İçeriğe atla

Avalon Yarımadası

Koordinatlar: 47°17′N 53°21′W / 47.29°K 53.35°B / 47.29; -53.35
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Avalon Yarımadası
Harita
Coğrafya
BölgeKuzey Amerika
Yüzölçümü&0000000000009220.0000009.220 km2
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
  • Kanada

Avalon Yarımadası (Fransızca: Péninsule d'Avalon) Newfoundland adasının güneydoğu bölümünü oluşturan büyük bir yarımadadır. 9,220 kilometrekare (3,560 sq mi) boyutundadır.

2011 Kanada Nüfus Sayımına göre, yarımada Newfoundland nüfusunun yaklaşık %51'i olan 262.411 kişiye ev sahipliği yapıyor. Yarımada, eyaletin başkenti ve en büyük şehri olan St. John's'un bulunduğu yerdir.[1] Adanın ana bölümüne 5 kilometre (3 mi) genişliğindeki Avalon Kıstağı ile bağlıdır. Yarımada, Grand Banks yakınlarındaki zengin balıkçılık bölgelerine uzanır. Dört büyük koyu (Trinity Körfezi, Conception Körfezi, St. Mary's Körfezi ve Placentia Körfezi) uzun süredir Newfoundland balıkçılık endüstrisinin merkezi olmuştur.

Coğrafya ve jeoloji

[değiştir | kaynağı değiştir]
Newfoundland ve Labrador eyaletinde bulunan Avalon Yarımadası sahili

Avalon Yarımadası, St. Mary's Körfezi ve Conception Körfezi yarımadaları arasındadır. St. John's, yarımadanın kuzeydoğusunda yer almaktadır.

Avalon Yarımadası, Prekambriyen fosilleri için önemli bir bölgedir ve çeşitli Ediacaran biyotalarının çoğu yarımadada bulunur. Mistaken Point, ilk belgelenen Ediacaran Aspidella terranovica'nın (Tür adını Newfoundland'dan alan) orijinal yeridir. Yarımada, parçası olduğu eski mikro kıta Avalonya'ya ismini verir.

1497'de kâşif John Cabot, Doğu Hint Adaları'ndaki Baharat Adaları'na ulaşmak için İngiltere'den bir keşif gezisine öncülük etti ve bu seferin şimdiki Bonavista'ta sonlandığı iddia edildi. İlk kalıcı İngiliz yerleşimi 1610'da Cuper's Cove'da kuruldu. Sir George Calvert'e daha sonra yarımadada büyük bir arazi verildi. Ferryland'ın ilk kolonisi 100 kişilik bir nüfusa ulaştı ve Newfoundland adasındaki ilk başarılı kalıcı yerleşim yeri oldu. 1623'te Calvert'e Kraliyet topraklarını genişlettiği için Kraliyet Beyannamesi verildi. Calvert, koloniyi İngiltere'de zulüm gören Roma Katolikleri için bir sığınak yapmak istedi. 1625'te Calvert, 1. Baron Baltimore olarak İrlanda Peerage'a yükseltildi.

Bir dizi kriz ve felaket Lord Baltimore'un 1629'da "bu yeni dünyanın başka bir sıcak iklimi" için koloniyi terk etmesine neden oldu, burası Maryland oldu. Ailesi, tüm Newfoundland adasının tüzük ile Sir David Kirke ve Hamilton'un 3. Markizi'ne verildiği 1637'ye kadar Avalon'u yönetecek ajanlar tuttu. 1696'da, Kral William Savaşı sırasında Fransızlar, Avalon Yarımadası Seferi sırasında birçok İngiliz köyünü yok etti.

Kraliçe Anne'nin Savaşı sırasında, Kraliyet Donanması'ndan Commodore John Leake, yarımada çevresindeki Fransız gemilerini ele geçirmeyi ve Fransız yerleşimlerini yakmayı amaçlayan bir sefer düzenledi. Sefer büyük ölçüde başarılı oldu. Aynı çatışma sırasında Fransızlar, İngiliz limanı St. Johns'u kuşatma girişiminde bulundular, ancak başarısız oldular. Daha sonra geri döndüler ve kasabayı yakıp yıktılar.

Fransız ve Hint Savaşı'nın son büyük savaşı olan Fransız-Kızılderili Savaşı, 1762'de yarımadada yapıldı. Bu çatışmada, William Amherst komutasındaki İngiliz askerleri ve topçuları, St. John's'un Fransız işgalcilerini Signal Tepesi'nden ve kısa süre sonra teslim oldukları şehrin kalesine sürdüler.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Census Profile - Avalon Peninsula". Statistics Canada. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2013. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]