Antarktika buz sahanlıkları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Antarktika'daki en büyük buz sahanlıkları.
  Ross (472.960 km²)
  Filchner-Ronne (422.420 km²)
  Amery (62.620 km²)
  Larsen (48.600 km²)
  Riiser-Larsen (48.180 km²)
  Fimbul (41.060 km²)
  Shackleton (33.820 km²)
  George VI (23.880 km²)
  West (16.370 km²)
  Wilkins (13.680 km²)
Ice Shelf Antarctica 13.jpg
Swinburne ve Sulzberger Buz Sahanlıkları
Antarktika Yarımadası'ndaki buz sahanlıkları

Antarktika buz sahanlıkları listesi.[1] Buz sahanlıklarının %44'ü Antarktika kıyı şeridine bağlıdır. Toplam 1.541.700 km2 yüzölçümüne sahiptirler.[2]

Buz Sahanlığı Yer Koordinat Yüzölçümü
Filchner Buz Sahanlığı Weddell Denizi 79°00′G 40°00′B / 79.000°G 40.000°B / -79.000; -40.000 430.000 km2[3] Filchner-ronne-schelfeis.jpg
Brunt Buz Sahanlığı Caird Sahili 75°40′G 25°00′B / 75.667°G 25.000°B / -75.667; -25.000 Brunt Ice Shelf (6245421670).jpg
Riiser-Larsen Buz Sahanlığı Kraliçe Maud Toprakları 72°40′G 16°00′B / 72.667°G 16.000°B / -72.667; -16.000 48.180 km2 View of the Riiser-Larsen Ice Shelf in Antarctica.jpg
Quar Buz Sahanlığı Kraliçe Maud Toprakları 71°20′G 11°00′B / 71.333°G 11.000°B / -71.333; -11.000
Ekstrom Buz Sahanlığı Kraliçe Maud Toprakları 71°00′G 08°00′B / 71.000°G 8.000°B / -71.000; -8.000 Shelf-ice edge hg.jpg
Jelbart Buz Sahanlığı Kraliçe Maud Toprakları 70°30′G 04°30′B / 70.500°G 4.500°B / -70.500; -4.500
Fimbul Buz Sahanlığı Kraliçe Maud Toprakları 70°30′G 00°10′B / 70.500°G 0.167°B / -70.500; -0.167 41.060 km2 Fimbul ice shelf mooring Norwegian Expedition.JPG
Lazarev Buz Sahanlığı Kraliçe Maud Toprakları 69°37′G 14°45′D / 69.617°G 14.750°D / -69.617; 14.750
King Baudouin Buz Sahanlığı Kraliçe Maud Toprakları 70°26′G 24°19′D / 70.433°G 24.317°D / -70.433; 24.317
Hannan Buz Sahanlığı Enderby Toprakları 67°36′G 47°35′D / 67.600°G 47.583°D / -67.600; 47.583
Zubchatyy Buz Sahanlığı Enderby Toprakları 67°13′G 49°5′D / 67.217°G 49.083°D / -67.217; 49.083
Wyers Buz Sahanlığı Enderby Toprakları 67°11′G 49°54′D / 67.183°G 49.900°D / -67.183; 49.900
Edward VIII Buz Sahanlığı Enderby Toprakları 66°50′G 56°33′D / 66.833°G 56.550°D / -66.833; 56.550
Amery Buz Sahanlığı Prenses Elizabeth Toprakları 69°45′G 71°00′D / 69.750°G 71.000°D / -69.750; 71.000 62.620 km2
Publications Buz Sahanlığı Prenses Elizabeth Toprakları 69°38′G 75°20′D / 69.633°G 75.333°D / -69.633; 75.333
West Buz Sahanlığı Prenses Elizabeth Toprakları 66°40′G 85°00′D / 66.667°G 85.000°D / -66.667; 85.000 16.370 km2
Shackleton Buz Sahanlığı Kraliçe Mary Toprakları 66°00′G 100°00′D / 66.000°G 100.000°D / -66.000; 100.000 33.820 km2 Shack 2009054 0800 modis ch02.png
Moskova Üniversitesi Buz Sahanlığı Wilkes Toprakları 67°00′G 101°00′D / 67.000°G 101.000°D / -67.000; 101.000
Voyeykov Buz Sahanlığı Wilkes Toprakları 66°20′G 124°38′D / 66.333°G 124.633°D / -66.333; 124.633
Cook Buz Sahanlığı George V Toprakları 66°40′G 152°30′D / 66.667°G 152.500°D / -66.667; 152.500
Slava Buz Sahanlığı Oates Toprakları 68°49′G 154°44′D / 68.817°G 154.733°D / -68.817; 154.733
Gillett Buz Sahanlığı Oates Toprakları 68°35′G 159°42′D / 68.583°G 159.700°D / -68.583; 159.700
