Anthoxanthum odoratum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Anthoxanthum odoratum
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Poales
Familya: Poaceae
Cins: Anthoxanthum
Tür: A. odoratum
İkili adlandırma
Anthoxanthum odoratum

Anthoxanthum odoratum veya halk arasında kokulu çayır otu; Avrasya'nın asidik çayırlarında bulunan uzun ömürlü bir bitkidir. Gelişmemiş çayır ve otlaklarda yetişebilmektedir. Çok kuru veya çok su emmiş topraklarda görülmez. Kokusundan dolayı aynı zamanda bahçe ve ev bitkisi olarak da yetiştirilir. İsmini kokusundan almaktadır. (Latince: "Odoratum" güzel kokan)

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Küme olarak yetişir ve boyları 10 ile 100 santimetre arasındadır. 3-5 milimetre genişliğinde tüy gibi kısa yaprakları olan gövdeleri 25-40 santimetre uzunluktadır. Nisan'dan Haziran'a kadar çiçek açarlar. Bu dönemde 4-6 santimetre uzunluğunda dikenler ve 6-10 milimetre arasında değişen pek çok başakçık görülür. 5 milimetreye kadar uzunlukta, küt ve püsküllü dilcikleri vardır.

Kuruyken kumarin, glikozit ve benzoik asit dolayısıyla kokusu daha güçlüdür. Vanilyayla karışık taze saman gibi kokar. Tohumunun başı parlak sarı renktedir.

Yetiştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Bahar mevsiminde işlenmiş toprağa tohumları saçıldıktan 4-5 gün sonra çimlenir. Kumlu toprak ve düşük pH, yetiştirilmesinde önemli yer tutar. Zirai olarak verimi düşüktür; ancak diğer pek çok bitki için fazla asidik olan alanlarda yetişebilir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]