İçeriğe atla

Banu Avar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.03, 15 Ocak 2010 tarihinde 85.100.235.212 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 7032220 numaralı sürüm
Dosya:Yenicag gazetesi Banu Avar ile Dunya Duzeni haberi.jpg
Banu Avar

Banu Avar (18 Temmuz 1955, Eskişehir) Türk milliyetçi yazar, gazeteci, program yapımcısı ve sunucusu.

Gazetecilik hayatına Süreç dergisinde başladı. 1980'li yıllarda Günaydın, Dünya, Vatan gazetelerinde dizi yazılara imza attı, muhabir olarak çalıştı. London City University'de yüksek lisans yaptı. Londra’da BBC Türkçe bölümünde radyoda çalışırken BBC televizyonu belgesel kurslarına katıldı. Ardından TRT Londra muhabirliğine getirildi. TRT’de yayınlanan 32. Gün programının ilk yıllarında Londra muhabirliğini yaptı. Kıbrıs belgeseli, Demirkırat gibi belgesellerde yapımcı ve araştırmacı olarak görev aldı. 1985 yılından beri yapımcı ve yönetmen olarak çalışıyor.

1999'da TRT 1 ve TRT 2'de yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlendiği Mozaik, Kaleydeskop gibi programları yayınlandı. Ayrıca I. Ceasar, Crimean War, The Great Game ve Troy gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinin Türkiye prodüktörü olarak görev aldı.

1999'da tv8'in Belgesel Bölümünü kurdu, 2004'e kadar belgesel bölümünde yönetmen olarak birçok belgesele imza attı. 2004 yılında tv8 belgesel bölümü kapandıktan sonra görevinden ayrılarak, TRT 1'de Sınırlar Arasında isimli haber belgesel programın yapımcı ve yönetmenliğine başladı.

Kendi deyimiyle İsrail ve ABD başkonsolosluklarının baskısı sonucu kapatılan programından dolayı Avrasya TV'de program yapma kararı aldı. Programın ismi "Banu Avar'la Dünya Düzeni" olarak adlandırıldı. İlk programı 25 Şubat Çarşamba günü 21:45 de yayınlandı.[1] Yeni programını şu şekilde tanımladı:

Bu kez son derece sıkışık koşullar altında olduğumuzdan bir sponsor bulana kadar, sınırlar arasında programındaki gibi çekimler yapamayacağız. Ama masa başında da olsa bilgilendirici belgesellerle sizlerle buluşacağız.

[2]

Sınırlar Arasında

Özellikle Türk Cumhuriyetleri ve Üçüncü Dünya Ülkelerinde yaptığı programlarla dikkati çekti. Vasili Tarlev, Kurmanbek Bakıyev, Rauf Denktaş, Mintimir Şaymiyev, Boris Todiç gibi ünlü siyasilerle röportajlar yaptı. Sınırlar Arasında programıyla kimileri tarafından "anti-emperyalist" [3], kimilerince aşırı milliyetçi [4] olduğu öne sürülen bir tavır gösteren Avar, programda işlediği konular ve üslubuyla birçok kez eleştirilere maruz kaldı. Özellikle İsrail'deki Filistine karşı yapılan duvarın konu olduğu belgesel bazı İsrail makamlarının tepkisini çekti ve programın rutin tekrar yayını kaldırıldı.

20 Mayıs 2008'de TRT Yayın planında değişiklik yaptığını öne sürerek, Aralık 2007'de yapılmış bir sözleşme ve 18 bölümlük program varken (8 bölümü yayına kondu) programı yayından kaldırdı. Banu Avar bunun kendisine, programlarının içeriğinden dolayı yapılmış bir sansürleme olduğunu bir basın açıklamasında belirtti. Yayından kaldırılmadan önce hazırladığı bölüm Büyük Ortadoğu ve Asya projesiydi.[5] Bu olaylara tepki göstermek için TÜMÖD bir imza kampanyası başlattı. [6]. Banu Avar'a destek veren örgütler arasında Ülkü Ocakları, genel başkanı Ergenekon çetesi liderliğiyle suçlanan İşçi Partisi gibi örgütler de vardı.

