Demirci, Akçaabat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
16.55, 14 Eylül 2016 tarihinde YBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17600619 numaralı sürüm (Taslak şablonu kaldırıldı)
Demirci
Mahalle
Trabzon'un konumu
Trabzon'un konumu
Ülke Türkiye
İlTrabzon ili
İlçeAkçaabat
Rakım434 m
Nüfus
 (2009)
 • Toplam826
Zaman dilimiUTC+2 (DAZD)
Posta kodu
61300
Alan kodu0462
Resmî site
[1]

Demirci, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

1958 yılına kadar köyün adı Fiz Köyü idi. Sonradan, tüm Anadolu'da yapılan uygulamaya paralel olarak, Türkçe olmayan adları Türkçeleştirme politikası sonucunda, köyün adı Demirci Köyü olarak değiştirilmiştir.

Kültür

Doğu Karadeniz Bölümü'nün hemen her kesiminde olduğu gibi, burada da Rumların ve Türklerin, çok uzun yıllar boyunca bir arada yaşamış olmaları, örf ve adetlerde, dilde, yemeklerde, yaşam biçiminde, her iki kesim için de büyük büyük etkiler yaratmıştır. Nitekim, Kalandar (yılbaşı 13 Ocak) akşamı çocuklar tarafından evlere torbalarla kuru yemiş atılır. Paskalyalarda yumurta boyama ve tokuşturma adetleri hala sürmektedir. Aynı etkileşimi yemeklerde de görmek mümkündür.

Mahallede gelin isteme, alma, götürme sırasında bir takım adetler uygulanmaktadır. Başlık parası yoktur; ancak koç parası, sandık parası, kapının üstüne bıçak sormak, yedi parası (yedi, düğünden bir hafta sonra gelinin baba evine ziyareti) gibi adetleri vardır. Ziyarede gidip gelme, yama bağlama, hocalara okunma gibi batıl inançlar özellikle kadınlar arasında yaygındır. Geleneksel giyim ise hemen hemen terk edilmiş gibidir.

Coğrafya

Geniş bir yerleşim alanına yayılan Demirci köyü, buraya ilk yerleşenlerin adından kaynaklanan Karpuzlu, Kolotlu, Komarlı, Çatırdağı, Küçük Fiz ve Ortamahalle kısımlarından oluşur. Köy, Söğütlü Deresi'nin hemen yanından başlayıp doğuya ve güneye doğru uzanmaktadır. Genel olarak engebeli bir görünüm arz eden arazinin yapısı yer yer kalker, granit ve killi bir yapıya sahiptir. Ovalık alan yok gibidir. Arazi yukarıdan bakıldığında bir plato görünümü arz eder. İklimi, tipik Türkiye'de Karadeniz iklimi olan ılık, nemli ve her mevsim yağışlı bir özellik göstermektedir.

Mahallenin; kuzeyinde Akçaabat, batısında Helvacı ve Çınarlık, güneyinde Akören, doğusunda ise Demirtaş yer alır. Mahallenin deniz seviyesinden yüksekliği 434 metredir.[1]

İklim ve bitki örtüsü

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Bununla beraber, zaman içinde toprak örtüsünde meydana gelen değişimler, iklimi de etkilemiştir. Rumların göçünden sonra, diğer köylerde olduğu gibi, Fiz Köyü'nde de, Rumların koruması altında olan ağaçların büyük çapta kesimine şahit olunmuştur.

Halk fakir olduğu için, yemek pişirmek için ihtiyacı olduğu odunu satın alamamaktaydı. Zamanla, köy içinde ve çevresinde artık kesilecek ağaç ve çalı kalmamıştı. Yeşillik ve ağaç kıyımından sonra, tütün tarımcılığı rağbet kazanmış ve tütünün daha az yağmur istemesine rağmen, tütün dikimi sırasında büyük su sıkıntıları yaşanmaktaydı. Bu durum, bütan gazının yakıt olarak kullanılmaya başlamasına kadar sürmüştür. İzleyen bir-iki on yıldan sonra Kalanima Vadisindeki bitki örtüsünün ve iklimin yine eski haline ulaştığı gözlemlenmiştir.

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Yetiştirilen ürünlerin başında tütün ve mısır gelmektedir. Diğer sebzelerle yapılan hayvancılık aile işletmeciliği şeklindedir. Toprak işlemede makine kullanımı pek yaygın değildir. Toprağın babadan oğula geçmesi yoluyla toprak, devamlı parçalanmış ve çok küçük parçaların oluşmasına sebep olmuştur. Toprakta gübre kullanımı yeterli fakat İlaç kullanımı yetersizdir. Fakat topraktan elde edilen gelir yeterli olmadığından halkın bir kısmı köy dışında çalışmak zorunda kalmıştır. İstanbul, İzmir, Trabzon, Bolu, Düzce gibi şehirlere göçler çoktur. Ticaret ve esnaflık oldukça yaygın mesleklerdendir. Köy sınırları içerisinde işletilen maden taş ocağı ve fabrika yoktur.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2009 826[2]
2008 832[3]
2007 815[4]
2000 896[5]
1990 1.175[5]
1985 1.123[5]

Yerleşme

Karadeniz Bölgesi'ne has, dağınık yerleşme şekli ortaya çıkar. Arazinin engebeli oluşu, verimli tarlaların seyrek ve yamaçlara dağınık oluşu, toprağın miras yoluyla küçük parçalar halinde aileler arasında bölüşü1mesi ve bu küçük topraklarda en yüksek verimi alabilme arzusuyla ve çeşitli sosyal nedenlerden dolayı herkes tarlasının başına evini yapmıştır. Sonucunda yerleşme belirli bir bölgede toplanamamıştır. Yerleşme dağınık bir hal almıştır. Evler tek tek ya da üçer evlik gruplar halindedir.

Ulaşım

Akçaabat ilçesine 6 km, Trabzon il merkezine 19 km uzaklıktadır.

Altyapı bilgileri

Mahallenin Altyapı Bilgileri (2004)[5]
Sağlık Evi Sağlık Ocağı İlköğretim Okulu PTT Şubesi PTT Acentesi Su Şebekesi Kanalizasyon
Yok Yok Var Yok Var Yok Var

Köy öğrencilerin bir kısmı Akören, bir kısmı Yeşilyurt köylerinden taşımalı eğitim ile gelmektedir. Mahallede okuma-yazma sorunu hemen hemen çözülmüş gibidir. Mahallede halk tarafından yapılan 3 cami vardır. Mahallenin iki kahvesi, iki bakkalı vardır. Otlak yönünden zengin değildir. Mahalleye ait iki mera vardır. Mahallede halen işlernekte olan bir tane de değirmen mevcuttur.

Kaynakça

  1. ^ "Demirci, Turkey Page" (İngilizce). Fallingrain.com. 14 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2011. 
  2. ^ "İllere göre ilçe, bucak, belde ve mahalle nüfusları - 2009". TÜİK.gov.tr. 1 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2011. 
  3. ^ "İllere göre ilçe, bucak, belde ve mahalle nüfusları - 2008". TÜİK.gov.tr. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2011. 
  4. ^ "İllere göre ilçe, bucak, belde ve mahalle nüfusları - 2007". TÜİK.gov.tr. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2011. 
  5. ^ a b c d "Demirci Köyü". YerelNet.org.tr. 23 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2011. 

Dış bağlantılar

Şablon:Portal