Asuka Dönemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Asuka dönemi (Japonca飛鳥時代 Asuka jidai), Japonya tarihinde MS 538-710 yıllarını kapsayan dönemdir. Adını Nara'nın 25 km güneyinde yer alan Asuka bölgesinden almakta olup[1] Kofun dönemi ile birlikte Yamato dönemini oluşturur.

Asuka dönemi Kofun döneminin sonunda başlayan sanatsal, sosyal ve politik dönüşümler ile özellikle Çin'den Budizmin gelişi ile bilinir. Budizmin gelişiyle Japon toplumunda önemli değişiklikler yaşanmıştır. Bu dönemde ülkenin adı Wa'dan (倭) Nihon'a (日本) çevrilmiştir.

Asuka dönemi sanatsal olarak Taika Reformları öncesinde Kuzey Wei Hanedanı'nın erken Budist kültürünün geldiği ve etkilerinin yaygınlaştığı Asuka dönemi ile Taika Reformları sonrasında Sui ve Tang etkilerinin görüldüğü Hakuhō dönemi olmak üzere ikiye ayrılmaktadı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kofun and Asuka Periods 16 Ekim 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Japan: A Country Study. Library of Congress, 1994.
  2. ^ Fred S. Kleiner, Christin J. Mamiya (2005). Gardner's art through the ages. Belmont, CA: Thomson/Wadsworth. s. 222. ISBN 0-534-64095-8. 
Önce gelen:
Kofun
Japon dönemi
538-710
Sonra gelen:
Nara