Aydoğan Temel

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aydoğan Temel
Doğum1966
Bandırma, Balıkesir, Türkiye
Milliyet Türkiye
MeslekTiyatrocu ve dublaj sanatçısı
Etkin yıllar1983-günümüz

Aydoğan Temel (d. 1966, Balıkesir), Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunu, tiyatrocu ve dublaj sanatçısıdır.

1983 yılından beri dizi, çizgi film, sinema filmi, belgesel ve reklam filmleri dublajı ve yönetmenliği yapmaktadır. Sıkça konuştuğu ünlüler arasında: William Macy, John Malkovich, Gary Oldman, Kevin Spacey, Tcheky Karyo, Gerard Depardeiu sayılabilir. Genellikle seslendirme yaptığı karakterleri kötü, sapık, komik, sorunlu adamlar oluşturmaktadır. Show TV'de bir dönem yayınlanmış magazin programlarından Pazar keyfi'nin dış sesi Aydoğan Temel'dir. O zamana kadar yapılmış magazin seslendirmelerinin dışına çıkarak ve fark yarattı ve kimi kesim tarafından eleştirilse de izleyicilerin beğenisini kazanarak aklitleri türedi. Daha sonra Uçankuş programında şimdiye kadar ekranın dışında gizemli bir ses kalan Aydoğan Temel ekranın karşısına çıktı ve bu programı sundu.

Kamuran Usluer'in "Artık dublaj yapmıyoruz. Sadece ses veriyoruz." demesiyle dublajın seslendirme değil, aslında sözlendirme olduğunu savunmuştur. Seslendirme ses ile filmin eşleştirilmesi anlamına gelir. Bu yüzden kendisine dublajın Türkçe karşılığı olan "sözlendirmen" ya da dublaj sanatçısı olarak tanımlamaktadır.[1]

2011 yılında vizyona giren Komik Bir Aşk Hikayesi adlı sinema filminin senaryosunu yazarak baş rolünde oynadı.[2] Ayrıca 2010 yılında Atv'de yayınlanan Yalancısın Sen isimli dizide oynamıştır.[3]

Aydoğan, 2023 yapımı olan Kuzgun: Dipsiz Karanlık dizisine Konuk oyuncu olarak yer aldı.

Seslendirdiği karakterler ve oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sesin Yüzleri/ 20. Bölüm". 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Komik 1 Aşk hikayesi filmi oyuncuları". 31 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2021. 
  3. ^ "Aydoğan Temel yalancısın sen dizisinde rol aldı". 31 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]