Alien Predator'e Karşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alien Predatör'e Karşı
Alien vs. Predator
Film afişi
YönetmenPaul W.S. Anderson
YapımcıGordon Carroll
John Davis
David Giler
Walter Hill
SenaristPaul W. S. Anderson
Hikâye (eser)Paul W.S. Anderson
Dan O'Bannon
Ronald Shusett
UyarlamaYaratık tarafından Dan O'Bannon
Ronald Shusett
Predatör tarafından Jim Thomas
John Thomas
OyuncularSanaa Lathan
Lance Henriksen
Raoul Bova
Ewen Bremner
Colin Salmon
MüzikHarald Kloser
Görüntü yönetmeniDavid Johnson
Sanat yönetmeniStephen Dorbic
Jindrich Koci
Raymond Chan
Justin Warburton-Brown
KurguAlexander Berner
Dağıtıcı20th Century Fox
CinsiSinema filmi
TürüBilimkurgu, gerilim, korku
RenkRenkli
Yapım yılı2004
Çıkış tarih(ler)i13 Ağustos 2004
Süre101 dakika
ÜlkeÇekya
Kanada
ABD
Dilİngilizce
Bütçe60,000,000 $
Hasılat172,544,654 $
Devam filmiAlien Predatör'e Karşı: Requiem

Alien Predatör'e Karşı (Özgün adı: Alien vs. Predator), 2004 yılında gösterime giren film.

Film insanlığın yaratıklarla olan mücadelesinde Predatör'ın yardımını alması konusu üzerine kuruludur. Film aynı zamanda daha önceki dört serisinin (Yaratık, Yaratığın Dönüşü, Yaratık 3 ve Yaratık:Diriliş) devamı olarak çekilmiştir.

Alien vs. Predator, 12 Ağustos 2004'te sinemalarda olumsuz eleştirilerle gösterime girdi ve 60-70 milyon dolarlık bir yapım bütçesine karşı dünya çapında 177,4 milyon dolar hasılat elde etti. Bir devam filmi olan Alien Predatör'e Karşı: Requiem, 2007'de gösterime girdi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

2004 yılında, bir uydu, Antarktika kıyılarından yaklaşık 1.000 mil (1.600 km) uzaklıkta bir ada olan Bouvetøya'nın altında gizemli bir ısı patlaması tespit eder. Zengin, milyarder sanayici Charles Bishop Weyland (Lance Henriksen), termal görüntüleme yoluyla buzun 610 m altında gömülü bir piramidin olduğunu keşfeder. Weyland Corporation'ın bir yan kuruluşu olan çok uluslu iletişim şirketi Weyland Industries için bunu talep etmeye çalışır ve araştırmak için bir uzman ekibi toplar. Ekip arkeologlar, dil uzmanları, yüzey deliciler, paralı askerler ve Alexa "Lex" Woods (Sanaa Lathan) adlı bir rehberden oluşmaktadır.

Bir Predator gemisi Dünya'nın yörüngesine ulaşır ve piramit bölgesine yönelik bir enerji ışını ateşler. Ekip, ısı kaynağının tam üzerinde yer alan terk edilmiş balina avlama istasyonuna varınca, doğrudan buzun altından piramide doğru uzanan mükemmel dairesel, doğal olmayan bir tünel bulur. Weyland, ekibe 24 saat önce bu tünelin orada olmadığını gösteren uydu görüntülerini gösterir. Keşif ekibi tünelden iner ve gizemli piramidi bulur ve keşfetmeye başlar, kısa süre sonra tarih öncesi bir uygarlığın ve insan iskeletleriyle dolu bir kurban odası gibi görünen bir odayı bulur. Açıklanamayan bir şekilde, tüm iskeletlerin göğüs kafesi yırtılmış gibi görünmektedir.

Bu arada, üç Predatör (Scar, Celtic ve Chopper) gelir ve yüzeyde bulunan diğer ekip üyelerini öldürür. Piramide inerler ve ekibin farkında olmadan yapıyı harekete geçirdiği ve içinde sıkışıp kaldığı anda yanlarına varırlar. Uzaylı Kraliçe kriyojenik durgunluktan uyanır ve yumurta üretmeye başlar. Yumurtalar çatlayınca, birkaç yavru yaratık kurban odasında kapana kısılmış insanların içine girer. Göğüs patlaması ile insanlardan çıkar ve hızla yetişkin Xenomorph'lara (yaratık) dönüşür. Predatorlar, Xenomorph'lar ve insanlar arasında çatışma patlak verir ve birkaç ölümle sonuçlanır. Celtic ve Chopper bir Xenomorph tarafından öldürülür ve Weyland, Lex ve İtalyan arkeolog Sebastian De Rosa'yı (Raoul Bova) Scar'dan kaçmak için yeterli zaman bulur ve bu süreçte hayatını verir. İki tanık Scar, bir yaratığı ve bir Xenomorph'u bir shuriken ile öldürür ve maskesini çıkarıp kendini yaratığın'ın kanıyla işaretler. Lex ve Sebastian ayrıldıktan sonra, başka bir yaratık, maskesini takmadığı için Scar'a bağlanır.