Orhan Pamuk'un İsveç'te Nobel Edebiyat Ödülü almasıyla ilgili bölümü

Program yayımlandıktan sonra İsveç Büyükelçisi programın yayınlanmaması için Dışişlerine başvuruda bulundu ve Banu Avar'a mektup gönderdi. Ardından gazeteci Yavuz Baydar Banu Avar'ın Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesinden yargılanmasını önerdi. Banu Avar'ın buna karşılık yorumu "‘301 kalksın!’ diye bağırıp çağıranlar çıkarları zedelenince "‘falanca 216’dan yargılansın!’" diyebiliyorlar. Bu belli bir grubun uyguladığı çifte standarda sadece küçük bir örnek ve gülünç... Batı dünyası çifte standartlı. Bu her konuda böyle. "Kürdistan özgürleşmeli, bir ülke yaratılmalı" diyenler, KKTC’de özgür ülkeye karşı çıkarlar. Soykırımdan bahsedenler Azerbaycan’daki soykırımı, Filistin’i, Cezayir’i, Ruanda’yı, Somali’yi görmezler… En saygın kanal BBC’de bile devlet görüşü aksine görüş belirtmek zordur. Bunu 15 Ocak’ta yayınlanacak "Sınırlar Arasında"nın İngiltere bölümünde BBC yetkilisinin ağzından duyabilirsiniz." şeklinde oldu.[7].

Cezayir ile ilgili bölümü

Cezayir ile ilgili bölümünde, Cezayir'in nasıl Fransız sömürgeciliğinden kurtulup ve aynı zamanda diğer Kuzey Afrika ülkerini bağımsızlığa çektiği gösteriliyor.

Hollanda ile ilgili bölümü

Sokaklarda serbestçe satılan uyuşturucu ve benzeri madderin varlığına dair hiç bir kanun düzenlemesi olmadığını üstdüzey sosyal güzenlik görevlisine bunun insanları zehirlemenin açık pazar haline geldiğini çok açık bi dille belirtiyor. Aldığı cevap karşısında şaşkınlığı yüzüne vuruyor: "Onlar zaten zararlı insanlar birilerine zarar vereceklerine bir köşede kendilerinden geçip ölmeleri daha iyi..."

Filmografisi

  • Deniz (1999)
  • Hayatım Müzik (Mayıs 1999-Ocak 2000)
  • Önemli müzik adamlarının yaşam öyküleri( 15 Bölüm )
  • Depremle Yaşamak (2000) ( 10 Bölüm )
  • Unutulan Yıllar (2000)
  • Denizciler Belgeseli (2000-2001)
  • Deniz kuvvetleri Komutanlığı desteğiyle Türkiye’nin denizcilik tarihi
  • Deniz Kuvvetleri, Deniz Ticareti ve Deniz Sporunun tarihi ve bugünü ( 9 Bölüm )
  • Türkiye Sevdalıları (2000-2001)
  • Afganistan : Devlerin Savaş Alanı (2002)
  • Ohri Ohri Güzel Ohri (2002)
  • Artık Biz De Varız (2002)
  • Atletin Adı : Süreyya (2002)
  • Bir Zamanlar Kıbrıs'ta (2003)
  • Unutulan Yıllar (2003)
  • Kafkaslarda Politik Bir Satranç Ustası : Rıza Oğlu Haydar Aliyev (2004)
  • Sınırlar Arasında (2004-2008)

Kitapları

  • Sınırlar Arasında - Hüznün Toprağı Balkanlar'dan Geleceğin Gücü Avrasya'ya ( ISBN: 9752934587 )
  • Avrasyalı Olmak (ISBN: 9944975613)
  • Hangi Avrupa? (ISBN: 9789944212250)
  • Böl ve Yut (ISBN: 9789751413147)
  • Hangi Dünya Düzeni

Ödülleri

Kaynakça

Dış Bağlantılar

http://www.facebook.com/pages/BANU-AVAR-DUNYA-DUZENI-VE-BILINMEYEN-GERCEKLER/123905702320