Distribütör
Distribütör, endüksiyon bobini tarafından oluşturulan yüksek gerilimi doğru ateşleme zamanında doğru ateşleme sırasındaki bujiye gönderen elektromekanik bir organdır. Ayrıca motorun yüküne ve devrine göre motordaki yanmaya avans verir.
Tarihi
[değiştir | kaynağı değiştir]Aküyle çalışan ilk güvenilir ateşleme, Delco Electronics, Dayton Engineering Laboratories Co. (Delco) tarafından geliştirilen ve 1910 Cadillac'da sunulan Delco ateşleme sistemi idi. Bu ateşleme Charles Kettering tarafından geliştirildi ve zamanında bir mucize olarak kabul edildi. A. Atwater Kent Delco sistemiyle rekabet halinde bu zamanda Unisparker ateşleme sistemini icat etti.[1] 20. yüzyılın sonunda otomotivdeki endüktif boşalmalı ateşleme kalkıp yerine doğrudan motorun krank mili hızına göre zamanlanmayan elektronik ateşleme geçti.
Parçaları
[değiştir | kaynağı değiştir]- Platin: Motor çalıştığı müddetçe açılıp kapanarak endüksiyon bobininde değişken manyetik alan oluşturarak yüksek gerilimin oluşmasını sağlayan mekanik bir elektrik anahtarıdır. Kontak anahtarı motor çalışmadan açık unutulursa platinin Wolfram kontakları kontaklardan geçen akımla oksitlenip elektriği iletmez(yanar) ve distribütörden ateşleme bobinine endüksiyon akımı gitmez ve motor da çalışmaz.
- Meksefe (Kondansatör): Platinin kontakları distribütörün milindeki kam miliyle açılıp kapanırken oluşan artık endüksiyon akımını anlık olarak meksefede depolanır ve platinin kontaklarının bir kontaktan diğerine malzeme taşıyarak meme yapmasını önler. Eğer platin meme yapmış ise kondansatör (meksefe) elektriği depolamıyordur, yalıtım sargısı delinmiştir yani arızalıdır. Normalde meksefenin kapasite değeri genellikle 0.25 (mikroFarad) değerindedir.
- Tevzi makarası: Distribütör kulesine gelen yüksek gerilimli akımı dönerek uygun bujiye gönderir.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Cadillac History | Kanter Car Tales". kanter-car-tales.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2016.