CytoSport

Vikipedi, özgür ansiklopedi

CytoSport, Amerikalı bir spor odaklı beslenme ürünleri veya "takviyeler" üreticisi olup Kaliforniya'nın Benicia kentinde merkezlidir. Şirket, PepsiCo'nun Gatorade ürün grubu altında faaliyet gösteren bir yan kuruluştur ve özellikle içime hazır içecekler ve tozlar şeklindeki Muscle Milk protein takviyesi ürünleri serisiyle tanınmaktadır. Kanada'da, ürünler Muscle Mlk olarak markalanmıştır ve sütle karıştırılmaması gereken bir modifikasyonla sunulmaktadır. CytoSport ayrıca önceden Monster Milk ve CytoMax markaları altında tamamlayıcı ürünler de üretmekteydi.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

CytoSport, 1998 yılında baba-oğul ekibi Greg ve Mike Pickett tarafından kurulmuştur. Şirket, toz ürünleri ve içime hazır ürünlerin ön karışımlarını 150.000 fitkare (14.000m²) alanda üretim tesisi olan bir tesisde üretmektedir.[1]

Ürünleri, koşucu Adrian Peterson ve kolej yüzme antrenörü Mike Bottom tarafından onaylanmıştır.

TSG Consumer Partners, CytoSport'u finanse etti. Şirketin 2008'de 200 milyon ABD doları gelir elde ettiği ve Beverage World dergisi ile Beverage Marketing Corporation tarafından sunulan 16.[2] Yıllık İçecek Forumu'nda Yılın Küçük Şirketi Ödülü'nü aldığı belirtildi.[3] Hormel, 2014 yılında CytoSport'u 450 milyon dolara satın alacağını duyurdu.[4]

Şubat 2019'da Hormel, CytoSport işletmesini 465 milyon dolarlık bir satın alma bedeli karşılığında PepsiCo, Inc.'e duyurdu. Muscle Milk ve Evolve sporcu beslenme markalarını da içeren bu satın alma işlemi Nisan 2019'da tamamlandı.[5]

Tartışma[değiştir | kaynağı değiştir]

Haziran 2010'da ABD tüketici savunuculuğu dergisi Consumer Reports tarafından yapılan bir araştırma, Cytosport'un Muscle Milk ürünlerinden ikisinin Amerika Birleşik Devletleri Farmakopesi (USP) tarafından önerilen seviyelere yakın veya bu seviyeleri aşan ağır metal içerdiğini ortaya çıkardı. Çikolata tozundaki Muscle Milk'te dört ağır metal (kadmiyum, kurşun, arsenik ve cıva) bulunmaktaydı ve bu metallerden üçünün test edilen tüm sağlıklı içecekler arasında en yüksek seviyelerde olduğu bulundu. Ortalama kadmiyum seviyeleri 5,6 µg/gün olan USP limitini aştı ve ortalama kurşun seviyesi 13,5 µg/gün olan USP limitini aştı.[6] Ortalama arsenik seviyesi ise 12,2 µg/gün olan USP sınırına yakındı. Vanilya Krema tozundaki Muscle Milk'te ise üç porsiyonda kurşun sınırlarını aşan 12,2 µg/gün kurşun ve 11,2 µg/gün arsenik bulundu.[7] Buna karşılık CytoSport, "Testler, şirketimizin en popüler tüketici formu olan Kas Sütlü Çikolata sıvı sallamalarının, test edilen herhangi bir ağır metalin önerilen maksimum seviyelerini açık ara aşmadığının altını çizdi. Günde üç kez kullanıldı." şeklinde açıklama yaptı.[8] CytoSport'un kurucusu Greg Pickett ayrıca NSF International'ın kendi test sonuçlarının 'Tüketici Raporları makalesinde belirtilen konsantrasyonları yansıtmadığına dair bir sonuç yayınladığını da belirtti, ifadelerini savunmaktadır.[9]

