Elmakaya, Bulanık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Elmakaya
Harita
ÜlkeTürkiye
İlMuş
İlçeBulanık
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
İdare
 • Belediye başkanıMehmet Emin Yıldırım (AKP)
Nüfus
 (2000)
 • Toplam3,392
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu436
Posta kodu49500

Elmakaya eski adıyla Leter, Muş ilinin Bulanık ilçesine bağlı bir beldedir. Muş iline 150 km uzaklıktadır. Nüfusu, 2014 yılına göre 3.000 kişidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

24 Nisan 1992 tarihinde belediye statüsü alarak beldeye dönüştü.[1]

Eski adı Leter olan ve zamanın Ermeni yerleşim birimlerinden olan beldede özellikle Urartu kalıntılarına sıklıkla rastlanmaktadır. Kuzeyindeki Malazgirt ilçesine 10 km, batısındaki Bulanık ilçesine 23 km mesafededir. Son dönemlerde birtakım gelişmeler katetmekle birlikte geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Belde sakinlerinin çoğu akrabadır. Son dönemde eğitime verdiği önemle çoğu genç üniversite okuyup köyün sosyal ve kültürel havasını geliştirmektedir. Belde de vaktinde Karadeniz kökenli insanlar da yaşamıştır. Koşullar neticesinde göç etmelerine rağmen aradaki bağı kopartmamışlardır.

Leter (Elmakaya) Beldesi, Çikledar (Çatalağaç) mevkiinde yapılan kazılar sırasında ortaya çıkarılan buluntular yörenin tarihi geçmişini M.Ö. 3 bin yıllarına götürmektedir. Elde edilen buluntular dönemin en önemli eserleri arasında yer aldığı gibi, geçmişe de büyük ölçüde ışık tutacak özelliklere sahiptir. Eserlerin sağlam olarak bulunmuş olması ve şu an İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde korunuyor olması da kültür değerlerimiz açısından değerlendirilmesi gereken bir değerdir. Eserler ile ilgili bir araştırma ve makale Arkeolog Adil Evren tarafından hazırlanmış, Arkeoloji ve Sanat dergisinin 1999/89 sayısında yayımlanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Belediye Kurulmasına Dair Kararlar" (PDF). Resmî Gazete. 30 Nisan 1992. 7 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]