Piramidin hiyeroglif yazılarını çeviren Lex ve Sebastian, Predator'ların binlerce yıldır Dünya'yı ziyaret ettiğini öğrenir. İlk insan uygarlıklarına piramitlerin nasıl inşa edileceğini öğretmiş ve insanlar tanrı olarak onlara tapmışlardır. Her 100 yılda bir, birkaç insanın kendilerini Ksenomorflar için ev sahibi olarak feda ettiği ve Predator'ların avlaması için "nihai av" yarattığı bir geçit törenine katılmak için Dünya'yı ziyaret ederler. Tedbir olarak, eğer içinden çıkılamayacak bir biçimde zor durumda kalan Predatorlar, Xenomorph'ları ve kendilerini ortadan kaldırmak için kendi kendini imha eden bir cihazı etkinleştirirdi. İkili, şu anki Yırtıcıların piramitte olmasının nedeninin bu olduğunu ve ısı patlamasının, yalnızca avlanmak için yeni Xenomorflar yapmak amacıyla insanları bölgeye çekmek için bir hile olduğu sonucuna varırlar.

Lex ve Sebastian, Xenomorph'ların yüzeye çıkmaması için Predator'ların avlarında başarılı olmalarına izin verilmesi gerektiğine karar verirler. Sebastian bir Xenomorph tarafından yakalanır ve Xenomorph ile savaşmak için geriye yalnızca Lex ve Scar kalır. Scar, Lex için silah tasarlamak için ölü bir Xenomorph'un parçalarını kullanır ve ikisi bir ittifak oluşturur. Scar, Lex'in yanağına yaratığın asidik kanını sürerek işaret bırakır. Bu arada kendi asidik kanını kullanan ana Kraliçe Xenomorph, kısıtlamalarından kurtulur ve diğer Xenomorph'larla birlikte Lex ve Scar'ı takip etmeye başlar. Tam kaçmak üzerelerken, Scar ayrılır ve piramidi ve kalan Xenomorph'ları ve yumurtaları yok etmek için bilek modülünde bir bomba kullanır. Lex ve Scar yüzeye ulaşır, ancak Xenomorph Kraliçesi hayatta kalır ve onları kovalamaya devam eder. Kraliçe'yi zincirlerini balina karakolunun su tankına takarak ve onu bir uçurumdan aşağı iterek okyanus tabanına sürükleyerek yenerler. Ancak Scar, Xenomorph Kraliçe'nin kuyruğu tarafından yaralanmıştı ve yaralarına yenik düşerek ölür.

Bir Predator gemisi ortaya çıkar ve içinden birkaç Predatör belirir. Ölen yoldaşlarını geri alırlar ve yaşlı bir Predator, Lex'e mızrak silahlarından birini hediye olarak sunar. Diğer Predator'lar, Scar'ın ölmeden önce uzaylı kanı kullanarak yanağında yaktığı sembolünden onun bir savaşçı olarak becerisini tanır. Predator'ların uzay gemisi uçar ve Lex'i geride bırakır. Lex bir kar kedisine doğru yürür ve bölgeyi terk eder. Predator'lar, Scar'ın cesedini gemideki bir pencerenin önündeki bir kaideye bırakır. Birkaç dakika sonra, Scar'ın göğsünden Alien ve Predator özelliklerine sahip bir Predalien çıkar ve Alien Predatör'e Karşı: Requiem olaylarına yol açar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakter Oyuncu
Alexa 'Lex' Woods Sanaa Lathan
Sebastian Wells Raoul Bova
Max Stafford Colin Salmon
Charles Bishop Weyland Lance Henriksen
Graham Miller Ewen Bremner
Adele Rousseau Agathe De La Boulaye
Verheiden Tommy Flanagan
Quinn Carsten Norgaard
Connors Joseph Rye
Thomas Sam Troughton

