İçeriğe atla

Elektrik Üretim Anonim Şirketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Elektrik Üretim Anonim Şirketi
TürDevlet Kurumu-KİT
ÖncülTürkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş. (TEAŞ)
Kuruluş2001
Genel merkeziİnönü Bulvarı No:27 Bahçelievler/Ankara
Önemli kişilerZafer BENLİ (Genel Müdür)[1]
SahibiEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Web sitesihttp://www.euas.gov.tr

Elektrik Üretim Anonim Şirketi, (EÜAŞ); Türkiye'nin genel enerji ve ekonomi politikasına uygun olarak, elektrik üretim faaliyetlerinde bulunmak amacıyla teşkil edilen kamu kuruluşu niteliğindeki, %100 hissesi hazineye ait bir şirkettir. Türkiye'deki elektrik üretiminin büyük bir kısmını karşılamaktadır.

1994 yılında, Türkiye Elektrik Kurumu, Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş. (TEAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) adı altında iki ayrı iktisadi devlet teşekkülü olarak yeniden yapılandırılmıştır. 2001 yılında ise TEAŞ Bakanlar Kurulu kararı ile mülga edilerek, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) kurulmuştur.[2]

EÜAŞ, üretiminin tamamını TETAŞ ve TEDAŞ adlı iki kamu kurumuna satmaktadır. Başlıca tedarikçileri; TKİ, BOTAŞ, Türkiye Taşkömürü Kurumu ve POAŞ'tır. 6.249 Milyar Liralık net üretimden satışla EÜAŞ, 2007 yılında üçüncü olduğu Türkiye'nin İlk 500 Sanayi Kuruluşu sıralamada bir basamak yükselerek 2.sırada yer aldı. EÜAŞ; 2008 yılında da Türkiye'nin En büyük 500 kuruluşu sıralamasında ilk on şirket arasında kamuyu temsil eden tek şirket oldu.

Şirketin elindeki hidroelektrik santraller ve kojenere tesisler, kömür santrallerine oranla daha bakımlı ve verimli durumdadır.

Şirketi sermayesi 5,6 milyar liradır.[kaynak belirtilmeli]

Kuruma ait başlıca Termik Santraller ve Hidrolik Santraller

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2023. 
  2. ^ EÜAŞ'ın Kuruluşu 7 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. euas.gov.tr

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]