Ebu Hafs el-Haşimi el-Kureyşi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ebu Hafs el-Haşimi el-Kureyşi
أبو حفص الهاشمي القريشي
IŞİD medya grupları tarafından Ebu Hafs el-Haşimi el-Kureyşi'nin metinsel temsili.
Irak ve Şam İslam Devleti'nin 5. Halifesi
Görevde
Makama geliş
3 Ağustos 2023
Yerine geldiği Ebu el-Hüseyin el-Hüseyni el-Kureyşi
Kişisel bilgiler
Doğum Bilinmiyor
Dini Selefi İslam
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Irak ve Şam İslam Devleti
Çatışma/savaşları Terörizmle Savaş

Ebu Hafs el-Haşimi el-Kureyşi (Arapça: أبو حفص الهاشمي القرشي), Irak ve Şam İslam Devleti'nin beşinci ve mevcut halifesi[a] olan bir militandır. Selefi Ebu el-Hüseyin el-Hüseyni el-Kureyşi'nin ölümünden dört ay sonra IŞİD sözcüsü Ebu Huzeyfe el-Ensari tarafından 3 Ağustos 2023 tarihinde sesli bir mesajla halife olarak ilan edilmiştir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

3 Ağustos 2023 tarihinde Ebu Hafs, selefi Ebu el-Hüseyin el-Hüseyni el-Kureyşi'nin ölümünün ardından liderliği devraldı. Irak ve Şam İslam Devleti'nin resmi sözcüsü Ebu Huzeyfe el-Ensari tarafından El-Furkan Medya Vakfı (IŞİD'in birincil medyası) tarafından yayınlanan sesli bir mesajla halife olarak ilan edildi.[4][5]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ IŞİD kendisini bir hilafet ve liderini de bir halife olarak tanımlamaktadır, ancak bu Müslümanların büyük çoğunluğu tarafından kabul edilmemekte ve birçok Müslüman alim ve yazar tarafından tartışılmaktadır.[1][2][3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yusuf el-Karadavi şunları söyledi: "İslam Devleti tarafından yayınlanan bildiri şeriata göre geçersizdir ve Irak'taki Sünniler ve Suriye'deki isyan için tehlikeli sonuçlar doğurmaktadır", halife unvanının tek bir grup tarafından değil "sadece tüm Müslüman ulus tarafından verilebileceğini" sözlerine ekledi.Strange, Hannah (5 Temmuz 2014). "Islamic State leader Abu Bakr al-Baghdadi addresses Muslims in Mosul". The Telegraph. 12 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2014. 
  2. ^ Bunzel, Cole. "Caliph Incognito: The Ridicule of Abu Ibrahim al-Hashimi". jihadica.com (İngilizce). 2 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2020. 
  3. ^ Hamid, Shadi (1 Kasım 2016). "What a caliphate really is—and how the Islamic State is not one". Brookings (İngilizce). 1 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2020. 
  4. ^ "ISIL confirms death of leader Abu Hussein al-Qurashi, names successor". Al Jazeera. 3 Ağustos 2023. 3 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2023. 
  5. ^ "Islamic State confirms death of its leader, names replacement". Reuters. 3 Ağustos 2023. 3 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sünni İslam unvanları
Önce gelen
Ebu el-Hüseyin el-Hüseyni el-Kureyşi
Irak ve Şam İslam Devleti'nin 5. Halifesi
2023-günümüz
Sonra gelen
Günümüz