Ermenistan Çocukları Yardım Vakfı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ermenistan Çocukları Yardım Vakfı
SloganNesillere desetekleyerek
Öncül2004 yılında
KurucuGaro Armen
Kuruluş yeriErmenistan, Erivan
TürHayırsever, Sivil Toplum Kuruluşu
Önemli kişilerLiana Ghaltaghchyan
Personel120 (2020)
Resmî sitecoaf.am
Net gelir5 milyon Amerikan dolara kadar

Ermenistan Çocukları Vakfı (COAF), (Ermenice: “Հայաստանի Մանուկներ” բարեգործական հիմնադրամ (ՔՈԱՖ), İng., Children of Armenia Charitable Fund (COAF)) Ermenistan ve Amerika Birleşik Devletleri'nde merkezi bulunan ve Ermenistan'ın kırsal bölgelerinin çocuk merkezli gelişimine odaklanan, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Vakıf, 11 Ermeni vilayetinden 6'sında, 64 kırsal topluluk içerisindeki 107.000'den fazla yerliye hizmet vermiş bulunmaktadır.

COAF, iş insanı Garo Armen'in, Ermenistan'ın Armavir bölgesindeki Karakert köyünü ziyaret etmesi ve kırsal kesimde yaşayanların karşı karşıya olduğu ihmal seviyesine tanık olması üzerine 2004 yılında kurulmuştur. Sonuç olarak COAF, "eğitim, sağlık, çocuk ve aile hizmetleri ve ekonomik kalkınma programları" yoluyla Ermenistan'ın kırsal kesiminde yoksulluğu azaltmak amacı ile kurulmuştur.[1]

COAF'ın beyan edilen misyonu “kırsal toplulukları inovasyon yoluyla ilerletmek amacı ile COAF SMART programı girişimleriyle çocuklara ve yetişkinlere kaynak sağlamak” tır. Vakıf, tüm çocukların, gençlerin ve ailelerinin tüm potansiyellerini gerçekleştirmeleri ve içinde bulundukları dünyanın gelişimine katkıda bulunmaları adına fırsat ve kaynaklara sahip olan bir Ermenistan yaratma fikrini desteklemektedir.[2]

2015 yılında COAF, Ermenistan'ın kırsal kesimlerindeki sistematik eksiklikleri ele almak adına COAF SMART Girişimi'ni geliştirmeye başlamıştır.[3]

Kuruluş, COAF SMART Girişiminin, merkezi bir yaklaşımla kapsamlı eğitim, teknoloji ve fırsatlara erişimi artırarak kırsal toplulukları geliştirmeyi amaçladığını vurgulamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Teknoloji açısından zengin bir eğitim merkezi olan COAF SMART Merkezi, Ermenistan'ın Lori eyaletinde kurulmuştur. Çevredeki kırsal kesime hizmet vermektedir ve 3 yaş ve üzeri çocuklar için SMART Vatandaşlık Müfredatı çerçevesinde okul sonrası programlar sunmaktadır.

Kuruluş, SMART Center'ı kırsal kalkınma için bir model ve tüm nesil için bir zihniyet değişikliğinin başlangıcı olarak görüyor. Lori'deki ilk kampüslerinin açılışından bu yana COAF, Ermenistan'ın her bölgesinde bir SMART Center kurmayı hedefliyor.

Kuruluş, GuideStar,[4] Better Business Bureau[5] ve Charity Navigator gibi uluslararası yardım değerlendirme kuruluşlarının standartlarını karşılamaktadır.[6]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

COAF, İstanbul'da doğan ve 17 yaşında ABD'ye taşınmış olan ABD'li-Ermeni iş insanı ve bilim insanı Garo Armen tarafından kurulmuştur. Fiziksel kimya üzerine doktora derecesi olan Armen, annesi kanser nedeniyle vefat ettiğinden beri kanser tedavisinde yeni yöntemler bulmaya çalışıyor. Bu trajik kayıp, onun immünoterapiye odaklanan bir biyoteknoloji şirketi olan Agenus'u kurmasına sebep olmuştur.[7]

