Dünyanın en büyük camileri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu liste dünyanın en büyük camilerini listelemektedir. Kriter olarak en az 5000 kişilik cemaat kapasitesine sahip camiler listeye alınmıştır.

İsim Görüntü Kapasite Alan Şehir Ülke İnşa yılı
Mescid-i Aksamap
Jerusalem Al-Aqsa Mosque BW 2010-09-21 06-38-12.JPG
&0000000000005000.0000005.000[1] Kudüs  İsrail 705
El Ezher Camii
Cairo - Islamic district - Al Azhar Mosque and University.JPG
&0000000000020000.00000020.000 &İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri..İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.7,800 m² (84,000 sq ft) Kahire Mısır Mısır 972
El Fetih Camiimap &0000000000007000.0000007.000 Manama Bahreyn Bahreyn 1987
Mescid-i Nebevîmap
The Enlightened City.jpg
&0000000000650000.000000650.000 &0000000000400500.000000400.500 m² (4,311,000 sq ft) Medine Suudi Arabistan Suudi Arabistan 622
Badşahi Camiimap
Badshahi Mosque July 1 2005 pic32 by Ali Imran (1).jpg
&0000000000100000.000000100.000E &0000000000029867.20000029.867,2 m² (321,488 sq ft)E Lahor Pakistan Pakistan 1673
Beyt'ul Mükerremmap
Bayt al Mukarram.jpg
&0000000000040000.00000040.000 Dakka Bangladeş Bangladeş 1960
Konakri Büyük Camii &0000000000012500.00000012.500 Konakri Gine Gine 1982
Emir Abdulkadir Camii &0000000000015000.00000015.000 Konstantine Cezayir Cezayir 1994
Faysal Camiimap
Faisal mosque2.jpg
&0000000000074000.00000074.000[2]D &0000000000043295.80000043.295,8 m² (466,032 sq ft)D İslamabad Pakistan Pakistan 1986
Büyük Camii &0000000000013000.00000013.000 Kuveyt Kuveyt Kuveyt 1986
Ahmed Kadirov Camii &0000000000010000.00000010.000[3] Grozny Rusya Rusya 2008
II. Hasan Camiimap &0000000000105000.000000105.000[4]C &0000000000090000.00000090.000 m² (970,000 sq ft)C Casablanca Fas Fas 1993
Cezayir Ulu Camii
Arapçaجامع الجزائر
Photo grande mosquee 30112016.jpg
&0000000000120000.000000120.000[5] &0000000000020000.00000020.000[5] Cezayir Cezayir Cezayir 2019
Iydgâh Camiimap
Kashgar-mezquita-id-kah-d01.jpg
&0000000000020000.00000020.000[6] Kaşgar Çin Çin 1442
İmam Rıza Türbesimap
RezaShrine.jpg
&0000000000700000.000000700.000[7]A &0000000000598657.000000598.657 m²[8]A (6,443,943.95 sq ft) Meşhed İran İran 818
İstiklal Camiimap &0000000000120000.000000120.000B &0000000000095000.00000095.000 m² (1,020,000 sq ft) Cakarta Endonezya Endonezya 1978
Amerika İslam Merkezi
Islamic Center America.jpg
&0000000000020000.00000020.000 Dearborn, Michigan Amerika Birleşik Devletleri ABD 2005
Sabancı Merkez Camiimap
Sabancimosque19082006.jpg
&0000000000028500.00000028.500[9] &0000000000052600.00000052.600 m² (566.181 sq ft)[9] Adana Türkiye Türkiye 1998
Cihannüma Camiimap
New Delhi Jama Masjid.jpg
&0000000000085000.00000085.000G Old Delhi Hindistan Hindistan 1656
Mescid-i Harammap &0000000000820000.000000820.000[10] &0000000000400800.000000400.800 m² (4,314,000 sq ft)[10] Mekke Suudi Arabistan Suudi Arabistan 638
Raiwind Tablighi Markaz &0000000000100000.000000100.000 Raiwind Pakistan Pakistan 1934
Tuba Mescidi
Masjid e Tooba.jpg
&0000000000005000.0000005.000 Karaçi Pakistan Pakistan 1969
Malezya Milli Camiimap
National Mosque KL 2007 pano.jpg
&0000000000015000.00000015.000 Kuala Lumpur Malezya Malezya 1965
Mekke Mescidi
Mecca Masjid, Hyderabad, India.jpg
&0000000000010000.00000010.000 Haydarabad Hindistan Hindistan 1694
Roma Camii
Grande Mosquée de Rome.JPG
&0000000000012000.00000012.000 &0000000000030000.00000030.000 m² (320,000 sq ft) Roma İtalya İtalya 1995
Şeyh Zayed Camiimap &0000000000040000.00000040.000F &0000000000022000.00000022.000 m² (240,000 sq ft)[11] Abu Dabi Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri 2007
Sultan Kâbus Büyük Camiimap &0000000000020000.00000020.000 &0000000000416000.000000416.000 m² (4,480,000 sq ft) Muscat Umman Umman 2001
Tac'ul Mesacidmap
2100914-Tal ul Masjid Bhopal.jpeg
&0000000000175000.000000175.000 &0000000000400000.000000400.000 m² (4,300,000 sq ft) Bopal Hindistan Hindistan 1901
Emevi Camiimap
Umayyad Mosquee panoramic.jpg
&0000000000006000.0000006.000 Şam Suriye Suriye 705
Gypjak Camii &0000000000010000.00000010.000 &0000000000018000.00000018.000 m² Gypjak Türkmenistan Türkmenistan 2004
Çamlıca Camiimap &0000000000063000.00000063.000 &0000000000057500.00000057.500 m² (618.925 sq ft) İstanbul Türkiye Türkiye 2019

