Dörtlü Güvenlik Diyaloğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dörtlü Güvenlik Diyaloğu
Quadrilateral Security Dialogue
Kuruluş2007 (ilk)
2017 (ikinci)
TürHükûmetler arası güvenlik forumu
Üyeler

Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (İngilizceQuadrilateral Security Dialogue (QSD)) veya kısaca Quad, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Hindistan ve Japonya arasında bir stratejik güvenlik diyaloğudur.

Diyalog, ilk olarak 2007 yılında Avustralya başbakanı John Howard, Hindistan başbakanı Manmohan Singh ve ABD başkan yardımcısı Dick Cheney'nin desteğiyle Japonya başbakanı Shinzo Abe tarafından başlatıldı.[1] Daha sonra Manila'daki 2017 ASEAN zirvesi sırasında Japonya başbakanı Shinzo Abe, Avustralya başbakanı Malcolm Turnbull, Hindistan başbakanı Narendra Modi ve ABD başkanı Donald Trump liderliğindeki dört eski üye, Çin'e karşı askeri ve diplomatik olarak Hint-Pasifik'te karşı koymak için dörtlü ittifakı yeniden canlandırmayı kabul etti.[2]

Mart 2021'deki The Spirit of the Quad adlı ortak açıklamada, Dörtlü üyeler Özgür ve Açık bir Hint-Pasifik için ortak bir vizyon ve Dörtlü üyelerin belirttiği Doğu ve Güney Çin denizlerinde Çin'in hak iddialarına karşı uluslararası kurallara dayalı bir denizcilik düzeni tanımladılar. Quad, COVID-19'a yanıt verme sözü verdi ve Güney Kore, Yeni Zelanda ve Vietnam'dan temsilcilerin dahil olduğu ilk Quad Plus toplantısını düzenledi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Australia has been in a stalemate with China, but that could be about to change" (İngilizce). Australian Broadcasting Corporation. 10 Mart 2021. 10 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022. 
  2. ^ Jamali, Naveed; O'Connor, Tom (22 Ekim 2020). "US, China's Geopolitical Battle for Asia Shapes New Power Dynamic for Region". Newsweek. 17 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022. 
  3. ^ "Quad Leaders' Joint Statement: "The Spirit of the Quad"". White House. 12 Mart 2021. 12 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022.  Bu madde, bu kaynaktan alınan kamu malı olan bir metni içermektedir.