Alia Atreides

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çocuk oyuncu olarak Alicia Witt, 1984 yapımı Dune filminde Alia'yı canlandırdı.

Alia Atreides /əˈlə əˈtrdz/ [1][2] Dune evreninde Frank Herbert tarafından oluşturulan kurgusal karakterdir. Serinin ilk romanı olan 1965 tarihli Dune'da ortaya çıkan karakter, ilk olarak Herbert'in el yazmasının ilk versiyonunda öldürülmüştür.[3] Analog dergisi editörü John Campbell'ın önerisi üzerine Herbert, onu son taslakta hayatta tutmuştur.[3] Alia bundan sonra hem Dune Mesihi (1969) hem de Dune Çocukları'nda (1976) ana karakter olarak görünmektedir. Brian Herbert / Kevin J. Anderson'ın orijinal seris Sandworms of Dune'un (2007) sonunda karakter bir gulam olarak geri getirilmektedir.

Romanlarda Alia, Caladan Dükü Leto Atreides ile Bene Gesserit cariyesi Leydi Jessica'nın kızı ve Paul Atreides'in küçük kız kardeşi olarak hayata gelir. Babasının ölümünden sekiz ay sonra Arrakis gezegeninde, yetişkin bir Bene Gesserit Rahibe anasının tüm güçlerine sahip olarak doğar. Bu güçler sayesinde tüm atalarının hayatına doğuştan erişmiş ve daha anne karnındayken bilince kavuşmuştur. Daha sonra takipçileri tarafından Bıçaklı Aziz Alia olarak bilinen Alia, doğumunun eşsiz doğası nedeniyle Bene Gesserit tarafından bir hilkat garibesi olarak kabul edilmiştir. Bir yetişkin olarak Paul'ün adanmış bir yol arkadaşı ve daha sonra da çocuklarının naipliğini üstlenir. Gulam Duncan Idaho ile evlenir, ancak anne tarafından büyükbabası Baron Vladimir Harkonnen'in içinde barındırdığı kişiliği tarafından ele geçirilir.

Alia, David Lynch'in 1984 yapımı film uyarlamasında Alicia Witt çocuk oyuncu olarak tarafından, 2000 yapımı mini dizi Frank Herbert's Dune'da Laura Burton tarafından, 2003 yapımı devam filmi Frank Herbert's Children of Dune'da Daniela Amavia tarafından ve Denis Villeneuve'nin 2024 yapımı filmi Dune: Çöl Gezegeni Bölüm İki'de kısa bir rolde Anya Taylor-Joy tarafından canlandırılmıştır.

Tanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Anya Taylor-Joy, Villeneuve'ün Dune: Çöl Gezegeni Bölüm İki (2024) filminde Alia'yı canlandırıyor.

Caladan Dükü Leto Atreides ve Bene Gesserit cariyesi Leydi Jessica'nın kızı olan Alia, Paul Atreides'in küçük kız kardeşidir.[4] Dune olayları sırasında Alia, babasının ölümünden sekiz ay sonra, 10,191 AG yılında Arrakis gezegeninde doğar.[5] Doğumunun benzersiz doğası nedeniyle yetişkin bir Bene Gesserit bilincine sahiptir; bu nedenle Bene Gesserit tarafından bir hilkat garibesi olarak kabul edilir.[4] Fremen kadın Harah, dört yaşındaki Alia'nın "sadece küçük bir kız gibi davrandığını ama hiçbir zaman küçük bir kız olmadığını" fark eder.[4] Alia'nın eşsiz doğasını böylelikle batıl inançlı ve ihtiyatlı Fremenlere açıklamaya çalışmaktadır.[4] Naipliğinin sonraki yıllarında, Alia'nın Fremenler arasındaki düşmanları ve kurbanları ona Coan-Teen, yani "ayaksız yürüyen kadın ölüm ruhu" adını verdiler.[6] Alia, Herbert tarafından Dune Mesihi'nde şöyle anlatılmaktadır:

Yüz hatları mavi "Melanj gözleri", bronz saçlarının altında annesinin oval yüzü, küçük burnu, geniş ve cömert ağzı bulunuyordu.[7]

Frank Herbert'in oğlu ve biyografi yazarı romancı Brian Herbert, Alia'yı "bakire cadı" arketipi olarak tanımlamaktadır.[8] William Touponce şöyle açıklamaktadır: "Alia arketipik bakire fahişedir, annelikten yoksun bir Rahibe Ana'dır, bakire rahibedir, cadıdır ve batıl inançlı kitleler için korkutucu bir hürmet nesnesidir." [9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Audio excerpts from a reading of Dune by Frank Herbert". Usul.net. 11 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2010. 
  2. ^ Dune: Creating the Audiobooks. Macmillan Audio. 23 Aralık 2008. Etkinlik zamanı: 4:04. 28 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2010. 
  3. ^ a b Herbert, Frank; Herbert, Brian; Anderson, Kevin J. (11 Ağustos 2005). "The Letters of Dune". The Road to Dune. Tor Books. s. 279. ISBN 0-7653-1295-6. 
  4. ^ a b c d Herbert, Frank (1965). Dune. ISBN 0-441-17271-7. 
  5. ^ Herbert, Frank (1965). "Appendix IV: The Almanak en-Ashraf (Selected Excerpts of the Noble Houses) Lady Alia Atreides". Dune. 
  6. ^ Herbert, Frank (1976). Children of Dune. 
  7. ^ Herbert, Frank (1969). Dune Messiah. 
  8. ^ Herbert, Frank (1965). "Afterword by Brian Herbert". Dune. Kindle. Penguin Publishing Group. s. 875. 
  9. ^ Touponce, William F. (1988). "Dune Messiah". Frank Herbert. Boston, Massachusetts: Twayne Publishers imprint, G. K. Hall & Co. s. 34. ISBN 0-8057-7514-5.