Garo Armen, Ermenistan'daki insani çabalarından dolayı verilen Ellis Adası Onur Madalyası’nın sahibidir. Ermenistan Cumhurbaşkanı tarafından da Mkhitar Heratsi Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Aynı zamanda Armavir eyalet valisi tarafından, bölgedeki yatırımlarından dolayı verilen Altın Madalya'nın da sahibidir. Tüm bunların yanı sıra, Ermenistan Başbakanı tarafından Onur Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

Armen; okullara, yetimhanelere gerçekleştirdiği mali yardımlar ve Artsakh'ta gerçekleşen bir mayın temizleme projesi dâhil olmak üzere katılım sağladığı çeşitli projelerle 2000 yılından itibaren Ermenistan'a mali yardım sağlamada aktif olarak yer almaktadır.[8] COAF’ı kurma fikri, Armen'in bir grup diaspora Ermenisi ile birlikte Armavir bölgesindeki en fakir köylerden biri olan Karakert'i ziyaret etmesiyle, Ermenistan'ın köylerinde yapılan bir geziden ilham alınması sonucu ortaya çıkmıştır. Armen için köylülerin içme suyuna erişiminin olmadığını ve suyu en yakın şehirden[9] almak zorunda kaldıklarını öğrenmek, COAF'ın kurulmasında belirleyici bir etken oldu.

COAF çalışmalarına; gerekli altyapı iyileştirmeleri yoluyla su, ısıtma sistemleri ve sıhhi tesislerin eksikliğinin ele alınması ile başlandı.[10] 2004 yılında, kuruluşun ilk bağışlarıyla COAF, Karakert okulunun tadilatına başladı.[11]

Daha sonra COAF, yerel halk tarafından dile getirilen sorunları ele almak için toplum temelli yaklaşımlar uygulamaya başladı. Araştırma sonuçlarına dayanarak, kuruluş dört gelişim alanına öncelik verdi: Eğitim, sağlık, çocuk ve aile hizmetleri ve ekonomi. COAF, bu çalışmalara, devam eden altyapı iyileştirmelerinin eşlik ettiğini vurgulamaktadır.[12]

2005 yılında Karakert anaokulu, sağlık ocağı ve toplum merkezinin tadilatı tamamlandıktan sonra, Armavir bölgesinin yakın köyleri de COAF programlarına dâhil edilmeye başlandı. Sonucunda ise, COAF erişimini Armavir'deki 18 köye genişletti, topluluk katılım programları uyguladı ve okullarda sağlıklı yaşam tarzı müfredatı, okul sonrası programlar, psikolojik destek, profesyonel eğitim kursları ve COAF uzmanlarının denetimini uygulamaya koydu.

Kuruluşundan 10 yıl sonra vakıf, 2014 yılında daha fazla köyü ağına eklediğini duyurdu.[3] Bu amaçla COAF, Mayıs 2018'de Lori, Debet'te ilk COAF SMART Center'ı açtı.[13] COAF SMART Center, daha fazla köylüyü COAF tarafından sunulan programlara ve fırsatlara bağlamak ve organizasyon çapında etkinliklere ev sahipliği yaparak farklı bölgeleri bir araya getirmek için tasarlanmış yerel bir eğitim merkezidir. Teknolojik olarak gelişmiş sınıflar ve laboratuvarlar aracılığıyla çocuklar ve aileleri için çok çeşitli kaynaklar sunmaktadır. Kuruluş, köylere ve bu köylerden ulaşım sağlayarak tüm diğer topluluklara da erişim sağlamayı hedefliyor.

COAF'ın COAF SMART Center'da sunulan okul sonrası programları,[14] SMART Vatandaşlık Müfredatı'nın bir parçasıdır. Bu isim, COAF'ın topluluklarının ve çevrelerindeki dünyanın ilerlemesine katkıda bulunabilecek AKILLI vatandaşlar yaratma misyonunu vurgulamaktadır. Bilişsel, duygusal ve psikomotor alanlarda proje tabanlı ve eylem tabanlı öğrenme de dâhil olmak üzere işbirlikçi eğitim, COAF'ın SMART Vatandaşlık Müfredatı'nın merkezinde yer alır.

Artsakh'ta, 4 gün süren çatışmaların ardından sorumluluk sınırlarının ötesine geçen kuruluş, ilkyardım programları ve psikolojik desteğin yanı sıra yaz kampları da yürüterek Artsakh'ta bir insani yardım misyonu başlattı.[15]

Güncel açıklamalara göre COAF, Ermenistan'ın altı bölgesinde faaliyet göstermekte. 2004 yılından bu yana da kırsal kalkınma projelerine 50 milyon doların üzerinde yatırım yapmış bulunmaktadır.

