Argoslu Linkeus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hypermnestra, Lynceus'un babasının tacını almasını izlerken; Cupid slogan tutar "Aşk her şeyin üstesinden" ( maiolica tarafından plaka, 1537, Francesco Xanto Avelli )

Yunan mitolojisinde, Lynceus, Danaos'tan sonra tahta çıkan Argos kralıydı.

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Lynceus, babası Aigyptos tarafından Belus'un soyundan geliyordu ve babası Aigyptos'un Danaos adında ikiz kardeşi vardı ve Danaos'un da adına danaidler diye anılan elli tane kızı vardı. Lynceus'un da kırk dokuz erkek kardeşi vardı, bunlardan beş tanesi Argyphia'nın oğulları olan Proteus, Busiris, Enceladus Lycos ve Daiphron'dır. Hypermnestra'dan, kendisinden sonra tahta çıkan Abas'ın babası oldu.

Mitoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Lynceus'un babası Aigyptos, oğullarının Danaidlerle evlenmesini emretti ancak Danaos, kızlarıyla birlikte Kral Pelasgos'un hüküm sürdüğü Argos'a kaçtı. Sonra Lynceus ile kırk dokuz erkek kardeşi, babalarıyla birlikte Danaidleri almaya geldi. Danaos, Argos'u bir savaştan korumak için kızlarının evlenmelerine razı oldu. Ancak kızlarına düğün gecelerinde kocalarını öldürmelerini emretti. Kırk dokuz kızı babasının isteğini yerine getirdi, ancak bir tanesi - Hypermnestra kocasını öldürmedi çünkü Lynceus onun bakire kalma arzusuna saygı duydu. Danaos, itaatsiz kızına kızarak onu Argos mahkemelerine verdi ama Afrodit araya girerek kızı kurtardı. Lynceus daha sonra kardeşlerinin ölümünün intikamı olarak Danaos'u öldürdü. Lynceus ve Hypermnestra'nın Abas isimli bir oğulları oldu ve Argos kralları hanedanına ( Danaid Hanedanlığı ) başlattılar. Efsanenin bazı versiyonlarında, Hypermnestra dışındaki Danaidler(veya bazen alternatif olarak Amymone ) Tartaros'ta delikli bir küveti doldurmak veya bir elek aracılığıyla su taşımak zorunda bırakılarak cezalandırıldı. Su dışarı sızdığı için sonsuza dek küveti doldurmaya çalışacaklardı.[1][2][3]

Yunan mitolojisinde Argos Soyağacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunan Mitolojisinde Argos Soyağacı
İnakhosMelia
ZeusIoPhoroneus
EpafosMemphis
LibyaPoseidon
BelusAchiroëAgenorTelephassa
DanaosElephantisAigyptosKadmosCilix EuropaPhoenix
MantineusHypermestraLynceusHarmoniaZeus
Polydorus
SpartaLakedaimonOcaleaAbas AgaveSarpedonRhadamanthys
Autonoe
EurydiceAkrisiosİnoMinos
ZeusDanaeSemeleZeus
PerseusDiyonisos
     Erkek
     Kadın
     Ölümsüz

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lyrceia Şehri

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 1.8.2, 1.9.16, 3.9.2 & 3.10.3
  2. ^ Apollonius Rhodius, Argonautica 1.151-155
  3. ^ Ovid, Metamorphoses 8.304