Erman Şahin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Erman Şahin
Türkiye Bayındırlık ve İskân Bakanı
Görev süresi
27 Mart 1995 - 15 Temmuz 1995
Başbakan Tansu Çiller
Yerine geldiği Halil Çulhaoğlu
Yerine gelen Halil Çulhaoğlu
Muğla Belediye Başkanı
Görev süresi
1984-1989
Yerine geldiği Seyfi Kalakoğlu
Yerine gelen Orhan Çakır
Görev süresi
1973-1980
Yerine geldiği Haluk Özsoy
Yerine gelen İbrahim Ali Göker
Kişisel bilgiler
Doğum 1938 (85-86 yaşında)
Muğla
Partisi Cumhuriyet Halk Partisi
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Erman Şahin (1938, Muğla), Türk siyasetçi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Muğlalı Şahanoğulları'ndan Hamdi Efendinin küçük oğludur. Ortaokulu Muğla’da Lise öğrenimini Aydın’da tamamlamıştır. Ankara Hukuk Fakültesi sınavlarını kazanarak bir süre Ankara Hukuk Fakültesi’ne devam etmiştir. Fakat öğrenimini yarıda bırakarak memuriyet yaşamına atılmıştır. 1963 yılında Muğla Devrim Gazetecilik ve Matbaacılık Şirketinin ortakları arasına girerek gazeteciliğe başlamıştır. 1967 Yılında Ankara’ya, Barış Gazetesi kadrosuna geçen Erman Şahin 1968 yılına kadar tekrar Muğla’ya dönerek Yeni Muğla Gazete ve Basım Evini kurmuştur. 1972 de CHP Muğla Merkez İlçe Başkanlığına, 14 Aralık 1973 yerel seçimlerde de Muğla Belediye Başkanlığına seçilmiştir. İki dönem Muğla Belediye Başkanlığına seçilen Erman Şahin’in, 12 Eylül 1980 Askeri Harekâtında Muğla Belediye Başkanlığı ve Muğlaspor Kulübü Başkanlığı’nda bulunmaktaydı.

12 Eylül askeri müdahalesiyle belediye başkanlığı görevine ara veren Erman Şahin,1984 yılında yapılan yerel seçimlerde yeniden Muğla Belediye Başkanı seçilmiş ve bu görevini 1989 yılına kadar sürdürmüştür. Erman Şahin, 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan genel seçimlerde Sosyal Demokrat Halkçı Parti SHP listesinde Muğla Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmiş, aynı zamanda kurulan koalisyon hükûmetinde de Şehircilikten ve Belediyelerden Sorumlu Devlet Bakanı olarak bulunmuştur. Daha sonra bakanlıktan ayrılan Erman Şahin, kısa bir süre sonra Bayındırlık Bakanı olarak yeni kurulan hükûmette yer almıştır. Belediye başkanlığı zamanında Erman Şahin’in başardığı ve Muğla’ya kazandırdığı eserler şunlardır; 1. Belediyeler Otobüs İşletmesi kurmuş, Yayla, Düğerek, Yeniköy ulaşımını kolaylaştırmıştır. 2. Belediye Tanzim Satış Mağazalarını (TANSA) devreye sokarak halkın gıda gereksinimlerini üretim kaynaklarından sağlama yoluna gitmiştir. 3. Şehir İmar Planını yaptırarak bakanlık onayından çıkarmıştır. 4.Muğla’nın tarihsel ve geleneksel mimarisini koruyup ebedileştirme yolunda çalışmalar yapmış, Muğla’nın SİT alanları içine yer almasını Anıtlar Kurulundan geçirmiştir. 5. Yeni sanayi sitesini kurmuştur. 6.Tavas Caddesi üzerine işyerleri yaptırarak belediyeye gelir sağlamıştır. 7. Büyük Belediye Fırınını yaptırıp devreye sokmuştur. 8. Şehir elektrik şebekesini yeniden yapımını ihale aşamasına getirmiştir. Yeni şebeke ağına Karabağlar Yaylasını ve Düğerek mahallesini dahil etmiştir 9. Karabağlar yollarının ıslahı ve su kanallarının düzenlenmesi konularını çözüme kavuşturmuş, şehirlinin mesire yeri ve dar gelirli yurttaşın tarımsal faaliyet alanı olan Karabağlar’a ekonomik değer kazandırmıştır. 10. Üçüncü döneminde Orgeneral Mustafa Muğlalı İşhanı’nı tamamlayarak hemşerilerinin hizmetine sunmuştur. Erman Şahin Aydınlı Mustafa Bey kızı Birsen Hanımla evli olup Hamdi, Emine, Mustafa adlarında üç çocuğu vardır.

Aktif siyaseti bıraktıktan sonra Muğla kültürünün tanıtılması için gazete yazıları ve kitap yazmaya başladı. Muğla Yazıları, Muğlalı Avcılar ve Belediye Başkanı[1] yayınlanmış kitaplarıdır.

Evli ve üç çocuk sahibidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Muğla ismi onunla özdeşleşti. Erman Şahin ve Kitabı 5 Nisan 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. blog.milliyet.com.tr
Siyasi görevi
Önce gelen:
Halil Çulhaoğlu
Türkiye Bayındırlık ve İskân Bakanı
27 Mart 1995 - 15 Temmuz 1995
Sonra gelen:
Halil Çulhaoğlu