Fotoğraflar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

COAF faaliyetleri, Köy programları ve SMART programları olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

COAF Köy Programları[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy Programları, COAF'ın toplum temelli, bütüncül bir yaklaşıma dayanarak köylere ve kırsal bölgelere bireysel olarak sunduğu program ve hizmet yelpazesini içermektedir. Altyapı iyileştirmelerinin yanı sıra, kırsal toplumları güçlendirmek için eğitim, sağlık, çocuk ve aile hizmetleri ve ekonomik kalkınma programlarının uygulanması da bunlara dâhildir.

1. Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy okulları ile yakın işbirliği içerisinde çalışan COAF Eğitim programı,[16] öğrencilerin yaratıcılıklarını, eleştirel düşünmelerini, yeteneklerini, okulda ve ötesindeki gerçek potansiyellerini geliştirmeye odaklanmaktadır. Programlar, okul sonrası kulüpler olarak uygulanmaktadır.

3-5 sınıflarındaki çocuklar için:

Sivil Eğitim programlarına 6-10. sınıf öğrencileri katılmaktadır:

  • münazara kulübü
  • "Aflatoun" Sosyal-Finansal Eğitim

Ayrıca, COAF'ın ABD Büyükelçiliği [17] ile gerçekleştirdiği ortaklık, kuruluşun şunları sunmasına olanak sağlar:

  • Kırsal bölgelerdeki Ermeni gençlerine İngilizce dersleri vermek üzere tasarlanmış bir mikro burs programı erişimi sayesinde, konuşma becerilerini geliştirip Amerika Birleşik Devletleri kültürü hakkında bilgi edinebilmektedirler.
  • Aynı zamanda, Ermenistan'ın uzak bölgelerinde yeni diller öğrenmek için kaynakların sınırlı olduğu veya hiç olmadığı dil öğrenenler için çevrimiçi İngilizce kursları da sağlanmaktadır.

Kariyer gelişim desteği, 7-12. sınıf öğrencileri için mesleki oryantasyon programı ile başlamaktadır. Buna; burslar, danışmanlık & staj imkânları ile COAF mezunları için istihdam edilebilirlik, COAF mezunları için bir istihdam edilebilirlik becerileri eğitim serisi eşlik etmektedir.

2. Sağlık[değiştir | kaynağı değiştir]

COAF Sağlık programları,[18] tüm toplumun refahını teşvik eden programlar aracılığıyla köylerdeki temel sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmayı amaçlamaktadır. COAF'ın odak noktası, ilkokul çağından başlayarak erken teşhise kadar sağlıklı davranışların teşvik edilmesi yoluyla hastalıkların önlenmesidir. Kuruluş, sağlık departmanındaki kapasite geliştirme, sağlık tesislerinin canlandırılmasının yanı sıra sağlık yönetimi ve sağlık personeli için uygulamalı eğitimi içeren imkânlar da sunmaktadır.[19]

Tıbbi hizmetler açısından, COAF meme, tiroid ve prostat kanserinin erken teşhisini şu yollarla uygular:

COAF'ın, köylülerin diş hijyenini iyileştirmeye yönelik yaklaşımı, çocuklara ağız hijyeni, dişlerin florlanması, okullarda özel diş fırçalama noktaları (Brushodrome) kurarak düzenli diş fırçalama aktivitesinin sağlanması ve 1. ve 2. sınıf öğrencilerine diş macunu ve diş fırçası sağlanması konusunda eğitim vermeyi içeren uygulamalardan oluşur.

Ermeni Amerikan Sağlık Profesyonelleri Kuruluşu (AAHPO) ile işbirliği içerisinde COAF, köylerde ücretsiz tıbbi yardım sağlamak için Ermenistan'a yıllık ziyaretler düzenledikleri uluslararası misyonlar uygulamaktadır.[20] COAF ayrıca, Ermenistan'a yaptığı ziyaretler arasında yerel doktor ve hemşirelere yeni yöntemler ve araçlar sağlamak için doktor eğitiminin yanı sıra Ermenistan'daki kırsal kesim sakinleri için sağlık taramaları ve konsültasyonları da içeren İngiltere ve Kanada'dan doktorlarla yakından çalışmaktadır.

