Bertan Asllani

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu sayfa hızlı silinmeye adaydır!


Hızlı Sil Bu sayfa, Vikipedi'nin hızlı silme politikası gereğince silinmesi için etiketlenmiştir ve bir hizmetli tarafından incelemeyi beklemektedir.
Sayfanın silinmemesi gerektiğini düşünüyorsanız, gerekçenizi tartışma sayfasında belirtiniz ya da silinmeyi gerektiren durumu ortadan kaldıracak şekilde sayfayı düzenleyiniz.
Sağdaki "Göster" düğmesine tıklayarak hızlı silme koşullarına göz atabilirsiniz

(Lütfen bu metni sadece gerekli kuralları hatırlamak için kullanın, VP:HS sayfasındaki kuralları bildiğinizden emin olun. İlgili kriterin aşağıdaki kısaltmalar dışında ek şartları olabilir.)

G1: Anlamsız karakter dizisi — G2: Deneme — G3: Vandalizm — G4: Önceden silinmiş metin — G6: Kullanıcı talebi — G7: Silinmiş sayfanın tartışması — G8: Temizlik amacıyla — G9: Telif — G10: Saldırı — G11: Reklam — G12: İlgisiz tartışma

M1: Taslak kriterlerini sağlamayan madde — M2: Farklı bir dildeki madde — M3: İçeriksiz madde — M4: Başka bir Wikimedia projesine aktarılan madde — M6: Kayda değer olmayan konulu madde — M8: Düzen ve ansiklopediklik açısından uygunsuz madde — M9: Makine çevirisiyle oluşturulmuş madde

Y1: Boşa yönlendirme — Y2: Kötü yönlendirme — Y3: Farklı isim alanları arasında yönlendirme

D1: Çift kopya dosya — D2: Bozuk/boş dosya — D3: Uygunsuz lisanslı dosya — D6: Adil kullanımı hatalı belirtilmiş dosya — D8: Ansiklopedik açıdan değersiz dosya - D9: Kullanışsız dosya - D10: Vektörel dosya - D11: Şüpheli dosya - D12: Tanımlanamayan dosya - D13: İçeriği kaynaklandırılamayan dosya

K1: Boş kategori — K2: Yeniden isimlendirme kategorisi — K3: Şablon kategorisi

KS2: Var olmayan kullanıcı — KS3: Adil kullanım galerisi — KS4: İlgisiz kullanıcı sayfası

Ş1: Kışkırtıcı/bölücü şablon — Ş2: Kullanılmayan şablon

P1: Madde olarak silinebilecek portal — P2: Kriterleri sağlamayan portal

Hizmetliler için: Lütfen sayfanın geçmişini incelemeden silme işlemini gerçekleştirmeyiniz.


Gerekçe: Madde 6: Kayda değerlik ölçütlerini sağlamayan konuya sahip madde
İsteyen: Bu sayfa üzerindeki en son değişiklik, 26 saat önce Wooze (katkılar | kayıtlar) tarafından gerçekleştirildi.
Bertan Asllani
Doğum3 Temmuz 1990 (33 yaşında)
Üsküp, Kuzey Makedonya
MeslekOyuncu, şarkıcı

Bertan Asllani (d. 3 Temmuz 1990, Üsküp), Arnavut kökenli Türk-Makedon oyuncu, şarkıcı, besteci ve müzisyendir.[1][2]

Hayatı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Makedonya, Üsküp’te doğdu. Babası Üsküp’teki Eski Türk Çarşısı’nda esnaftır. Evinde Türkçe konuşuluyordu.[3] Liseyi Amerikan Koleji'nde tamamladı. Küçüklüğünde futbol ve müzikle ilgilendi. Piyano ve gitarı çok erken yaşta çalmaya başladı. 14 yaşına kadar Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Bulgaristan ve Türkiye’de çocuklar için olan festivallerde sahneye çıktı ve TV programlarında yer aldı. 2000 yılında Shall Boll Festival'inde birincilik ödülünü kazandı. Bir yıl sonra (Süper FM Radyo)'da çalışmaya başladı ve çocuk programı sundu. Aynı yıl Ankara'da düzenlenen (Balkan Mini Festivali)'nde Makedonya'yı temsil etti. 2004 yılında Üsküp'teki Nota Fest Festivaline katıldı ve profesyonel şarkıcı olarak birincilik ödülünü kazandı.[4]

"Akoma Të Du" adlı ilk albümü 2003 yılında, 13 yaşındayken piyasaya sürdü. Albüm Makedonca değil, Arnavutçaydı. Arnavut kökenli olmasına rağmen Arnavutçayı bilmiyordu ama albüm için Arnavutça öğrendi ve söyledi.[5] Tiran'daki Top Fest Festival'ine katılarak ve hit şarkısı Akoma Te Dua'yı söyledi. Bu şarkıyla Dijital Alba ödülünü kazandı ve en iyi genç şarkıcı seçildi. Makedonya'da düzenlenen (Makedonya Türk Topluluğu) adlı festivalde (En İyi Yeni Sanatçı) ödülünü kazandı. (Akoma Te Dua) adlı ilk albümüyle (Zhurma Show) ödülünü (En İyi Albüm) kazandı. 2005 yılında ilk video klibini "Ilaq nuk gjej" şarkısına çekti. 2006'da NotaFest Festival'inde En İyi Şarkıcı Ödülü, En İyi Şarkı Ödülü ve Yılın Adamı ödüllerini kazandı. 2007'de Nete e Klipit Shqipetare'de En İyi Video Klip Ödülünü kazandı[4] ve aynı yıl ikinci albümü "Besa Besa"dan Zemer ve 28 Mart 2008'de Litari[6] adlı iki yeni video klip çekti. 2009'da Nuk vjen parasysh klibini yayınladı.

