Elizabeth (Birleşik Krallık prensesi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Elizabeth (Birleşik Krallık) sayfasından yönlendirildi)
Elizabeth (Birleşik Krallık)
Hesse-Hamburg Margrav eşi
Sir William Beechey tarafından yapılmış portresi (1797)
Hüküm süresi20 Ocak 1820 - 2 Nisan 1829
Doğum22 Mayıs 1770
Buckingham Sarayı, Londra
Ölüm10 Ocak 1840 (69 yaşında)
Frankfurt
Defin17 Ocak 1840
Landgraves Mezarlığı, Hamburg
HanedanHanover Hanedanı
BabasıIII. George
AnnesiCharlotte (Mecklenburg-Strelitz)

Birleşik Krallık Prensesi Elizabeth (22 Mayıs 1770 - 10 Ocak 1840), Kral III. George ve Kraliçe Charlotte'un yedinci çocuğu ve üçüncü kızıydı.[1] Hesse-Homburg hükümdarı IV. Frederick VI ile evlendikten sonra, Almanya’ya yerleşti..

Çocukluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Prenses Elizabeth 22 Mayıs 1770'te Londra'daki Buckingham House'da [2] Babası, Galler Prensi Frederick ve Saxe-Gotha’dan Augusta'nın en büyük oğlu olan İngiliz hükümdarı III. George idi. Annesi Kraliçe Charlotte (Mecklenburg-Strelitz’den Prenses Charlotte) idi . 17 Haziran 1770'te Canterbury Başpiskoposu Frederick Cornwallis tarafından St. James Sarayı'ndaki Büyük Konsey Odasında vaftiz edildi.[3] Vaftiz ebeveynleri Hesse-Cassel'in Veliaht Prensi (baba tarafından kuzeni, Hertford Kontu, Lord Chamberlain'in vekalet ettiği kişi), Nassau-Weilburg Prensesi (baba tarafından ilk kuzeni, Effingham'ın Dowager Kontesi vekil oldu) ve İsveç Kraliyet Prensesi (bir başka baba tarafından ilk kuzeni onun için Holderness Kontesi vekil oldu) ).[4]

Prenses, çok korunaklı bir ortamda yetiştirildi. Zamanının çoğunu ebeveynleri ve kız kardeşleriyle geçirdi. Kral George ve Kraliçe Charlotte, çocuklarını, özellikle kızları korumaya hevesliydi. Ancak, 1812'de Prenses Elizabeth, Berkshire'daki Old Windsor'daki The Priory'yi özel konutu olarak satın aldı.

Karakter ve ilgi alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Elizabeth, çevresinde ısrarlı iyimser tavrıyla biliniyordu. Elizabeth, evliliğe ve kendine ait bir aileye özlem duysa da, çeşitli ilgi alanlarını ve hobilerini keşfederek ve geliştirerek hayatından zevk almaya kararlıydı. Elizabeth, çeşitli hayır kurumlarına fayda sağlamak için kendi gravürlerinden birkaç kitap üreten yetenekli bir sanatçıydı. George III'ün çocuklarından tarımla ilgili konulara merakını paylaşan tek kişiydi ve Old Windsor'da kiralık bir kulübede kendi model çiftliğini işletiyordu. Bahçesinin ürünlerinden, hayvanlarının yumurta, süt ve tereyağı istetmekte büyük zevk aldı. Elizabeth'in ailesi, bu yiyecek ve içeceklere düşkünlüğü için onunla dalga geçti. Kilosuna yönelik eleştirilere karşı çok hassastı.[5]

Elizabeth ayrıca iyi bir mizah, geniş bir şaka ve espri anlayışına sahipti. Açık sözlü bir tabiatı vardı ve aşırı "kibarlıktan" hoşlanmazdı. Kız kardeşi Augusta'ya ve - kız kardeşleri arasında benzersiz bir şekilde - erkek kardeşi Edward, Kent Dükü ve Strathearn'a en yakın olanıydı . Elizabeth ayrıca annelerine en yakın kızdı, bu da Charlotte'un evlenmesine izin verme konusundaki isteksizliğine katkıda bulundu.[5]

