Hüsnü Çakırgil

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hüsnü Çakırgil
Kişisel bilgileri
Doğum tarihi 3 Ekim 1965
Doğum yeri Ankara
Boyu 1.97 m
Pozisyonu Forvet

Hüsnü Çakırgil (3 Ekim 1965, Ankara), Türk basketbolcu ve antrenör.

Spora Adana'da hentbol oynayarak başladı. O dönem antrenörlüğü Murat Didin tarafından yapılan Adana'da yerleşik Güney Sanayi basketbol takımının antrenmanını izlerken antrenmana davet edilmesi üzerine, 18 yaş gibi basketbol için geç sayılabilecek yaşta ve tesadüfen basketbola başladı. Kısa sürede temel hareketleri öğrenerek A takıma girmeyi başardı ve üç sayılık atışlardaki başarısıyla dikkat çekmeye başladı.

Murat Didin'in 1984-86 yıllarında çalıştırdığı Yenişehir Hortaş basketbol takımında yıldızlaşmaya başlayan Çakırgil, bu takımın kapanması ve kulüp oyuncularının neredeyse olduğu gibi Gaziantep'in Beslen takımına transfer olmasıyla kariyerini burada sürdürdü.

1986 Temmuz'unda İzmir'de yapılan Balkan Gençler Basketbol Şampiyonası'nda tarihinde üçüncü kez şampiyon olan Türkiye genç millî basketbol takımında yer aldı.[1]

1989 yılına kadar Beslen'de oynayan Çakırgil, dzinden geçirdiği ağır sakatlıklara rağmen sayı krallığında iddialı bir oyuncu haline geldi ve o yıllarda şampiyonluğa oynayan Beslen takımının en önemli kozu olduğu gibi, A millî takıma kadar yükseldi. Beslen'in 1989 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Kupası'nı kazanmasında büyük pay sahibi olan Çakırgil, sezon sonunda 1. Lige yeni yükselmiş olan Nasaş'a transfer oldu. Nasaş'ta da ağır bir sakatlık geçiren Çakırgil, oynadığı maçlarda Nasaş'a önemli galibiyetler kazandırarak bu takımın 12 takımlı ligde 10. sırayı alarak küme düşmekten kurtulmasını sağladı.

Çakırgil, 1990 yılında yıllardır süren şampiyonluk özlemini dindirmeye niyetli olan Fenerbahçe ile anlaştı. Ligde ve play-off'ta toplam 641 sayı üreten Çakırgil, sarı-lacivertli takımın o sezon hem ilk kez Türkiye Basketbol Ligi şampiyonu, ikinci kez Cumhurbaşkanlığı Kupası ve beşinci kez Türkiye Ligi klasman birincisi olmasında büyük pay sahibi oldu ve play-off'lardaki performansıyla Play-off'un Süperi ödülünü kazandı.

1995 yılına kadar Fenerbahçe'de oynayan Çakırgil, bu takımın 1993 ve 1995 yıllarında Türkiye Basketbol Ligi finali oynamasında, 1994'te Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı, 1992'de Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Kupası'nı kazanmasında ve 1994 yılında Türkiye Kupası'nda final oynamasında büyük pay sahibi oldu. Fenerbahçe'nin 1992-93 ve 1993-94 sezonlarında Koraç Kupası'nda 22 maçta toplam 15 galibiyet alarak çeyrek final şansını son maçlara kadar taşımasında ve 1994-95 sezonunda Kupa Galipleri Kupası'nda yarı final grubuna yükselmesine önemli katkılar sağladı.

Çakırgil, Fenerbahçe'de oynadığı dönemlerde millî takımın da ilk beşinin değişmez oyuncuları arasında yer aldı. 1993'te 12 yıl aradan sonra Türk millî takımının Avrupa Basketbol Şampiyonası'na katılmasında ve 1995'te bu başarıyı tekrarlamasında başrol oyuncularından biri oldu.

Çakırgil 1995 yılında Burak Bıyıktay ile takas edilmek suretiyle Beşiktaş'a transfer oldu ve aktif basketbol yaşantısının son iki yılını bu takımda geçirdi.

Bir süre oynadığı son iki takımda antrenörlük de yapan Çakırgil, aynı zamanda spor yazarlığı da yapmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Durupınar, Mehmet; "Türk Basketbolunun 100 yıllık tarihi", İstanbul, (2006), s. 203

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]