12 yaşında profesyonel müzik stüdyosunu kurdu ve ilk şarkısını 13 yaşında çıkardığında sadece Makedonya değil, Kosova, Arnavutluk ve birçok ülkede dikkat çekti.[7] Arvnavutluk’ta TOPFEST festivalinde En iyi şarkı, En iyi şarkıcı ödülünü; Altın Mikrofon Festivalinde En iyi çıkış yapan genç sanatçı ödülünü; Kosova’da En iyi şarkı, En iyi aranje ödülleri aldı.[8]

Türkiye'ye gelişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Makedonya ve Arnavutluk’ta iki albüm ve çok sayıda video klip sonrası üne sahip olduktan sonra müzik kariyerini devam ettirmek için 20 yaşında Türkiye'ye geldi ve 2011 yılında besteleri kendine ait olan Türkçe İmkansız albümünü piyasaya sürdü.[8] Aynı yıl "Kujt I Thua Xhan" adlı Arnavutça single yayınlandı. 2013 yılında "E Ta Kisha Dit" adlı şarkıyı yayınladı. Sonra Türkçe şarkılarından "Damla Damla"ya 2013 yılında klip çekti. Bu klipten sonra cast ajansı sahibi Tümay Özokur'un dikkatini çekti ve Türkiye'de oyuncu olarak çalışmaya başladı.

Damla Damla'dan sonra Murat Dalkılıç'a "Bir Hayli" ; Demet Akalın’a "Gidenlerin Kalanları" ve Gülben Ergen’e Bugünün Sevdalısı şarkılarını besteledi.[9] Damla Damla şarkısı daha sonra Aynur Aydın tarafından 2016 yılında tekrar söylendi. 2018 yılında Aynur Aydın'ın Salla şarkısını besteledi. Mustafa Sandal'a Bizim Çocuklar şarkısını besteledi. 2016 yılında "Aşk Her Şeyi Affeder" adlı single'ı yayınladı. 2017 yılında "Ben Lazım" sinle'ını yayınladı. 2020 yılında Fluturojm'ı piyasaya sürdü. 2023 yılında "Prej meje je e lire" albümünü yayınladı.

Oyunculuk kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'deki ilk oyunculuk deneyimi Damla Damla klibini gören yapımcı Gani Müjde tarafından 2013 yılında Pis Yedili dizisine dahil edilmesiyle başladı. Daha sonra, 2016 yılında Star TV’de yayımlanan Göç Zamanı dizisinde Talat Bulut’un oğlunu canlandırdı. Daha sonra Öğrenci Evi, Akrep, Evlilik Hakkında Her Şey, Etkileyici, Gecenin Ucunda ve Yabani dizilerinde rol aldı. İlk sinema filmi ise Ali Fethi Okyar'ı canlandırdığı Atatürk filmi oldu. Ayrıca, Kimse Bilmez dizisinin dizi müziğini yaptı.[2]

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar Kanal
2013-2014 Pis Yedili Bertan Yardımcı oyuncu Show TV
2016 Göç Zamanı Demir Star TV
2021 Akrep Efe
2021-2022 Evlilik Hakkında Her Şey Yalın Kuru FOX
2022-2023 Gecenin Ucunda Cihangir Işık Star TV
2023-günümüz Yabani Alaz Soysalan Başrol oyuncusu FOX/NOW
İnternet
Yıl Yapım Rol Notlar Platform
2021 Öğrenci Evi Eren Başrol oyuncusu Exxen
2021-2022 Etkileyici Emre Kunda GAİN
Film
Yıl Yapım Rol Notlar Tür
2023 Atatürk Ali Fethi Okyar Yardımcı oyuncu Sinema filmi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "- Makedonya, Üsküp'te doğdum...Ailede Arnavut vardı..." 9 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  2. ^ a b "- Bertan Asllani". 28 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  3. ^ "- Evimizde her zaman Türkçe konuşuluyordu ama bizim Türkçemiz çok farklı tabii, kendine has bir tınısı ve vurgusu var, bilen bilir. Makedonya'da birçok kültür bir arada olduğu için Makedonca, Arnavutça, Boşnakça konuşarak büyüyoruz ve bunun da büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Tabii müzik kulağımın da etkisi çok büyük". 9 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  4. ^ a b "- Bertan Asllani". 9 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  5. ^ "- Makedonya'da yaşadığım halde albümüm Arnavutçaydı. Ailede Arnavut vardı ama bu dile dair tek kelime bile bilmiyordum. Konuşmayı bilmediğin bir dilde şarkı söylemek ve şarkıyı hissetmek, enteresan değil mi?". 9 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  6. ^ "- Bertan Asllani". 9 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  7. ^ "- 12 yaşlarında profesyonel müzik stüdyomu kurup ilk şarkım çıktığında sadece Makedonya değil, Kosova, Arnavutluk ve birçok ülkede büyük bir başarı getirmişti". 9 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  8. ^ a b "- İmkansız". 9 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  9. ^ "- Ünlü sanatçılara beste verdim. Mesela Murat Dalkılıç'ın geçen yıl çok tutulan Bir Hayli şarkısı, benim bestem. Demet Akalın'ın Pırlanta albümündeki Gidenlerin Kalanları ve Gülben Ergen'in son albümündeki Bugünün Sevdalısı'nın besteleri de bana ait". 9 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]