Corce Beroviç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Beroviç Paşa sayfasından yönlendirildi)
Paşa
Beroviç Paşa
11. Sisam beyi
Görev süresi
1895-1896
Yerine geldiği Aleksandro Karatodori Paşa
Yerine gelen İstefanaki Musurus Paşa
Girit Valisi
Görev süresi
28 Haziran 1896 - 14 Şubat 1897
Kişisel bilgiler
Doğum 1845
İşkodra, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 1925
Mesleği Devlet Adamı

Corce Beroviç veya Beroviç Paşa (SırpçaĐorđe Berović, YunancaΓεώργιος Βέροβιτς), Osmanlı'da Girit Valisi ve Sisam Beyi olarak görev yapmış Hristiyan devlet adamıydı.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Corce Beroviç, 1845 yılında Osmanlı İmparatorluğu'ndaki İşkodra'da (günümüzde Arnavutluk) doğdu. Sırp kökenliydi. Beroviç ailesinin Osmanlı paşalarının sonuncusuydu. 19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu'nda hükûmet, Hristiyanların çoğunlukta olduğu vilayetlere Hristiyan idareciler sağlamak için Hristiyan ailelerden oğullarını İstanbul'da eğitim görmeleri için göndermelerini istemiştir.

Çeşitli idari görevlere atandı. Sisam'a gelmeden önce Girit vilayet idaresinde müşavirlik yaptı. Adanın Rum nüfusunun silahlı bir isyanı ortasında Sisam'a geldi. Türk ordusu cezai bir sefer göndermeye hazırdı, ancak müdahalesi karşılıklı olarak kabul edilen uzlaşmayı sağladı. Yunanlar için bağımsız bir şehzadeydi ve padişah onu paşası olarak görüyordu. Adanın ekonomisini oturttu ve yönetiminde genel olarak başarılı oldu ve Sisamlılar arasında popüler oldu. Diğer önlemlerin yanı sıra, memurların kalıcılığını tesis etmekte başarısız oldu, ancak basın özgürlüğünü güçlendirdi, tarımı teşvik etti ve 1895'te Sisam Arkeoloji Müzesi'ni kurdu. Sisam Meclisi huzurunda yaptığı konuşmada, "Parlamento ve benim ortak sınırlarımız var. Benim sınırlarıma girmemelisin, ben de senin sınırlarına girmeyeyim. Öyle olursa sonsuza kadar dost kalacağız" dedi. Maratokampos bölgesinde bir turdayken Bâb-ı Âli tarafından yeni bir göreve atandı. Ayrılışı genellikle Sisam halkı tarafından olumsuz karşılandı. Girit'in Rum nüfusu tarafından benzer bir isyan 1897'de gerçekleşti ve Beroviç Paşa, Bâb-ı Âli tarafından Sisam'takine benzer bir uzlaşmaya varması beklenen Genel Vali olarak gönderildi. Ne yazık ki Girit'teki savaş çoktan kök salmıştı ve Yunanlar ona olumlu bakmalarına rağmen Türk halkı ve ordusu teslim olmayı reddetti. Padişah, Osmaniye Nişanı'nı vererek lehine müdahale etmeye çalıştı, ancak sonuç alamadı. Hatta Türk ordusu komutanı tarafından tutuklandı. Adayı abluka altına alan Büyük Güçler müdahale ederek onu serbest bıraktılar. Daha sonra kendisine Karadağ Ordusu'nun korumaları olarak bir müfreze verildi. Hanya'ya varışları Yunan halkı tarafından sevinçle karşılandı. Bağımsız Girit Devleti'nin kurulmasından sonra Beroviç Paşa, Hanya kalesinin anahtarlarını Yunanistan Prensi George'a devretti ve Venedik'te emekli oldu.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "George Berovich". 20 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "George Berovich". 28 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.