Basketbol Süper Ligi şampiyonluğu kazanan koçlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Basketbol Süper Ligi şampiyonu koçlar listesi, TBF'nin en üst düzey lig organizasyonu olan Basketbol Süper Ligi'de şampiyonluk kazanan koçların sezonlara göre yapılmış listesidir. 1966'dan bu yana geçen elli sezonda 24 farklı koç şampiyonluk yaşamıştır.

Aydan Siyavuş, 7 kez ile en çok şampiyonluk yaşayan koçdur. Ergin Ataman 3 farklı takımla (Anadolu Efes, Beşiktaş, Galatasaray) şampiyonluk yaşayan ilk ve tek koçdur.

Kazanan Koçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ergin Ataman 3 farklı takımla (Anadolu Efes, Beşiktaş, Galatasaray) şampiyonluk yaşayan ilk ve tek koçdur.
Yıl
Şampiyon
İkinci
Üçüncü
Normal sezon (G-M)
Başantrenör
Sayı Kralı
Şampiyonun normal sezona göre belirlendiği sezonlar
1966-67
Altınordu
Galatasaray
İTÜ
20-1-1
Türkiye Samim Göreç
Türkiye Hüseyin Alp (Altınordu-553 sayı)
1967-68
İTÜ
Fenerbahçe
Galatasaray
25-1-2
Türkiye Mehmet Baturalp
Türkiye Ümit Nacaroğlu (Kurtuluş-657 sayı)
1968-69
Galatasaray
İTÜ
Kolejliler
25-0-3
Bulgaristan Petar Sinemov
Türkiye Hüseyin Kozluca (Fenerbahçe-736 sayı)
1969-70
İTÜ
Fenerbahçe
Muhafızgücü
20-0-2
Türkiye Mehmet Baturalp
Türkiye Firuz Kocas (Altay-579 sayı)
1970-71
İTÜ
Fenerbahçe
Galatasaray
19-1-2
Türkiye Şengün Kaplanoğlu
Türkiye Barış Küce (Muhafızgücü-652 sayı)
1971-72
İTÜ
Beşiktaş
Galatasaray
20-1-1
Türkiye Samim Göreç
Türkiye Barış Küce (Kolejliler-713 sayı)
1972-73
İTÜ
Şekerspor
Kolejliler
20-0-2
Türkiye Öner Şaylan
Türkiye Barış Küce (Kolejliler)
1973-74
Muhafızgücü
Şekerspor
Galatasaray
20-0-1
Türkiye Armağan Asena
Türkiye Hüseyin Alp (İTÜ)
1974-75
Beşiktaş
Galatasaray
Karşıyaka
18-2-2
Türkiye Cavit Altunay
Türkiye Zeki Tosun (Beşiktaş
1975-76
Eczacıbaşı
Beşiktaş
Karşıyaka
21-0-1
Türkiye Aydan Siyavuş
1976-77
Eczacıbaşı
Beşiktaş
Şekerspor
19-0-3
Türkiye Aydan Siyavuş
Türkiye Zeki Tosun (İTÜ-29 sayı ort.)
1977-78
Eczacıbaşı
Tofaş SAS
Yenişehir Meysu
20-0-2
Türkiye Aydan Siyavuş
Türkiye Serdar Koçyiğit (DSİ
Yıl
Şampiyon
İkinci
Üçüncü
Normal sezon+Final Grubu (G-M)
Başantrenör
Sayı Kralı
Şampiyonun final grubuna göre belirlendiği sezonlar
1978-79
Efes Pilsen
Eczacıbaşı
Karşıyaka
21-3-6
Türkiye Faruk Akagün
1979-80
Eczacıbaşı
Efes Pilsen
Beşiktaş
23-0-3
Türkiye Aydan Siyavuş
Türkiye Erman Kunter (Beşiktaş-31,7 sayı ort.)
1980-81
Eczacıbaşı
Beşiktaş
Efes Pilsen
24-0-1
Türkiye Aydan Siyavuş
Türkiye Erman Kunter (Beşiktaş-33,9 sayı ort.)
1981-82
Eczacıbaşı
Beşiktaş
Efes Pilsen
22-3
Türkiye Aydan Siyavuş
Türkiye Erman Kunter (Beşiktaş)
1982-83
'Efes Pilsen
Fenerbahçe
Eczacıbaşı
26-3
Türkiye Rıza Erverdi
