Ebu Muhammed el-Makdisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ebu Muhammed el-Makdisi
DoğumAsım Tahir el-Berkavi 3 Temmuz 1959
Burka, Filistin
MilliyetFilistinli
VatandaşlıkÜrdün
EğitimMusul Üniversitesi
MeslekYazar, Alim

Ebu Muhammed el-Makdisi (İngilizceأبو محمد المقدسي‎; d. 3 Temmuz 1959, Burka[1]), Filistin asıllı Ürdünlü İslamcı yazar. Aynı zamanda cihat teorisyeni ve Selefi ideolog.[2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ebu Makdisi küçük yaşlarda ailesinin maddi sıkıntıları nedeniyle Kuveyt'e yerleşti. İlk ve ortaöğrenimini Kuveyt'te tamamlayarak öğrenim sürecinde çeşitli İslami gruplarla çalışmalar içerisine girdi. Üniversite eğitimini babasının isteği üzerine Irak'a giderek Musul Üniversitesinde mühendislik eğitimi gördü. Aynı yıl Irak ve Yugoslavya öğrenci değişim programından yararlanarak Saraybosna Üniversitesinde de öğrenim gören el-Makdisi ardından Suudi Arabistan'a giderek Medine İslam Üniversitesinde eğitim aldı.

1980 ortalarında Afganistan'a giderek Sovyetler Birliği'ne karşı Mücahitlerin yanında savaştı. Daha çok askeri cephede İslami eğitim vererek savaşçıları dini ve askeri alanda eğiterek cihada teşvik etti. 1992'de Pakistan'a geçen el-Makdisi oradan Ürdün'e yerleşti. Bu ülkede de İslami çalışmalarını büyüten el-Makdisi, Ürdün hükûmeti tarafından Filistin için savaş fetvası vermesi nedeniyle hapse atıldı. Bu süreçte çeşitli kitaplar yazan el-Makdisi günümüz Radikal İslam'ın şekillenmesinde büyük rol üstlendi. Aynı zamanda cezaevinde tanıştığı ileride Irak el-Kaidesi' ni kuracak olan Ebu Musab ez-Zerkavi'yi ve Irak ve Afganistan savaşına katılan birçok kişiyi dini alanda etkilemiştir.

1999’da hapisten çıkan el-Makdisi, serbest kalmasının üzerinden 1 yıl geçmeden tutuklandı. 2005 yılında tekrar serbest bırakılan Makdisi, hapisten çıkması üzerinden kısa bir süre sonra gazeteye verdiği röportajdan dolayı tekrar tutuklandı. 2008 yılında hapisten çıkan el-Makdisi İslami çalışmalarını sürdürdü. Bu dönemde Suudi Arabistan Kraliyet Ailesi'ni mürted ilan etmiş ve arap dünyasında büyük çalkantılara sebebiyet vermiştir. Bu yüzden Suud Hanedanı Ürdün devletine baskı yapmış ve tekrar tutuklattırmıştır.

2010 yılında bir kez daha tutuklanarak yargılanmaya başlanan ve 2012 yılında teröre teşvik suçundan yargılandığı davada 5 yıl hapse mahkûm edilmiştir. Makdisi'nin fikirleri halen Suriye İç Savaşı'nda rol üstlenen selefi örgütler tarafından benimsenmiş ve ilham kaynağı olmuştur. El-Kaide ve Tahrir el-Şam' ın fikir hocasıdır. Ayrıca günümüz Arap dünyasını büyük ölçüde etkilemiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Brisard, Jean-Charles (2005). Zarqawi: The New Face of Al-Qaeda (İngilizce). Polity. s. 18. ISBN 0745635725. 31 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Wagemakers, Joas (Ağustos 2009). "A Purist Jihadi-Salafi: The Ideology of Abu Muhammad al-Maqdisi". British Journal of Middle Eastern Studies (İngilizce). 36 (2). Taylor & Francis. ss. 281-297. JSTOR 40593257.