Evlilik[değiştir | kaynağı değiştir]

1814'te saraydaki bir balo sırasında Elizabeth, Hesse-Homburg'un Alman Prensi Frederick'i tanıdı. Elizabeth, Avusturyalı subayı zarif Hussar üniforması içinde gördüğünde, "Eğer bekarsa, onunla evleneceğim!" dediği söylenir. Dört yıl sonra Elizabeth, Frederick'in evlenmek istediğini belirten bir mektup aldı. Mektup Elizabeth’in ilgisini çekti ve kız kardeşleri de destek oldu. Frederick'in fazla kilolu olduğu ve içtiği pipolarından sürekli tütün koktuğu söylense de, Elizabeth onunla evlenme konusunda kararlı idi. Kraliçe Charlotte, Elizabeth'in Almanya'ya kaçınılmaz olarak taşınacağından korkarak haftalarca evliliğe izin vermedi, ancak kızı geri adım atmayı reddedince sonunda razı oldu.

Tüm direnişlere rağmen, düğün 7 Nisan 1818'de Westminster'deki Buckingham Sarayı'ndaki özel şapelde gerçekleşti. Elizabeth, saçlarını süsleyen devekuşu tüyleri ile gümüş dokudan ve Brüksel dantelinden yapılmış bir elbise giydi. İkinci en büyük kardeşi York Dükü tarafından mihraba götürüldü. Ne en büyük ağabeyi Naip Prens ne de babası düğüne katıldı, sırasıyla gut ve ağır akıl hastalığı nedeniyle düğüne gelmediler.[5] Yeni çift, Brighton'daki Vekil Prens’in evinde balayına çıktı.

Karşılıklı anlayış ve saygıya rağmen bu evlilik gerçek bir "aşk evliliği" değildi; aslında her ikisinin de memnun olduğu bir anlaşmaydı. Elizabeth, kocasıyla birlikte Almanya'ya taşınarak evinin daraltıcı ortamından kaçmayı başardı ve Frederick, Britanya kraliyet ailesiyle ittifak kurarak birçok avantaj elde etti. Ancak, Frederick balayında Elizabeth'in varlığında mutlu ve memnun olduğuna şaşırdığını belirtti; Elizabeth yeni kocasını zeki, cömert ve sevecen buldu. Evlilik, 1829'da Frederick'in ölümüne kadar sürdü ve çok mutlu olarak tanımlandı. Evlendiğinde Elizabeth’in kendisi çocuk doğuracak yaşı geçmişti ancak Almanya’da okullar ve çalışan anneler için bakım evleri kurulmasına yardımcı oldu. Çeyizi ayrıca sarayın yenilenmesinde de kullanıldı.

10 Ocak 1840’da Frankurt’da öldü.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Royal Princesses of England from the Reign of George I. Londra: Routledge. 1858. s. 333. 11 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2010. The Princess Elizabeth, destined in after years to become Landgravine of Hesse-Homburg, was the third daughter of George III and Queen Charlotte... born on the 22nd of May, 1770, between eight and nine o'clock A.M. 
  2. ^ The English Royal Family of America, from Jamestown to the American Revolution. US: McFarland & Co. 2003. s. 203. ISBN 0-7864-1558-4. 11 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2010. 
  3. ^ Hall (1858). See p.336: "On the 17th of June, the young Princess was christened in the great council-chamber by the Archbishop of Canterbury, when she was named Elizabeth."
  4. ^ "Yvonne's Royalty Home Page: Royal Christenings". 27 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2009. 
  5. ^ a b c The Royal Race for the British Crown: 1817-1819. 1. London and Tiptree, Colchester, Essex: Blond & Briggs Ltd. 1977. ISBN 978-0-8563-4068-0.