine Gur adı verilen yeni bir şehir inşa ettirir. Şehre, daha sonra Ardeşir’in ardıllarından biri olan Firuz kendi adını verir.

Buğday ve pirinç bölgede üretilen önemli tarım ürünlerindendir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "World Gazetteer'de "Fīrūzābād"". 28 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2013.