Açlık (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Açlık
Sult
Kitabın ilk baskısı
YazarKnut Hamsun
Ülke Norveç
DilDanca
KonuAçlık ve yoksulluk
TürlerPsikolojik roman
Felsefi roman
Yayım1890
Sayfa184
OCLC69732953

Açlık (NorveççeSult), Nobel Edebiyat Ödüllü Norveçli yazar Knut Hamsun tarafından kaleme alınmış ve 1890 yılında ilk baskısı yapılmış olan bir psikolojik romandır. Roman, 20. yüzyılın edebî açılışı olarak görülmekle beraber modern ve psikolojik sürükleyici edebiyatın en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.[1]

Roman, yoğun bir karmaşa hâlindeki insan zihninin mantıksızlığını kimi zaman duygusal kimi zamansa esprili bir dille yansıtmaktadır.[1] Bu roman, ölmek pahasına olsa bile alın teri dökmediği parayı asla kabul etmeyen bir gencin hikâyesini anlatmaktadır.

Roman, yirmiden fazla dile çevrilmiştir. Bir bakıma yazar Knut Hamsun'un hayatını anlatmaktadır. Bu açıdan otobiyografik bir eserdir. Knut Hamsun bu romanında yazar olma, ilk kitabını yayımlatma, açlık ve yoksulluk serüvenini anlatmıştır. Yazarı Knut Hamsun'un Nobel Edebiyat Ödülü'nü almasına vesile olan en önemli eserlerindendir.[2]

Roman, Türkçeye ilk kez 1934 yılında Peyami Safa tarafından çevrilmiş olup Resimli Ay Matbaası tarafından basılmıştır. Kitabın, Behçet Necatigil tarafından çevrilmiş basımı da bulunmaktadır.

Kitap ayrıca, MEB'in ortaöğretim öğrencilerine tavsiye ettiği "100 Temel Eser" arasındadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Açlık Romanı Kitabı Özeti - Knut Hamsun". www.turkedebiyati.org. 15 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2021. 
  2. ^ Bilgicik.com (27 Şubat 2018). "Açlık Romanı Özeti, Knut Hamsun Kitapları | Bilgicik.Com". 18 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2021.