COAF, Dünya Gıda Programı ile işbirliği içerisinde, okul yemekhanelerinin tadilatını tamamlayarak, beş bölgede yaklaşık 2.500 ilkokul çocuğuna sağlıklı gıda sağlamıştır.[21]

3. Çocuk ve Aile Hizmetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

COAF, öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için konuşma terapisi,[22] psikolojik yardım, sosyal hizmet ve çocuk gelişimi[23] hizmetleri aracılığıyla sosyal destek sağlamaktadır.[24]

COAF sosyal hizmetleri, COAF köylerinde kurulmuştur. Yerel profesyonellerin eksikliği nedeniyle COAF, topluluklar içinde eğitim ve çalışmak için uzmanlar işe alır. Bu sosyal hizmet uzmanları, kırsal topluluklardaki ailelere ve çocuklara bireysel ve grup desteği sağlamaktadırlar. Ayrıca zorbalık, aile içi şiddet, kişiler arası ilişkiler ve hem birebir hem de tüm toplulukla birlikte çalıştıkları için engelli insanlar için engeller gibi sorunları da tespit ederler.

COAF psikolojik hizmetleri anaokulları, okullar, aileler ve köylülerle çeşitli kapasitelerde çalışır. Kuruluş, bu alandaki profesyonel eğitimin kırsal topluluklarda yaygın olmadığını vurgular, bu nedenle onları eğiten ve sözleşme süresi boyunca rehberlik, bilgi ve profesyonel denetim sağlayan olası uzmanları belirler. COAF, toplum zihniyetini değiştirmenin bir aracı olarak, çocukların kendilerini yaratıcı ve yapıcı bir şekilde ifade etmelerine yardımcı olan ve engelli insanları da içeriğine dâhil eden Drama Terapisi adlı bir sanat terapisi programı uygular.

Çocuk ve Aile Hizmetleri programının bir diğer bileşeni de Çocuk Gelişim Merkezlerinin oluşturulmasıdır. Bu yenilenmiş tesisler, erken çocukluk gelişimini teşvik etmek için destekleyici bir ortam sağlamaktadır. Çocuklar için hem öğrenme hem de eğlence alanlarına sahiptir ve kendini ifade etme için bir çıkış sağlayan oyuncaklar ve aktivitelerle donatılmıştır.[25]

4. Ekonomik Kalkınma[değiştir | kaynağı değiştir]

COAF'ın açıklanan hedeflerinden biri de, Ermenistan'da ekonomik canlılığa ulaşmak ve köylerde yetişkinlere ve gençlere fırsat ve büyüme potansiyeli göstermektir.[26]

COAF tarafından sağlanan bazı ekonomik kalkınma alanları arasında yerel işletmeler için faizsiz krediler, lise öğrencileri için girişimcilik eğitimi ve sulama suyu boru hatlarının kurulması yer alıyor. Bu programlar, vatandaşlar ve toplumlar arasında daha derin bir bağ kurarak, toplum sakinlerine başarılı olmak ve gelir elde etmek için gereken araçları sağlamayı amaçlamaktadır.

SMART Girişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

COAF SMART, yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik yenilikçi bir yaklaşım olan kolektif ve bireysel bir gelişim girişimidir. SMART Girişimi, kırsal alanlara kaliteli eğitim getirmeyi ve aynı zamanda ekonomiyi canlandırmak için bir turizm cazibe merkezi olarak hizmet etmeyi amaçlayan bölgesel bir merkez olan COAF SMART kampüsü [27] aracılığıyla uygulanmaktadır.

İlk ve şimdiye kadar tek SMART Kampüsü,[28] Ermenistan'ın Lori bölgesinde, Debet köyü yakınlarında yer almaktadır. COAF SMART Merkezi ve COAF KONSEPT Otelinden oluşmaktadır. COAF, her ikisinin de turizmine yön vermesi ve yerel ekonomiye katkıda bulunması beklenen bir Konferans Merkezi[29] inşa ederek kampüsü genişletmeye çalışıyor ve her ikisinin de MICE (toplantılar, teşvikler, konferanslar, sergiler) ve bir SMART Spor Kompleksi inşa ederek kampüsü genişletmeye yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor. SMART Kampüsü 50 dönümlük bir arazi üzerinde yer almaktadır ve bölge her yerinden 250.000'den fazla kişinin erişimine açıktır.

