Batı Antarktika

Koordinatlar: 79°G 100°B / 79°G 100°B / -79; -100
Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.19, 18 Şubat 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16695685 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Daima ıssız Batı Antarktika

Batı Antarktika, ya da Küçük Antarktika, Antarktika kıtasının iki önemli bölgesinden biri, Antarktika Yarımadası dahil kıtanın batı yarıküresinde yer alan parçasıdır. Batı Antarktika buz tabakası ile kaplıdır. Doğu Antarktika'dan Transantarktik Dağları ile ayrılır. Bölge 100 yıldan uzun süredir Batı Antarktika olarak adlandırılmaktadır. 1902'de Balch 1905'te Otto Nordenskjöld ilk kez kullananlardır. Ancak asıl kullanım Uluslararası Jeofizik Yılı (1957-1958) sonrasındaki araştırmalarda iki bölgeye ayrılmasının yararlı olduğu düşüncesinin yaygınlaşmasından sonra 1962 yılında ABD Antarktika Adları Danışma Komitesi tarafından onaylanmasından sonra başlamıştır.[1]

Konum

Transantarktik Dağları'dan Pasifik Okyanusuna doğru uzanır. Batı Antarktika, Graham Arazisi ve Palmer Arazisi'ni içeren Antarktika Yarımadası ile Ellsworth Arazisi, Marie Byrd Toprakları ve Kral VII. Edward Yarımadası'ndan, Adelaide Adası gibi adalardan özellikle Weddell Denizi'ndeki Filchner-Ronne Buz Sahanlığı ve Ross Denizi'ndeki Rose Buz Sahanlığı gibi buz sahanlıklarından oluşur. Batı Antarktika Ross Denizi ve Weddell Denizi'nin buzlu sularıyla kıtanın ana kara kütlesinden ayrılan ve Güney Kutbu'dan Güney Amerika'nın güney ucuna doğru kabaca uzanan dev bir yarımadayı andırmaktadır.

Batı Antarktika çoğunlukla Batı Antarktika buz tabakası (WAIS) olarak adlandırılan bir buz tabakasıyla kaplıdır. Son yıllarda kitlesinde azalma belirtileri göstermektedir.[2] Doğu Antarktika'nın aksine, Batı Antarktika küresel ısınmanın bazı etkileri kendini göstermiştir.[3]

Marielandiya Antarktik Tundrası

Antarktika'nın bazı bölümleri buzla kaplı değildir. Bunlar Antarktika vahaları olarak adlandırılmaktadır. Batı Antarktika'da da Antarktika Yarımadası'nın kıyısında Marielandiya Antarktik Tundrası olarak bilinen böyle bir biyolojik çeşitlilik alanı bulunmaktadır.[4] Bu alan Antarktika'daki en sıcak iklime sahiptir ve yaz aylarında havanın hala çok soğuk ve büyüme mevsiminin çok kısa olmasına rağmen liken ve yosunlarla kaplı karsız kayalardan oluşmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Coğrafi Adlar Bilgi Sistemi (USGS)". West Antarctica. Erişim tarihi: 8 Mart 2014. 
  2. ^ "Antarctic ice sheet is an 'awakened giant'". New Scientist. 2 February 2005. 27 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-01-26. 
  3. ^ Western Antarctica warming confirmed December 23, 2012 USA Today
  4. ^ World Wildlife Fund (2001). "Marielandia Antarctic tundra". WildWorld Ekolojik bilgileri. National Geographic Society. Arşivlenmiş orijinali 2010-03-08. Erişim tarihi: 8 Mart 2014.