Çekimler ve set tasarımları[değiştir | kaynağı değiştir]

Prodüksiyon 2003 yılının sonlarında Çekya'nın Prag kentindeki Barrandov Stüdyolarında başladı ve çekimlerin çoğu burada gerçekleşti. Barrandov Stüdyolarında, çoğu piramidin iç kısımları olan 25 ila 30 adet gerçek boyutlu set inşa edildi. Piramidin oymaları, heykelleri ve hiyeroglifleri Mısır, Kamboçya ve Aztek uygarlıklarından etkilenirken, piramidin odalarının düzenli olarak değiştirilmesi orijinal Alien filmine benzer bir klostrofobi duygusu uyandırmayı amaçlıyordu.[1] Anderson'a göre, setleri Los Angeles'ta inşa edecek olsaydı, 20 milyon dolara mal olacaktı. Ancak, Prag'da 2 milyon dolara mal oldular, bu da filmin bütçesinin 50 milyon dolardan az olduğunun önemli bir faktörüydü.

Bilgisayar tarafından oluşturulan görüntülere (CGI) güvenmek yerine, filme gerçekçilik etkisi vermek için birkaç metre yüksekliğinde üçüncü ölçekli minyatürler oluşturuldu. Balina avlama istasyonu minyatürleri ve gerçek boyutlu setler için 700'den fazla torba suni kar kullanıldı (kabaca 15-20 ton). Çalışma lambaları ve mekanik hareketli bir radarı olan 4,5 metrelik bir buzkıran minyatürü oluşturuldu, yaklaşık 37.000 $ 'a mal oldu ve yaratılması 10 hafta sürdü. Görsel efekt yapımcısı Arthur Windus, minyatürlerin çekim sürecinde faydalı olduğunu iddia etti: "Bilgisayar grafikleriyle, onu gerçeğe dönüştürmek için çok zaman harcamanız gerekiyor. Minyatürle vurursun ve oradadır."[2] Birkaç ay içinde balina avcılığı istasyonunun 25 metrelik bir minyatürü oluşturuldu. Modelin daraltılıp yeniden oluşturulabilmesi için tasarlandı, bu da yeniden çekim gerektiren altı saniyelik bir çekim için faydalı oldu.[2]

Predator maskesinin temel şekli korundu, ancak teknik detaylar eklendi ve her Predator'a birbirinden ayırt etmek için benzersiz bir maske verildi. Bu maskeler, fiberglas kopyalar oluşturmak için kalıplar oluşturmak için kullanılan kil kullanılarak oluşturuldu. ADI'nin hareketleri daha hızlı yapabilmesi ve Alien'e takım elbiseli bir oyuncu kullanmak yerine "ince ve iskelet" bir görünüm kazandırabilmesi için hidrolik bir Alien kuklası oluşturuldu. Kuklayı çalıştırmak için altı kişi gerekiyordu; biri baş ve gövde için, ikisi kollar için ve altısı da sinyallerin bilgisayara ulaştığından emin olmak içindi. Hareketler bilgisayara kaydedildi, böylece kuklacılar Anderson'ın sevdiği hareketleri tekrarlayabileceklerdi. Kukla, Predator ile bir ay süren dövüş sahnesi de dahil olmak üzere altı çekimde kullanıldı.

Anderson, takım elbiseli ve kuklalı insanların "çerçevede" oldukları için CGI canavarlarından daha korkutucu olduğunu söylediğinden, ekip CGI kullanımını minimumda tutmaya çalıştı. Sahnelerin yaklaşık % 70'i takım elbise, kukla ve minyatür kullanılarak oluşturuldu. Uzaylı kraliçe üç varyasyon kullanılarak çekildi: 4.8 metrelik pratik versiyon, 1.2 metrelik kukla ve bilgisayar tarafından oluşturulan bir versiyon. Pratik versiyon 12 kuklacının çalışmasını gerektiriyordu, ve kukla kullanarak canlandırmaları zor olduğu için Uzaylılar ve kraliçeye CGI kuyrukları eklendi.[3] Kraliçe uzaylının iç ağzı yine de otomatikti ve bir hidrolik sistem tarafından destekleniyordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Alien vs. Predator A New World Vision". Spike. 28 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2010. 
  2. ^ a b Campbell, Josh (5 Şubat 2004). "Local shoots shrinking". The Prague Post. 29 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2010. 
  3. ^ Gillis, Alec; Woodruff, Tom; Bruno, John (2004). Alien vs. Predator. 20th Century Fox. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]