1. COAF SMART Merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

27 Mayıs 2018'de açılan[30] Lori'deki SMART Center, çocukların dil, bilgisayar becerileri, robotik, tasarım, müzik, medya okuryazarlığı, tarım ve daha fazlasını öğrendiği teknolojik olarak gelişmiş ve yenilikçi bir eğitim merkezidir.

SMART'ta sağlanan eğitim tamamen ücretsizdir. Köyler ve SMART Merkezi arasındaki ulaşım, kuruluş tarafından sağlanmaktadır.

Merkezde yerel halkın gençlerine okul sonrası dersler ve etkinlikler sunulmaktadır. Öğrenciler; sadece normal derslerine katılma şansına sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda festivallere, ana sınıflarına, konserlere ve konuk konuşmacıların eğitimlerine de katılabilirler.

COAF SMART Merkezinin mimarı, Lübnanlı-Ermeni Paul Kaloustian’dır.[31] Bina, manzarayı kucaklayacak ve doğal çevresiyle uyum içinde var olacak şekilde tasarlanmıştır.

2. COAF Konsept Otel[değiştir | kaynağı değiştir]

COAF Konsept Otel,[32] SMART Merkezinin hemen bitişiğinde bir sosyal girişimdir. Yerel ekonomik büyümeye katkıda bulunmaktadır.

  • yerel halkı otelcilik ve turizm alanında eğitmek,
  • yeni iş olanakları yaratmak ve
  • bölgeye turist çekebilmek amacı ile

2019 yılında kapılarını açan otelde 12 standart ve premium oda bulunmaktadır. Mimari tasarımı minimalist, endüstriyel bir tarzdan esinlenilmiştir.

3. COAF Ziyaretçi Merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ziyaretçi Merkezi,[33] Vanadzor'dan Alaverdi (M6) ve Dsegh'e (H22) giden yolların birleştiği noktadaki kavşakta bulunan ve hem eğitim hem de ticari amaçlara hizmet veren bir turizm danışma merkezidir. Turistlere (ATM, ödeme noktaları, içecekler, atıştırmalıklar, dolum istasyonları, şarj üniteleri vb.) gerekli hizmetleri sunarken, Lori bölgesi ve özellikle SMART Center hakkında da bilgi vermektedir.

4. COAF Konferans Merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Konferans Merkezi, kârı kuruluşun geliştirme programlarına yeniden yatırılacak bir diğer sosyal girişim projesidir. Merkez, Ermenistan'ın Lori bölgesine turist çekebilmek ve kuruluşun akışını teşvik etmek için tasarlanmıştır. Hedef, yerel ve uluslararası organizasyonlar için konferanslar, mesleki eğitimler, yaz okulları ve değişim programları için ana yerel merkez olmaktır. Otelde, konukların ağırlanabildiği 22 otel odası bulunmaktadır.

5. COAF SMART Spor Kompleksi[değiştir | kaynağı değiştir]

COAF SMART Spor Kompleksi[34] Lori'nin kırsal bölgelerinde sağlıklı bir yaşam tarzının teşvik edilmesini hedefler. 34.000 metrekarelik spor tesisi, olimpik yüzme havuzu, spor salonu, tenis kortu, bisiklet parkuru ve daha fazlası dâhil olmak üzere kırsal kesimdeki çocuklar için çok çeşitli kapalı ve açık spor olanakları sağlayacaktır.

Aynı zamanda, SMART Kampüs’e yapılan yeni ekleme, COAF'ın üçüncü sosyal girişimini işaret ediyor, yani spor etkinlikleri, kurumsal inzivalar, eğitim ve toplantılar için mevcut olacak. Tüm kârlar COAF programlarına bağışlanacaktır.

