M4 (karabina)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Colt M4A1 sayfasından yönlendirildi)
M4 Carbine

Çeşidi Saldırı tüfeği
Uyruğu  ABD,
 Kanada
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar II. Körfez Savaşı
Irak Savaşı
Afganistan Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Colt
Üretici Colt
Üretim adedi 8 milyon'dan fazla (tüm M16'lar dahil)
Çeşitleri M4A1
Özellikler
Ağırlık 2.7 kg (boş)
Uzunluk 838 mm
Namlu uzunluğu 368 mm
Genişlik 5,56 mm

Mühimmat 5.56x45 mm NATO
Kalibre 5.56 mm
Atış hızı 700–800 mermi/dak
Etkili menzil 350 m
Azami menzil 800 m
M16A2 piyade tüfeğinin Karabina versiyonu olan M4 Karabina: atışının hemen ardından, silahtan atılan kovan görünmektedir.

M4 Karabina, Amerikalı Colt firması tarafından geliştirilmiş M16 piyade tüfeğinin Karabina versiyonudur. STANAG şarjörleri 5.56x45mm NATO mermisi kullanmaktadır. Gaz işleme ve geri tepme tekniğini kullanarak çalışır. Kişiye göre ayarlanabilir dipçiğe sahiptir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir paraşütçü, mühimmatı M4 Karabina, Irak'ın Felluce kentinde açılan ateşe yanıt sırasında taktik bir telsiz aracılığıyla iletişim kuruyor.

M4, tam otomatik, yarı otomatik ve 3'lü yarı otomatik gibi üç ayrı atış sistemine sahiptir. Ayrıca bir de kilit sistemine sahiptir. Rail Interface System (RIS), silahın üstündeki aparat takılabilen ray sistemidir. Silahın üstündeki ve namlusunun arkasındaki bu tırtıklı bölüm silaha değişik nişangahlar takılması için yapılmıştır. Bu sistem sayesinde silaha lazer, bombaatar, gece görüş, aydınlatma feneri, lazer işaretleme (red dot) ve hatta pek kullanılmasa da minik bir pompalı tüfek bile takılabilir (M26 Modular Accessory Shotgun System).

M4'ten M4A1'e[değiştir | kaynağı değiştir]

M4'ün sahip olduğu atış modları, bir M16A2 versiyonu olduğundan dolayı yarı otomatik ve 3'lü atıştı. Daha sonra 3'lü atışın modern muharebeler için uygunsuz olduğu düşünülerek M4A1 versiyonunda tam otomatik atışla değiştirildi.

Hizmet durumu ve varyantları[değiştir | kaynağı değiştir]

M4, 1994'ten beri servistedir ve iki varyantı vardır. Biri M4A1, diğeri ise CQBR'dır. Türk ordusu, M4'leri sadece özel kuvvetlerinde kullanmaktadır. Diğer kuvvetlerde ise diğer M16 türü silahlar vardır. Tüfek, Afganistan (2001'den günümüze), Irak (2003'ten günümüze)'ta kullanılmış ve hâlen kullanılmaktadır. Türk ordusu ise PKK ile mücadele de ve gerekli noktaları koruyan özel kuvvetlerin de çok sayıda aktif olarak kullanmaktadır. Genel olarak M4 Karabina, atası M16'dan çok daha iyi bir grafik çizmiştir.

Kullanan ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]