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • ^A Capacity of one courtyard: 100,000; Total number courtyards: 7; Total shrine area: 267.079 m2 (2.874.810 ft2); Total courtyard area: 331.578 m2 (3.569.080 ft2) (world's largest)
  • ^B Capacity, main building: 61,000; secondary building: 8,000; bridge building: ~1,000; Terrace: 50,000;
  • ^C Capacity, inside: 25,000; outside: 80,000. Covered Area: 20.000 m2 (220.000 ft2)
  • ^D Capacity, hall: 10,000; porticoes: 24,000; courtyard; 40,000. Covered Area: 5.000 m2 (54.000 ft2)
  • ^E Capacity, hall: 5,000; courtyard and porticoes: 95,000. Courtyard area: 278.784 ft2 (25.899,9 m2))
  • ^F Capacity, main prayer hall: 9,000; 2 halls for women: 2 * 1,500; porticoes: 18,000.
  • ^G Capacity, hall: 10,000; courtyard: 75,000.

Haritalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Al Aqsa Mosque". 16 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2011. 
  2. ^ Faisal Mosque 3 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at ArchNet
  3. ^ "Reuters". 12 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2011. 
  4. ^ "Sacred Buildings : Modern Hassan II Mosque in Casablanca, Morocco". 6 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2011. 
  5. ^ a b Algeria constructs mosque with world’s tallest minaret 13 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Construction Review Online. erişim tarihi: 12 Şubat 2019.
  6. ^ Peter Neville-Hadley. Frommer's China. Frommer's, 2003. ISBN 978-0764567551. Page 302.
  7. ^ "Sahn(Courtyards) Around the Holy Shrine". Imam Reza (A.S.) Network. 8 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2009. 
  8. ^ "The Glory of the Islamic World". Imam Reza (A.S.) Network. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2009. 
  9. ^ a b Sabancı Merkez Cami 31 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at sabancivakfi.org
  10. ^ a b Great Mosque of al-Haram 3 Temmuz 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at ArchNet
  11. ^ "Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Mosque – Abu Dhabi". 1 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2011. 
  12. ^ "NS Country Classification" (PDF). 14 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2011.