Buz Mağarası (Ağrı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Buz Mağarası, Ağrı ili, Doğubeyazıt ilçesi Hallaç Köyü'nün yaklaşık 3 kilometre kuzeydoğusunda Küçükağrı Dağı'nın güney eteğinde bulunmaktadır.

5137 metre'lik Ağrı dağı'nın güney eteklerinde uzanan Doğubeyazıt ovasının kuzeydoğu ucundaki Hallaç köyünün kuzeydoğu ucunda bulunan mağara yerel halk tarafından buzluk olarak adlandırdığı Buz mağarası uzun eksenli, elips biçiminde, yaklaşık 100 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğinde ve 8 metre derinliğinde bir çukur olduğu sanılmaktadır. Buz mağarası meteor çukuru ile aynı lav tüneli sistemi üzerinde bulunan doğal bir anıt mağara olduğunu göstermektedir. Buz mağarası hakkında günümüze kadar herhangi bilimsel çalışmaların olmadığı fakat mağara oluşumu ve özelliklerini ancak mağarayı ziyaret eden belgeselci ve araştırmacıların notlarında geçen bilgiler ışığında anlamaktayız.

Oluşumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Buz Mağarası oluşumu ile ilgili net bir bilgi bulunmazken, bazı araştırmacıların verileri mağaranın uzun eksenli, elips biçiminde, yaklaşık 50 metre genişliğinde, 100 metre uzunluğunda 8 metre derinliğinde bir çukur olduğu bu çukurun göktaşı çukuru mu yoksa çökme çukuru mu olduğu netlik kazanmamıştır.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Buz Mağarasındaki en belirgin özelliklerden bazıları,mağarada bazalt lav-kayalar ve bu kayaların üzerinde saf ve temiz suların donması ile oluşmuş buz tabakaları gözlenmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]