Kostaki Karatodori Bey

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kostaki Karatodori Bey
17. Sisam beyi
Görev süresi
1906-1907
Yerine geldiği Yanko Vitinos
Yerine gelen Yorgi Yorgiadis Efendi
Kişisel bilgiler
Doğum 1841
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 1922
Dini Rum Ortodoks

Kostaki Karatodori Bey (YunancaΚωνσταντίνος Σ. Καραθεοδωρή Konstantinos S. Karatheodori, d. 1841, İstanbul - ö. 1922) Osmanlı Rumların Karatodori ailesinden gelen bir devlet adamı. 1906'dan 1907'ye kadar Sisam Beyi olarak görev yaptı. II. Mahmud'un saray hekimi İstefanaki Karatodori'nin oğludur.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul'da dünyaya geldi. 1885'ten 1895'e kadar Sisam Beyi olarak görev yapan diplomat ve devlet adamı Aleksandro Karatodori Paşa'nın kardeşidir. Babası İstefanaki Karatodori, II. Mahmud'un saray hekimidir. Annesi Lokua Hanım Fenerli Rumların nüfuzlu ailelerinden olan Mavrokordat ailesi üyesi Aleksandros Mavrokordatos'un kızıydı.

Karatodori Bey gençliğinde Paris'de mühendislik okudu. Osmanlı demiryollarının yöneticisi ve ardından Şûrâ-yı Devlet üyesi oldu. Ayrıca Sisam'da Prens Miltiyadi Aristarki Bey'in emri altında Vati, Karlovasi, Maratokampos, Platanos, Pirgos ve başkenti birbirine bağlayan yolun yapımında çalıştı.

Sisam Beyi olduğunda partileri uzlaştırmaya ve adaya barış getirmeye çalıştı ama başaramadı. Kazanan siyasi partiyi savunması gibi selefleriyle aynı hataları yaptı.

Temistoklis Sofulis hükûmeti, bir Sisamlı Bankasının kurulması için Atina Bankası ile bir sözleşme imzaladı. Karşı taraf bunu istemedi ve bir Sisamlı bankasının kurulmasının akıllıca bir şey olmadığı gerekçesiyle Osmanlı hükûmetini protesto etti. Bundan rahatsız olan Padişah, kararı veto etmeyi kabul etti. Yasadışı bir şekilde müdüre sözleşmeyi doğrulamamasını emretti. Ancak Karatodori Bey bunu isteklerine karşı imzaladı. Sonuç olarak, görevden alındı.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]