Ermeni Soykırımı anıtları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ermeni Kırımı anıtlarının listesi sayfasından yönlendirildi)
Şuraya atla: kullan, ara

Ermeni Soykırımı anıtları listesi, Ermeni Kırımı sırasında hayatını kaybedenlerin anısına yapılmış anıtlar.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki tabloda, soykırım kurbanlarının anısına ithaf edilen dünyanın bir çok yerindeki önemli anıtlar sıralanmıştır.

Image Anıt Bölge / Şehir / Ülke Tarih
ErmeniSoykirimAniti.jpg Huşartsan (İstanbul Ermeni Soykırımı Anıtı) Taksim Meydanı, İstanbul, Türkiye 1919–1922[1][2][3]
Armenian Catholicossate of Cilicia - Genocide Memorial chapel.jpg Anıt Şapeli Kilikya Kutsal Makamı, Antelias, Lübnan 1938
Armenian Genocide Memorial, Armenian Church, Kolkata.jpg Ermeni Soykırımı Anıtı Kalküta, Batı Bengal, Hindistan 1965
Մայր աթոռ136.JPG Khachkar anıtı Eçmiyazin Katedrali, Eçmiyazin, Ermenistan 1965
Armenian Genocide Memorial, Watertown, Massachusetts.jpg Ermeni Soykırımı Anıtı Watertown, Massachusetts, ABD 1965
The Armenian Genocide memorial in Bikfaya (closer angle).JPG Ermeni Soykırımı Anıtı Bikfaya, Lübnan 1965
Armenian Genocide Memorial - Yerevan (2903020364).jpg Tsitsernakaberd (Ermeni Soykırımı Müzesi-Enstitüsü) Erivan, Ermenistan
Armenian Genocide Memorial, Montebello, California.jpg Montebello Soykırım Anıtı (Ermeni Soykırımı Şehitleri Anıtı) Montebello, Kaliforniya, ABD 1968
Monumentgenocideprado.jpg Marsilya Soykırım Anıtı (avenue du Prado) Marsilya, Fransa 1973[4]
Armenian Genocide memorial in Saint Sarkis Cathedral, Tehran.jpg Ermeni Soykırımı Anıtı Saint Sarkis Katedrali, Tahran, İran 1973
Ermeni Soykırımı Anıtı Vank Katedrali, Yeni Culfa, İsfahan, İran 1975
Plaza conmemorativa del genocidio,martires armenios.JPG Ermeni Şehitler Anıtı Surp Nerses Shnorhali Katedrali, Montevideo, Montevideo, Uruguay 1975[5]
Philadelphia Museum of Art - Armenian Genocide memorial.jpg Ermeni Soykırımı Anıtı Philadelphia, Pensilvanya, ABD 1980s[6]
Armenian Genocide Memorial in Der Zor, Syria.jpg Ermeni Soykırımı Anıtı Kilisesi Kompleksi Deyrizor, Suriye 1990-2014
Armenian Genocide Monument in Nicosia.jpg Ermeni Soykırımı Anıtı Lefkoşa, Kıbrıs 1990
Armenian Genocide memorial in Aleppo Syria at the Armenian church 40 martyrs.jpg Ermeni Soykırımı Anıtı Kırk Şehitler Ermeni Katedrali, Halep, Suriye 28 Mayıs 1991
Mount Davidson cross.jpg Davidson Dağı'ndaki Ermeni Soykırımı Anıtı San Francisco, Kaliforniya, ABD 1997
Armenian Genocide Memorial Montreal.jpg Ermeni Soykırımı Anıtı Marcelin-Wilson Park, Montreal, Québec, Kanada 1998
Armenian Martyrs Memorial Providence RI.jpg Ermeni Şehitleri Anıtı Providence, Rhode Island, ABD 1999
Memorial Chapel to the Armenian Genocide in Margadeh Syrian desert.jpg Kutsal Kıyamet Kilisesi
(90'lı yılların başında keşfedilen Suriye'deki toplu mezar yeri)[7]
Margadeh köyü, Suriye 1999
Mother Arising Out of the Ashes.jpg Küllerin İçinden Çıkan Anne Anıtı Tsitsernakaberd Anıt Park, Erivan, Ermenistan 2002
Père Komitas ve Ermeni Soykırımı Kurbanları Anıtı Jardin D'Erevan, Paris, Fransa 2003
Marsilya Soykırım Anıtı Marsilya, Fransa 2006[8][9]
ArmMartyrsMemorial Chelmsford Aziz Vartanantz Ermeni Ortodoks Kilisesi içindeki Ermeni Şehitleri Anıtı Chelmsford, Massachusetts, ABD 2005
Khachkar Bremen Khachkar in Nelson-Mandela-Park Bremen, Almanya 2005
Lyon Armenian Genocide Memorial2.jpg Lyon Armenian Genocide Memorial Lyon, Fransa 2006
Larnaca 01-2017 img12 Armenian Genocide Memorial.jpg Armenian Genocide Memorial Larnaka, Kıbrıs 2008
Armenian Heritage Park.jpg Armenian Heritage Park Boston, Massachusetts, ABD 2012
Genocide memorial in Almelo 1.JPG Genocidemonument Almelo, Hollanda 2014
Ermeni Soykırım Anıtı California State University, Fresno, Fresno, California 2015

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ April 24: Can we start over again?. Today's Zaman. Retrieved 3 June 2013
  2. ^ Gezi Parkı'na Hrant Dink Parkı adını verelim, 1915'te katledilen Ermenilerin anısına yapılmış anıtı yeniden dikelim. Radikal. Retrieved 26 June 2013
  3. ^ Monument to Armenian Genocide victims in Istanbul to be restored. LiveLeak. Retrieved 26 June 2013
  4. ^ acam-france.org, haz. "Monument du Génocide" (fr). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160303194435/http://www.acam-france.org/contacts/contact_lieu.php?cle=33. 
  5. ^ armenian-genocide.org, haz. "Memorial at Armenian Church of Montevideo, Uruguay". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20150924213850/http://www.armenian-genocide.org/Memorial.116/current_category.74/memorials_detail.html. 
  6. ^ Memorial in Philadelphia, Pennsylvania
  7. ^ Balakian, Peter (5 Aralık 2008). "Bones". The New York Times. https://www.nytimes.com/2008/12/07/magazine/07lives-t.html?_r=1. Erişim tarihi: 26 Nisan 2009. 
  8. ^ acam-france.org, haz. "Mémorial du Génocide" (fr). 12 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140312212933/http://www.acam-france.org/contacts/contact_lieu.php?cle=28. 
  9. ^ Comité de Défense de la Cause Arménienne, haz. (22 Nisan 2005). "Marseille : pose de la première pierre du Mémorial du génocide arménien" (fr). 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20161220161248/http://www.cdca.asso.fr/s/detail.php?r=8&id=306. 
  10. ^ (Ermenice) Հայոց ցեղասպանության հուշարձան` ԱՄՆ Արիզոնա նահանգում

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]