Abdülmecit Doğru

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Abdül Mecit Doğru sayfasından yönlendirildi)
Abdülmecit Doğru
Doğum1929
Ardahan
Ölüm2 Kasım 1991 (61-62 yaşlarında)
MilliyetTürk
MeslekBilim insanı

Abdülmecit Doğru, (1929, Ardahan - 2 Kasım 1991), Türk hekim, akademisyen. Türkiye'de dağcılık sporunun tanınması ve gelişmesi yönünde katkıları olmuş Türkiye Dağcılık Federasyonu eski başkanı.

Eğitim hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1929'da Ardahan merkeze bağlı Ölçek köyünde doğdu. Ilk ve orta ogrenimini Ardahan'da tamamladiktan sonra Kars Lisesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra , Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde asistan olarak akademik kariyerine basladi. Daha sonra bu üniversitede cerrahî dalında profesör oldu.

Fransa ve Almanya'da çalisti ve arastirmalar yaptı. 1973-74 yillarinda Amerika Birleşik Devletleri'nin Denver şehrinde Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde araştırmacı olarak çalıştı. Gençliginden beri tutkun oldugu dağcılığı buradaki Rocky Dağları'nde daha da gelisitirdi. Yine Denver da dağcılık yapan birçok tıp profesöru ile tanıştı ve dağ tırmanışlarında bulundu. Aynı tarihlerde ABD yi ziyaret eden Azerî profesör Cihangir Babayevle tanıştı. Babayevin daha sonra kendisine gonderdigi Mirza Sabir'in meshur Hophopnamesini Türkçeye cevirdi ve Tukiye'ye donunce yayınladi.

Dağcılık hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de Dağcılık Federasyonu başkanlığı yaptı.[1] Türkiye'de dagcilik sporunun bugünlere gelmesinde çok fazla emeği olan Prof.Dr.Abdül Mecit Doğru, genclere dagcilik sporunun tanıtılmasında ve Türk dağcılığının bu günlere gelmesinde cok onemli katkilari oldu. Yeğenleri Özgür Akçam ve Coşkun Oğuz Namlı'yı dağcılık alanında yetiştirdi. Yaptığı dağ tirmanışlarında sirtinda tasigidi tibbi laboratuvarla yuksek irtifadaki fizyolojik degisikliklerle ilgili tıbbî araştırrmalar yaptı. 1980'de o günün teknolojik-iletişim şartlarıyla SSCB'deki 5642 m'lik Elbruz Dağı, Pamirler'deki 7134 m'lik Lenin ve yine 7495 m'lik Somoni zirvesine tırmanarak buralarda Türk Bayrağını dalgalandırmıştır. Pamir tırmanışını Pamir'deki Ilk Turk Dağcıları başlıklı kitabında anlattı.

1980 yillarinda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde cerrahi bölüm başkanlığı yaptı. İngilizce, Fransizca ve Almanca bilirdi. Uluslararasi dergilerde yayinlanmis cok sayıda arastirma makalesi ve genel cerrahi dalinda kitaplari bulunmaktadır

Hekimliğinin yanısıra Türk dilleri, tarihi ve edebiyati hakkinda onemli arastirmalar yaptı. Orhun Yazıtları'yla ilgili TRT'de Mogolistandan cektikleri yapimi yayinladi.

Kars ta kurulan Kafkas Üniversitesine bu adin verilmesi icin gazetelerde birçok makale yayinladi. Bu universitenin adi vefatindan sonra 1992 TBMM de kabul edildi.

Abdüllmecit Doğru'nun özellikle Sovyetler Birliği sınırları içinde bulunan Türk cumhuriyetlerindeki yer adları, dil ve kültür birliği araştırmaları önemlidir. 2 Kasım 1991 tarihinde Erciyes tırmanışı esnasında meydana gelen çığ faciasında arkadaşı Prof. Dr. Ahmet Bilge ile birlikte hayatını kaybetmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Abdül Mecit Doğru Anma Tırmanışları". TDF. 23 Temmuz 2022. Erişim tarihi: 14 Nisan 2024.