6. COAF SMART Odaları[değiştir | kaynağı değiştir]

COAF SMART Center'ın açılışından önce COAF, köylerin içerisinde bulunan SMART odalarını faaliyete geçirmişti.[35] Bu eğitim odaları, yerel halka yeni olanaklar sağlamak için gerekli donanıma ve internet bağlantısına sahiptir. Toplulukların birbirleriyle ve dünyayla bağlantı kurmasına yardımcı olmaktadır. Kuruluş, SMART odaları kurarak kırsal bölgelerdeki vatandaşları kendilerini çeşitli alanlarda geliştirmeye teşvik ederek, tıp, sosyal hizmetler, bilgisayar okuryazarlığı ve medya okuryazarlığı konularında eğitim vermeyi amaçlamaktadır.

Lori ve Tavush bölgelerinde bulunan bu odalar, Lori bölgesinde seyahat etmenin zor olduğu kış aylarında insanların eğitimlerine devam etmelerini sağlıyor. SMART odalara sadece kırsal kesimde çalışan gençler için değil, komşu topluluklar için de erişilebilir.

7. SMART Köy[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluş, Ermeni köylerini SMART topluluklara dönüştürmeyi amaçlayan bir SMART Köyü girişimi başlattı. COAF, kuruluşun kapasite geliştirme, ekonomik kalkınma ve köy okulu, anaokulu ve belediye binasının yenilenmesi, yol ve çatı onarımları ve sokak aydınlatması ve yüksek hızlı internet bağlantısı kurulumu da dâhil olmak üzere altyapı projelerini hayata geçirmeyi amaçladığı Lori bölgesindeki Debet köyünü[36] pilot proje olarak seçti.

Bağış toplama[değiştir | kaynağı değiştir]

COAF her yılın Aralık ayında,[37] New York'ta bir bağış toplama galası düzenlemektedir. Arkadaşlar ve yardımseverler, yılın başarısını kutlamak, Ermeni köylerindeki çocukların kişisel hikâyelerini paylaşmalarını dinlemek ve COAF'ın yarattığı etkiyi öğrenmek için bir araya geliyorlar. Her yıl düzenlenen COAF Gala Etkinliği bir hayır yemeği, konser, canlı müzayede ve sessiz müzayedelerden oluşmaktadır.

COAF her yıl gelecek yıl için programlarını uygulamak için milyonlarca dolar toplamaktadır.

Ayrıca, COAF, Ermeni hükûmeti ve ABD hükümeti, Uluslararası kuruluşlar, Bankalar ve sürdürülebilir Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerine sahip yerel şirketler gibi farklı şirket ve kurumlarla güçlü ortaklıklar sürdürmektedir.

Kurumsal Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ermenistan Çocukları Vakfının biri New York'ta, diğeri ise Ermenistan'ın Erivan kentinde olmak üzere iki merkezi bulunmaktadır.

New York ofisi öncelikle bağış toplama, bağışçı ilişkileri ve yıllık COAF Gala etkinliğine odaklanmakta olup, yönetim kurulu da New York'ta bulunmaktadır.

Erivan ofisi ise saha çalışmaları, programların uygulanması, yeni girişimler, etki takibi, toplum gelişim rehberliği, hükûmet ilişkileri, ortak işbirliği, uzmanların eğitimi ve çocukların güçlendirilmesiden ve geliştirilmesinden sorumludur.[38]

