Beate Klarsfeld

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Beate Klarsfeld
Klarsfeld, 2015
DoğumBeate Auguste Künzel
13 Şubat 1939 (85 yaşında)
Berlin, Nazi Almanyası
MilliyetAlman
MeslekGazeteci
Tanınma nedeniNazi avcısı
Siyasi partiSol Parti
Evlilik
Serge Klarsfeld (e. 1963)
Çocuk(lar)2

Beate Auguste Klarsfeld (kızlık soyadı Künzel ; 13 Şubat 1939), Fransız kocası Serge ile birlikte Klaus Barbie, Ernst Ehlers [de] ve Kurt Asche, Kurt Lischka, Alois Brunner da dahil olmak üzere çok sayıda Nazi savaş suçlusunun soruşturulması ve belgelenmesiyle ünlenen bir Fransız-Alman gazeteci ve Nazi avcısıdır.

Mart 2012'de, 2012 Almanya cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Joachim Gauck'a karşı Sol aday olarak yarıştı, ancak 991 oya karşılık 126 oy alarak seçimi kaybetti.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Beate Auguste Künzel, sigorta memuru Kurt Künzel ve eşi Helen'in tek çocuğu olarak Berlin'de doğdu. Klarsfeld'e göre ailesi Nazi değildi; ancak Nazi lideri Adolf Hitler'e oy vermişlerdi. Babası 1939 yazında piyade olarak askere alındı 1940 yazından itibaren Fransa'daki birliğiyle savaştı ve 1941'de doğu cephesine taşındı. Ertesi kış çifte zatürree olduğu için Almanya'ya geri gönderildi ve muhasebeci olarak çalıştı. Beate, bir Nazi yetkilisi olan vaftiz babasıyla Łódź'da birkaç ay geçirdi.

Yaşadığı Berlin apartmanı bombalandı ve Sandau'daki akrabaları, Beate ve annesine sığındı. 1945'te babası onlara katıldı. Sandau'daki ev ve mülk Polonya hükûmeti tarafından ele geçirildi ve aile Berlin'e döndü. Beate, yaklaşık on dört yaşından itibaren, Nazi döneminden kendilerini sorumlu hissetmedikleri, uğradıkları adaletsizliklere ve maddi kayıplara odaklandıkları ve Rusları suçlarken diğerlerine sempati duymadıkları için ailesiyle sık sık tartışmaya başladı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Beate Klarsfeld: Wherever they may be, 1972, Seite 3 8 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.-4, holocaust-history.org; accessed 12 March 2012.