cURL

Vikipedi, özgür ansiklopedi

cURL
Bir curl -O örnek kullanımı
Orijinal yazar(lar)Daniel Stenberg[1]
Geliştirici(ler)cURL projesinin katkıcıları
İlk yayınlanma1997 (27 yıl önce) (1997)[2]
Güncel sürüm8.6.0 / 31 Ocak 2024
Geliştirme durumuAktif
Programlama diliC
İşletim sistemiÇapraz platform
TürFTP istemcisi / HTTP istemcisi
LisansÖzgür Yazılım: MIT/X derivate license
Resmî sitesicurl.haxx.se
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

cURL, çeşitli protokoller kullanarak, veri aktarımı sağlamak için kütüphane ve komut satırı aracı sunan bir bilgisayar yazılımı projesidir. cURL projesi, libcurl ve cURL olarak ikiye ayrılır. İlk olarak 1997 yılında yayınlanmıştır. İsminde bulunan "c" İngilizce'deki client (istemci) kelimesinden gelmektedir.[3]

libcurl[değiştir | kaynağı değiştir]

libcurl, FTP, FTPS, Gopher, HTTP, HTTPS, SCP, SFTP, TFTP, Telnet, DICT, LDAP, LDAPS, IMAP, POP3, SMTP ve RTSP protokollerini destekleyen, istemci taraflı ücretsiz bir URL transfer kütüphanesidir.

libcurl kütüphanesi taşınabilirdir. Solaris, NetBSD, FreeBSD, OpenBSD, Darwin, HP-UX, IRIX, AIX, Tru64, Linux, UnixWare, HURD, Windows, Symbian, AmigaOS, OS/2, BeOS, OS X, iOS, Android, Ultrix, QNX Neutrino, BlackBerry Tablet OS, BlackBerry 10,[4] OpenVMS, RISC OS, NetWare ve DOS gibi birçok platformda çalışabilir.

libcurl kütüphanesi ücretsizdir ve IPv6 uyumludur. C/C++, Java, PHP ve Python dahil, 40'tan fazla programlama dilini destekler.

cURL[değiştir | kaynağı değiştir]

URL sözdizimini kullanarak dosya almak ya da göndermek için bir komut satırı aracıdır.

cURL, libcurl kütüphanesini kullanmaktadır. HTTP, HTTPS, FTP, FTPS, SCP, SFTP, TFTP, LDAP, DAP, DICT, TELNET, FILE, IMAP, POP3, SMTP ve RTSP gibi yaygın internet protokollerini destekler.

cURL, HTTPS gibi güvenli protokoller belirtildiğinde varsayılan olarak HTTPS ve SSL sertifika doğrulaması yapar. cURL uzak bir sunucuya HTTPS ile bağlandığında, ilk olarak uzak sunucunun sertifikasını elde eder ve geçerli olup olmadığını doğrular.

cURL, eğer uzak sunucu kendinden imzalı (self-signed) bir sertifikaya sahipse ya da sunucu sertifikası geçerli bir CA (certificate authority) tarafından imzalanmamışsa, hata mesajı dönecektir. Bu yüzden sertifika doğrulamasını es geçmek için -k ya da --insecure seçenekleri kullanılabilir. Alternatif olarak, uzak sunucu güvenilirse, uzak sunucunun sertifikası, CA sertifikalarının depolandığı dosyaya eklenebilir.

cURL komut satırı kullanım örnekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

example.com anasayfasını getirmek için:

curl www.example.com

cURL varsayılan olarak çıktıyı, sistemin standart çıktısı (stdout) olarak verir. Bu yüzden yukarıdaki komut, www.example.com'un kaynak kodunu terminal penceresinde gösterir.

-o parametresi ile çıktı, bir dosyaya yazılabilir:

curl -o example.html www.example.com

Burada, www.example.com'un kaynak kodu, example.html adındaki dosyada depolanacaktır. Çıktı alındığı sırada bir ilerleme çubuğunda çıktının ne kadarının indirildiği gösterilecektir.

-O parametresi ile, indirilen dosya ile aynı adla bir dosya oluşturulur ve çıktı o dosyaya yazılır:

curl -O www.example.com/example.html

Eğer sunucu, bu dosyanın (example.html) başka bir adrese taşındığı yanıtını verirse (üstveride Location: olarak belirtilir), -L parametresi kullanılır:

curl -OL www.example.com/example.html

cURL, uzak sunucuya HTTPS protokolü ile bağlanabilir (eğer CA sertifika dosyası bulunmuyorsa hata mesajı döner):

curl https://securesite.com/login.html

Bir CA sertifikası dosyası belirtmek için:

curl --cacert c:\temp\cacerts.crt https://securesite.com/login.html

Sertifika doğrulamasını es geçmek için:

curl --insecure https://self-signed-cert.com/login.html

cURL, proxy desteği, kullanıcı kimlik doğrulaması, FTP yüklemesi, HTTP post, SSL bağlantıları, çerezler, dosya transferi, Metalink ve çeşitli diğer özellikler sunmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Stenberg, Daniel (20 Mart 2015). "curl, 17 years old today". daniel.haxx.se. 6 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2015. 
  2. ^ "cURL History Page". 23 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2016. 
  3. ^ ""Origin of the name"". 27 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2018. 
  4. ^ "Open Source Components for the Native SDK for BlackBerry Tablet OS". 2 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]