Amerika Birleşik Devletleri Jerry Scott (İTÜ)
Yıl
Şampiyon
Final serisi
Finalist
Normal sezon (G-M)
Başantrenör
Sayı Kralı
Şampiyonun elemeli play-off'a göre belirlendiği sezonlar
1983-84
Efes Pilsen
2-1
Karşıyaka
16-6
Türkiye Aydan Siyavuş
1984-85
Galatasaray
2-1
Fenerbahçe
17-5
Türkiye Nur Germen
Amerika Birleşik Devletleri Paul Dawkins (Galatasaray)
1985-86
Galatasaray
2-1
Efes Pilsen
15-6
Türkiye Fehmi Sadıkoğlu
Amerika Birleşik Devletleri Paul Dawkins (Galatasaray)
1986-87
Karşıyaka
2-1
Galatasaray
14-8
Türkiye Nadir Vekiloğlu
Amerika Birleşik Devletleri Michael Kennedy (İTÜ)
1987-88
Eczacıbaşı
3-1
Çukurova
13-9
Türkiye Mehmet Baturalp
Türkiye Erman Kunter (Fenerbahçe)
1988-89
Eczacıbaşı
3-1
Çukurova
14-7
Türkiye Mehmet Baturalp
Türkiye Hüsnü Çakırgil (Beslen-641 sayı)
1989-90
Galatasaray
3-1
Paşabahçe
18-4
Türkiye Faruk Akagün
Türkiye Harun Erdenay (İTÜ)
1990-91
Fenerbahçe
3-2
Tofaş SAS
20-2
Türkiye Çetin Yılmaz
1991-92
Efes Pilsen
3-1
Paşabahçe
16-10
Türkiye Aydın Örs
Amerika Birleşik Devletleri Michael Cumberland (Beslen)
1992-93
Efes Pilsen
4-0
Fenerbahçe
30-0
Türkiye Aydın Örs
1993-94
Efes Pilsen
4-2
Ülkerspor
27-3
Türkiye Aydın Örs
Amerika Birleşik Devletleri Jole de Bortoli (Bakırköyspor-25,5 sayı ort.)
1994-95
Ülkerspor
4-2
Fenerbahçe
27-3
Türkiye Çetin Yılmaz
Amerika Birleşik Devletleri George Gilmore (Darüşşafaka-25,9 sayı ort.)
1995-96
Efes Pilsen
4-0
Ülkerspor
28-2
Türkiye Aydın Örs
Amerika Birleşik Devletleri William Strothers (Darüşşafaka-23,9 sayı ort.)
1996-97
Efes Pilsen
4-1
Türk Telekom PTT
27-3
Türkiye Aydın Örs
Amerika Birleşik Devletleri William Strothers (Darüşşafaka-23,2 sayı ort.)
1997-98
Ülkerspor
4-2
Efes Pilsen
24-6
Türkiye Çetin Yılmaz
Amerika Birleşik Devletleri Michael Ansley (Darüşşafaka-23,5 sayı ort.)
1998-99
Tofaş SAS
4-2
Efes Pilsen
23-5
Hırvatistan Jasmin Repesa
Türkiye İbrahim Kutluay (Fenerbahçe-24,8 sayı ort.)
1999-2000
Tofaş SAS
4-1
Efes Pilsen
19-7
Türkiye Tolga Öngören
Bosna-Hersek Damir Mrsic (Troy Pilsner-22,6 sayı ort.)
2000-01
Ülkerspor
4-2
Efes Pilsen
22-4
Türkiye Murat Didin
Amerika Birleşik Devletleri Bud Eley (Beşiktaş-24,3 sayı ort.)
2001-02
Efes Pilsen
4-2
Ülkerspor
20-2
Türkiye Oktay Mahmuti
Bosna-Hersek Damir Mrsic (Fenerbahçe-22 sayı ort.)
2002-03
Efes Pilsen
4-3
Ülkerspor
24-2
Türkiye Oktay Mahmuti
Amerika Birleşik Devletleri Dwayne Jefferson (Karşıyaka-22,8 sayı ort.)
2003-04
Efes Pilsen
4-2
Ülkerspor
22-4
Türkiye Oktay Mahmuti
Amerika Birleşik Devletleri Marc Salyers (Oyak Renault-25,3 sayı ort.)
2004-05
Efes Pilsen
4-1
Beşiktaş
24-2
Türkiye Oktay Mahmuti
Türkiye Harun Erdenay (İTÜ

-21,4 sayı ort.)