COAF'ın Genel Müdürü Liana Ghaltaghchyan'dır.[39] COAF personeli Ermeni bölgelerinde ve köylerinde 140 çalışan ve 200'den fazla müteahhitten oluşmaktadır.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Community-Led Approaches to Development". www.evnreport.com (İngilizce). 10 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Our Story". Children of Armenia Fund (COAF) (İngilizce). 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  3. ^ a b Fund, Children of Armenia (17 Mayıs 2018). "Press Release | Cutting Edge COAF SMART Center Set to Transform Lori Region of Armenia". The Armenian Weekly (İngilizce). 17 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  4. ^ "CHILDREN OF ARMENIA FUND, INC". Guide Star. 2017. 19 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  5. ^ "Children of Armenia Fund, Accredited Charity". BBB Wise Giving Alliance. February 2018. 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ a b "Children of Armenia Fund". Charity Navigator. 1 Eylül 2018. 3 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Profile | Garo Armen". The Scientist Magazine® (İngilizce). 10 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  8. ^ Hakobyan, Mihran (22 Şubat 2016). "Interview with Dr. Garo Armen". Ararat TV, "Orakarg". 28 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  9. ^ Hounanyan, Samvel (23 Mayıs 2005). "I hope Karakert will not be the only one". Asparez Journalist Club. 14 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  10. ^ Mkhoyan, Armenuhi (24 Mayıs 2005). "New Strategic project is Implemented in Karakert". Armenpress National News Agency. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  11. ^ coaf. "It takes a village: the ways COAF changed Karakert". Children of Armenia Fund (COAF) (İngilizce). 1 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  12. ^ "Infrastructure". Children of Armenia Fund (COAF) (İngilizce). 17 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  13. ^ Aghalaryan, Kristina (27 Mayıs 2018). "Educational SMART Center opens its doors in the Lori region of Armenia". News.am Online Portal. 27 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  14. ^ "SMART Center". Children of Armenia Fund (COAF) (İngilizce). 25 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  15. ^ "Summer Camps participants visited Soldiers in Artsakh". Artsakhpress News Agency. 11 Ağustos 2016. 14 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2021. 
  16. ^ "School Education Programs". Children of Armenia Fund (COAF) (İngilizce). 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  17. ^ "Embassy joins COAF to expand English Education in Armenia". U.S. Embassy in Armenia (İngilizce). 25 Temmuz 2018. 27 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  18. ^ "Health Programs". Children of Armenia Fund (COAF) (İngilizce). 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  19. ^ "US dental specialists will run a project at rural schools". News.am, Medical news. 13 Mayıs 2016. 18 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  20. ^ Antonyan, Gagik (20 Temmuz 2017). "US Armenian Doctors in Armenian Villages". Hayastani Hanrapetutyun newspaper. 15 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  21. ^ "COAF providing healthy food to children in Armenia's provinces". Hayern Aysor Online Media, News. 15 Mayıs 2017. 28 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  22. ^ "Arteni community has its own speech therapist". Noyyan tapan News Agency, News. 1 Haziran 2016. 19 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  23. ^ Poghosyan, Sahakanush (1 Haziran 2016). "Looking for a 'better life'". Yelaket online media. 15 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  24. ^ Poghosyan, Sahakanush (1 Haziran 2016). "Lost and Found Childhood". Yerevan News Online portal. 20 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  25. ^ "COAF Sunny Corners Kindergarten Takes on New Approach to Child Development". COAF. 14 Temmuz 2017. 12 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  26. ^ Minasyan, Armenuhi (8 Nisan 2016). "COAF is expanding its programs". Public TV, Hraparakum program. 30 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  27. ^ Papinyan, Hrachya (4 Mayıs 2016). "New SMART Center is being constructed for Lori youth". Public TV, news. 29 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  28. ^ Goqoryan, Sargis (24 Ekim 2017). "The biggest COAF SMART Center is being constructed". Armenia TV, News. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  29. ^ coaf. "COAF Conference center groundbreaking ceremony". Children of Armenia Fund (COAF) (İngilizce). 2 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  30. ^ Minasyan, Armenuhi (27 Mayıs 2018). "What will change newly opened COAF SMART Center?". Public TV, Hraparakum Program. 28 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  31. ^ "The COAF Smart Center – Architecture Integrated to Nature | News | Construction Portal Armenia". www.construction.am. 20 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  32. ^ Maggie. "This concept hotel raises money for rural communities in Armenia". Commonplays (İngilizce). 14 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  33. ^ coaf. "A tourism info center with a coffee-to-go". Children of Armenia Fund (COAF) (İngilizce). 24 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  34. ^ "The COAF SMART Sports Complex". Children of Armenia Fund (COAF) (İngilizce). 28 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  35. ^ Hakobyan, Gohar (28 Nisan 2017). "Three Models of Armenian Creativity". Aravot - Armenian News. 16 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  36. ^ "Smart Village to be Built in Armenia | News | Construction Portal Armenia". www.construction.am. 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2021. 
  37. ^ Fund, Children of Armenia (2 Aralık 2020). "COAF to host "Moving Mountains" fundraiser". The Armenian Weekly (İngilizce). 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  38. ^ "COAF infosheet-profile". GuideStar. 2017. 24 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  39. ^ "Liana Ghaltaghchyan has been appointed executive director of Children of Armenia Foundation (COAF)". armenpress.am (İngilizce). 11 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021.