Avrupa Futbol Şampiyonası kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
2016'da düzenlenen son turnuvada Portekiz ile birlikte şampiyonluğa ulaşan Fernando Santos.

Avrupa Futbol Şampiyonası kazanan teknik direktörler listesi, 1960 ve 1964 yıllarında Avrupa Uluslar Kupası, 1968'den itibaren ise Avrupa Futbol Şampiyonası adıyla UEFA tarafından düzenlenen turnuvada şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerin derlendiği listedir. Avrupa Futbol Şampiyonası kupasını kaldıran ilk teknik direktör, 1960'taki ilk turnuvada Sovyetler Birliği ile şampiyonluğa ulaşan Gavriil Kaçalin oldu.

Turnuvayı kazanan teknik direktörlerin hiçbirisi, ikinci kez şampiyonluğa ulaşamadı. 2004'teki turnuvada Yunanistan'ın başındayken şampiyonluk yaşayan Alman Otto Rehhagel dışında, tüm turnuvaları kazanan takımların teknik direktörleri o ülkenin vatandaşlığına mensuptu. Birden fazla kez şampiyonluğa ulaşan milletler ise üçer kezle Almanlar, Fransızlar ve İspanyollardı. 2008 ve 2012 yıllarında şampiyon olan İspanya'yı bu turnuvalarda çalıştıran Luis Aragonés ve Vicente del Bosque, aynı milletten olan ve iki turnuvada üst üste şampiyonluğa erişen isimler oldu. Sonuncusu 2016'da düzenlenen turnuvada şampiyonluğa, çalıştırdığı Portekiz ile birlikte Fernando Santos ulaştı.

Yıla göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Turnuva Milleti Teknik direktör Millî takım Kaynak
1960  Rusya[A] Kaçalin, GavriilGavriil Kaçalin  Sovyetler Birliği [1]
1964  İspanya Villalonga, JoséJosé Villalonga  İspanya [2]
1968  İtalya Valcareggi, FerruccioFerruccio Valcareggi  İtalya [3]
1972  Almanya[B] Schön, HelmutHelmut Schön  Batı Almanya [4]
1976  Slovakya Ježek, VáclavVáclav Ježek[C]  Çekoslovakya [5]
1980  Almanya[B] Derwall, JuppJupp Derwall  Batı Almanya [6]
1984  Fransa Hidalgo, MichelMichel Hidalgo  Fransa [7]
1988  Hollanda Michels, RinusRinus Michels  Hollanda [8]
1992  Danimarka Nielsen, Richard MøllerRichard Møller Nielsen  Danimarka [9]
1996  Almanya Vogts, BertiBerti Vogts  Almanya [10]
2000  Fransa Lemerre, RogerRoger Lemerre  Fransa [11]
2004  Almanya Rehhagel, OttoOtto Rehhagel  Yunanistan [12]
2008  İspanya Aragonés, LuisLuis Aragonés  İspanya [13]
2012  İspanya del Bosque, VicenteVicente del Bosque  İspanya [14]
2016  Portekiz Santos, FernandoFernando Santos  Portekiz [15]

Millete göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Millet Kazanma sayısı
 Almanya 3
 Fransa 3
 İspanya 3
 Rusya 1
 İtalya 1
 Slovakya 1
 Hollanda 1
 Danimarka 1
 Portekiz 1

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

A.   Rus olan Gavriil Kaçalin, kupayı kazandığı dönemde Rusya bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Sovyetler Birliği vatandaşıydı. UEFA, Sovyetler Birliği'ni Rusya'nın öncülü olarak tanımlamaktadır.
B.   Helmut Schön ve Jupp Derwall, o dönem var olan Batı Almanya vatandaşıydı. UEFA, Batı Almanya'yı Almanya'nın öncülü olarak tanımlamaktadır.
C.   Slovak olan Václav Ježek, kupayı kazandığı dönemde Slovakya bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Çekoslovakya vatandaşıydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Snap shot: USSR's victorious 1960 EURO squad" (İngilizce). UEFA.com. 26 Şubat 2016. 10 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Sanghera, Mandeep (12 Mayıs 2012). "Euro 1964: A forgotten Spanish triumph" (İngilizce). BBC Sport. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Glanville, Brian (5 Kasım 2015). "Ferruccio Valcareggi". The Guardian (İngilizce). 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Fox, Norman (27 Şubat 1996). "Obituary: Helmut Schon". The Independent (İngilizce). 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Bright, Richard (1 Temmuz 2004). "Venglos recalls Czech class of 1976". The Daily Telegraph (İngilizce). 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Jupp Derwall". The Independent (İngilizce). 28 Eylül 2007. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Croke, Ruaidhrí (6 Mayıs 2016). "Euro Moments: Sensational Michel Platini leads France to glory". The Irish Times (İngilizce). 12 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Lipton, Martin (19 Mart 2019). "Rinus Michels has been voted Greatest European Manager of all time... he transformed football forever". The Sun (İngilizce). 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Richard Moller Nielsen: Denmark's Euro 1992-winning coach dies" (İngilizce). BBC Sport. 13 Şubat 2014. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ Eckner, Constantin (8 Haziran 2016). "How Berti Vogts inspired Germany to win Euro 96". These Football Times (İngilizce). 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "France win Euro 2000" (İngilizce). BBC Sport. 2 Temmuz 2000. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ McNulty, Phil (12 Mayıs 2012). "Euro 2004: When Otto Rehhagel's Greece were crowned kings" (İngilizce). BBC Sport. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Muere Luis Aragonés, artífice del fútbol español actual" (İspanyolca). BBC News. 1 Şubat 2014. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "Euro 2012: 'Great Spain era', says coach Vicente Del Bosque" (İngilizce). BBC Sport. 2 Temmuz 2012. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "Portugal reward Euro 2016-winning coach Santos with new contract" (İngilizce). Reuters. 20 Temmuz 2016. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]