Charassognathus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Charassognathus
Yaşadığı dönem aralığı: 259-254 myö
Lopingiyen-Mezozoyik 
Charassognathus gracilis'in kafatası
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Klad: Therapsida
Klad: Cynodontia
Familya: Charassognathidae
Cins: Charassognathus
Botha vd., 2007
Türler

Charassognathus ("çentikli çene" anlamına gelir), Geç Permiyen'de yaşamış bazal sinodont cinsi. 2007 yılında Fraserburg, Güney Afrika yakınlarındaki bir bölgeden tanımlanan Charassognathus, en eski ve en bazal sinodontlardan biridir. Sadece Geç Permiyen Dönemi'ne tarihlenen holotipten bilinmektedir. Türü ve tek türü C. gracilis'tir. Teekloof Formasyonunun Tropidostoma Birleşim Bölgesinde bulunan holotip (SAM-PK-K 10369), ezilmiş bir kafatası, kısmi alt çene ve bir bacaktan oluşur.

Charassognathus dört ayaklı bir yırtıcıydı. Adını, büyük olasılıkla bir çiğneme kası olan adductor mandibulae externus'un ekleme noktası olan koronoid sürecindeki bir çentikten almıştır. Charassognathus küçük bir hayvandı, kafatası sadece 5 santimetre (2,0 in) uzunluğundadır. Charassognathus'un cesedi keşfedilmediği için tam uzunluğu bilinmiyor, ancak 50 santimetre (20 in) olduğu düşünülüyor.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Charassognathus'un kafatasının toplam uzunluğunun yarısından biraz daha azını oluşturan bir burnu ve septomasillasında uzun bir yüz süreci vardır. Bu iki özelliğin dışında kafatası tipik bir cynodont'unkidir. Bunu septomaxilla ait tek bir şekil daha tipik therocephalians diğerinden daha cynodontlar bu iki grup arasında ortak bir atadan yakın olabileceğini göstermektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Botha, Abdala & Smith (2007). "The oldest cynodont: new clues on the origin and diversification of the Cynodontia". Zoological Journal of the Linnean Society. 149: 477-492. doi:10.1111/j.1096-3642.2007.00268.x.