Nansen Ice Sheet Victoria Toprakları 74°53′G 163°10′D / 74.883°G 163.167°D / -74.883; 163.167
McMurdo Buz Sahanlığı Victoria Toprakları 78°00′G 167°00′D / 78.000°G 167.000°D / -78.000; 167.000
Ross Buz Sahanlığı Ross Bölgesi 81°30′G 171°00′B / 81.500°G 171.000°B / -81.500; -171.000 Ross Ice Shelf 1997.jpg
Swinburne Buz Sahanlığı King Edward VII Toprakları 77°10′G 153°55′B / 77.167°G 153.917°B / -77.167; -153.917
Sulzberger Buz Sahanlığı King Edward VII Toprakları 77°00′G 152°00′B / 77.000°G 152.000°B / -77.000; -152.000
Nickerson Buz Sahanlığı Mary Byrd Toprakları 75°45′G 145°00′B / 75.750°G 145.000°B / -75.750; -145.000
Getz Buz Sahanlığı Mary Byrd Toprakları 74°15′G 125°00′B / 74.250°G 125.000°B / -74.250; -125.000 Getz Ice Shelf.jpg
Dotson Buz Sahanlığı Mary Byrd Toprakları 74°24′G 112°22′B / 74.400°G 112.367°B / -74.400; -112.367
Crosson Buz Sahanlığı Mary Byrd Toprakları 74°57′G 109°30′B / 74.950°G 109.500°B / -74.950; -109.500
Cosgrove Buz Sahanlığı Elsworth Toprakları 73°34′G 100°22′B / 73.567°G 100.367°B / -73.567; -100.367
Abbot Buz Sahanlığı Elsworth Toprakları 72°45′G 96°00′B / 72.750°G 96.000°B / -72.750; -96.000 Abbot Ice shelf.jpg
Venable Buz Sahanlığı Elsworth Toprakları 73°03′G 87°20′B / 73.050°G 87.333°B / -73.050; -87.333
Stange Buz Sahanlığı Palmer Toprakları 73°15′G 76°30′B / 73.250°G 76.500°B / -73.250; -76.500
Bach Buz Sahanlığı Alexander Adası 72°00′G 72°00′B / 72.000°G 72.000°B / -72.000; -72.000
George VI Buz Sahanlığı Alexander Adası 71°45′G 68°00′B / 71.750°G 68.000°B / -71.750; -68.000 23.880 km2
Wilkins Buz Sahanlığı Alexander Adası 70°15′G 73°00′B / 70.250°G 73.000°B / -70.250; -73.000 13.680 km2 20080325 wilkins figure1.jpg
Wordie Buz Sahanlığı  Graham Toprakları 69°15′G 67°45′B / 69.250°G 67.750°B / -69.250; -67.750
Jones Buz Sahanlığı  Graham Toprakları 67°31′G 67°10′B / 67.517°G 67.167°B / -67.517; -67.167
Müller Buz Sahanlığı  Graham Toprakları 67°15′G 66°52′B / 67.250°G 66.867°B / -67.250; -66.867
Prens Gustav Buz Sahanlığı  Graham Toprakları 64°15′G 58°30′B / 64.250°G 58.500°B / -64.250; -58.500
Larsen Buz Sahanlığı  (Larsen A ve B) Antarktika Yarımadası 67°30′G 62°30′B / 67.500°G 62.500°B / -67.500; -62.500 48.600 km2 Larsen B March 2013.jpg
Ronne Buz Sahanlığı Weddell Denizi 79°00′G 40°00′B / 79.000°G 40.000°B / -79.000; -40.000 430.000 km2[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

işaretli buz sahanlıkları çökmüş sahanlıklardır.[5]

  1. ^ SCAR. "Composite Gazetteer of Antarctica". 2 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2009. 
  2. ^ "Maailma numeroina (Sayılarla Dünya)" (XLS) (Fince). Tilastokeskus (Statistics Finland). 2 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015. 
  3. ^ Ronne Buz Sahanlığı ile birlikte yüzölçümüdür. Filchner-Ronne Buz Sahanlığı olarak adlandırılır.
  4. ^ Filchner Buz Sahanlığı ile birlikte yüzölçümüdür. Filchner-Ronne Buz Sahanlığı olarak adlandırılır.
  5. ^ "Press Release - Antarctic ice shelf 'hangs by a thread'". National Environment Research Council. Brtanya Antarktik Araştırmaları. 28 Mart 2008. 2 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2009.