8 Haziran 2009'da, Daha İyi İş Büroları Konseyi'nin (BBB) Ulusal Reklamcılık Bölümü'nün (NAD), CytoSport Beverage Co.'nun Kas Sütü ürünü için yaptığı reklam iddialarını ABD Federal Ticaret Komisyonu'na ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne yönlendirdiği bildirildi. Ulusal Reklamcılık İnceleme Konseyi'nin şartlarına göre NAD, Cytosport'tan Nestle ABD tarafından reklamlarına yapılan itirazın ardından belirli iddiaları kanıtlamasını istemişti. Nestle, Muscle Milk'in pazarlanmasının yanlış ve yanıltıcı olduğunu iddia ederek tüketicilerin bunun bir besin takviyesi yerine takviyeli bir süt ürünü olduğunu düşünerek yanıltılacağını belirtti. CytoSport, ürün iddialarının doğru ve yanıltıcı olmadığını, ürün adının yanıltıcı olmayan tescilli bir ticari marka olduğunu savundu; incelemenin gereksiz ve uygunsuz olduğunu belirterek NAD incelemesine katılmayı reddetti.[10]

6 Mayıs 2009'da Sacramento, Kaliforniya'da bir federal mahkeme, ürünün CytoSport'un Muscle Milk'e ilişkin ticari marka haklarını ihlal ettiği sonucuna vararak Vital Pharmaceuticals, Inc.'in (VPX) Muscle Power'ı piyasadan derhal çekmesini gerektiren bir ihtiyati tedbir kararı çıkardı. Bu karar, CytoSport'un Muscle Power'ın ambalajının veya "ticari sunumunun" Muscle Milk'in ambalajına aldatıcı bir şekilde benzeyebileceği iddiasıyla VPX'e karşı açtığı dava sonrasında geldi. Mahkeme, "VPX'in aynı şekil ve renklerde paketleme yaptığını, aynı yazı tipini kullandığını ve işareti paketin aynı yerine yerleştirdiğini" belirtti.[11]

Muscle Milk Pickett Yarışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Muscle Milk Pickett Racings HPD ARX-03a, 2012 Petit Le Mans'ta

Muscle Milk'in sahibi ve kurucusu Greg Pickett aynı zamanda Kuzey Amerika'da bir spor araba yarışı takımında şampiyonluk kazanan bir takımda yer aldı. 2007 yılında kurulan Pickett'in ekibi, Amerikan Le Mans Serisi, 24 Saat Le Mans ve Tudor United SportsCar Şampiyonası'nda yarıştı. Takımın başarıları arasında genel ve sınıf zaferlerinin yanı sıra 2012 ve 2013 Amerika Le Mans Serisi LMP1 Sürücüler ve Takımlar Şampiyonası da yer alıyor. Ekip, 16 Mayıs 2014'te faaliyetlerini resmi olarak sonlandırdı ve Greg Pickett, dikkatini Muscle Milk markasını genişletmeye odakladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Behind Our Product". cytosport.com. CytoSport, Inc. 4 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2024. 
  2. ^ Mattioli, Dana; Dai, Shasha; Bunge, Jacob (1 Temmuz 2014). "Hormel to Acquire Maker of Muscle Milk". The Wall Street Journal. s. B3. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2024. 
  3. ^ Avalos, George (14 Mayıs 2009). "Banking on Main Street's Tastes". Contra Costa Times. Bay Area News Group. 6 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018 – tsgconsumer.com vasıtasıyla. 
  4. ^ "Cytosport Inc.: Flexing Some Muscle". Beverage World. 5 Mart 2009. 7 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  5. ^ "Hormel Foods Announces the Sale of CytoSport to PepsiCo". Hormel. 7 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2024. 
  6. ^ Rock, Andrea; Rangan, Urvashi (4 Haziran 2010). "Maker of protein drinks responds to CU's investigation". ConsumerReports.org. Consumers Union. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  7. ^ "Investigation: Tests Reveal Contaminants in Many Protein Drinks". Consumer Reports (Basın açıklaması). Yonkers, New York: Consumers Union. 1 Haziran 2010. 18 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2010. JUL 2010 Cover 
  8. ^ Pickett, Greg. "CytoSport's Response to July 2010 Consumer Reports Article, 'Alert: Protein Drinks'" (Basın açıklaması). Cytosport. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018 – Dokumen.tips vasıtasıyla. 
  9. ^ "Press Release". cytosport.com (Basın açıklaması). CytoSport, Inc. 30 Mayıs 2010. 17 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2010. 
  10. ^ "NAD Refers CytoSport Ads to FTC". Natural Products Insider. 29 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "CytoSport Secures Preliminary Court-Ordered Injunction of Muscle Power Due to Infringement of Muscle Milk Trademark". BevNET.com. 7 Mayıs 2009. 5 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]