2005-06
Ülkerspor
4-0
Efes Pilsen
25-5
Türkiye Murat Özyer
Amerika Birleşik Devletleri Malik Dixon (Galatasaray-22,4 sayı ort.)
2006-07
Fenerbahçe Ülker
4-0
Efes Pilsen
28-2
Türkiye Aydın Örs
Amerika Birleşik Devletleri Willie Solomon (16.4 ppg)
2007-08
Fenerbahçe Ülker
4-1
Türk Telekom
21-9
Sırbistan-Karadağ Bogdan Tanjević
Amerika Birleşik Devletleri Quinton Hosley (Pınar Karşıyaka-22,9 sayı ort.)
2008-09
Efes Pilsen
4-2
Fenerbahçe Ülker
28-2
Türkiye Ergin Ataman
Amerika Birleşik Devletleri Alex Gordon (Oyak Renault-20,8 sayı ort.)
2009-10
Fenerbahçe Ülker
4-2
Efes Pilsen
23-7
Karadağ Bogdan Tanjević
Amerika Birleşik Devletleri Quincy Douby (Darüşşafaka-23,6 sayı ort.)
2010-11
Fenerbahçe Ülker
4-2
Galatasaray Cafe Crown
23-7
Hırvatistan Neven Spahija
Amerika Birleşik DevletleriTürkiye Ali Karadeniz (Medical Park Trabzonspor-23 sayı ort.)
2011-12
Beşiktaş Milangaz
4-2
Anadolu Efes
23-7
Türkiye Ergin Ataman
Amerika Birleşik Devletleri Jonathan Gibson (Trabzonspor-19,9 sayı ort.)
2012-13
Galatasaray Medical Park
4-1
Banvit
27-3
Türkiye Ergin Ataman
Porto Riko Carlos Arroyo (Galatasaray Medical Park-20,9 sayı ort.)
2013-14
Fenerbahçe Ülker
4-3
Galatasaray Liv Hospital
24-6
Sırbistan Željko Obradović
2014-15
Pınar Karşıyaka
4-1
Anadolu Efes
19-11
Türkiye Ufuk Sarıca
2015-16
Fenerbahçe
4-2
Anadolu Efes
24-6
Sırbistan Željko Obradović
2016-17
Fenerbahçe
4-0
Beşiktaş
28-2
Sırbistan Željko Obradović

Bireysel performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Toplam Kulüp(ler) Kazandığı sezonlar
1
Türkiye Aydan Siyavuş
7
Eczacıbaşı (6), Efes Pilsen (1) 1976, 1977, 1978, 1980, 1981, 1982, 1984,
2
Türkiye Aydın Örs
6
Efes Pilsen (5), Fenerbahçe (1) 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 2007
3 Türkiye Oktay Mahmuti 4 Efes Pilsen 2002, 2003, 2004, 2005
Türkiye Mehmet Baturalp İTÜ (2), Eczacıbaşı (2) 1968, 1970, 1988, 1989
5 Türkiye Ergin Ataman 3 Eczacıbaşı (1), Beşiktaş (1), Galatasaray (1) 2009, 2012, 2013
Türkiye Çetin Yılmaz Fenerbahçe (1), Ülkerspor (2) 1991, 1995, 1998
Sırbistan Željko Obradović Fenerbahçe 2014, 2016, 2017
8 Sırbistan Bogdan Tanjević 2 Fenerbahçe 2008, 2010
Türkiye Samim Göreç Altınordu (1), İTÜ (1) 1967, 1972
Türkiye Faruk Akagün Efes Pilsen (1), Galatasaray (1) 1979, 1990
11 Bulgaristan Petar Sinemov 1 Galatasaray 1969
Hırvatistan Jasmin Repesa Tofaş 1999
Türkiye Murat Didin Ülkerspor 2001
Türkiye Murat Özyer Ülkerspor 2006
Türkiye Şengün Kaplanoğlu İTÜ 1971
Türkiye Öner Şaylan İTÜ 1973
Türkiye Armağan Asena Muhafızgücü 1974
Türkiye Cavit Altunay Beşiktaş 1975
Türkiye Rıza Erverdi Efes Pilsen 1983
Türkiye Nur Germen Galatasaray 1985
Hırvatistan Neven Spahija Fenerbahçe 2011
Türkiye Tolga Öngören Tofaş 2000
Türkiye Nadir Vekiloğlu Karşıyaka 1987
Türkiye Ufuk Sarıca Karşıyaka 2015

Milliyete göre performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Şampiyonluk
sayısı
Koç
sayısı
Kazanılan sezonlar
1
 Türkiye
42
19
1967, 1968, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2013, 2015
2
 Sırbistan
5
2
2008, 2010, 2014, 2016, 2017
3
 Hırvatistan
2
2
1999, 2011
4
 Bulgaristan
1
1
1969