Katalon Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.38, 21 Aralık 2020 tarihinde Hiroşi (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24461965 numaralı sürüm (Gerekçe:muharebe ayrı savaş ayrı. savaş muharebeler dizisinden oluşur. I. Dünya Savaşı gibi mesela. Yani madde başlığı boşuna böyle değil.)
Chalons Muharebesi
Hunların Galya Seferleri

Chalons Savaşı'nda Hun askerleri. (Alphonse de Neuville)
Tarih20 Haziran 451
Bölge
Bugünkü Fransa'nın kuzeybatısı
Sonuç Her iki taraf da ağır kayıplar verdi. Aetius Attila'yı durdurmayı başardı ancak verdiği ağır zayiatlar yüzünden gözden düştü. Eyaletleri bir bir ülkesinden koptu. Attila ise tekrar toparlanmak için Galya'dan geri çekilmek zorunda kaldı.
Taraflar
Hun İmparatorluğu
Ostrogotlar
Gepidler
İskitler
Alamanlar
Rugiiler
Amal Hanedanı
Sciriiler
Heruliler
Thuringiler
Batı Roma İmparatorluğu
Franklar
Burgundlar
Vizigotlar
Alanlar
Saksonlar
Bretonlar
Komutanlar ve liderler
Attila
Valamir
Ardaric
Berik
Flavius Aetius
Mérovée
Theodorik
Sangiban
Gondioc
Güçler
200,000 200,000
Kayıplar
83.000 120.000

Chalons Muharebesi (ya da Catalaunum Muharebesi), 20 Haziran 451'de Roma generali Flavius Aetius ve müttefiki Vizigotlar'dan oluşan koalisyon ile, Hunlar ve kralları Attila tarafından komuta edilen vasallar arasında Galya'da gerçekleşen ve kayıpların yüzbinleri bulduğu dönemin en kanlı muharebelerinden biridir. Koalisyon ordusunun çoğunluğunu Cermen foederati oluştursa da, Batı Roma İmparatorluğu'nun son büyük askeri operasyonlarından biriydi. Attila sadece iki yıl sonra öldü ve Hun İmparatorluğu, 454'teki Nedao Muharebesi'nden sonra Cermen vasallarının koalisyonu tarafından dağıtıldı.

Attila, ordusu ile birlikte Galya üzerine sefere çıkar ve Ren Nehri'ni geçerek Paris'e doğru[kaynak belirtilmeli] ilerlemeye başlar ve Chalons vadisinde (bugünkü Châlons-en-Champagne civarında) Roma ve Vizigot ordularıyla karşılaşır burada şiddetli bir muharebe geçer ve sonunda Hunlar Ren Nehri gerisine püskürtülür. Savaşta Vizigot kralı Thedoric Ostrogot Andax tarafından bir mızrakla öldürülür.

Hun ve müttefik birliklerinin istila yolları, yağmalanan ve göz dağı verilen kentler.
Savaşın seyri.

Catalaunum Muharebesi'nin anlık ve uzun vadeli etkileri tartışmalıdır. Attila, 452'de Batı Roma İmparatorluğu'nu işgal etmek için geri döndü ve bu, Galya'yı işgal girişiminden daha başarılı oldu. Aetius'un tüm sefer sezonunu bitirmesi umuduyla düzenlediği 3 aylık Aquileia kuşatmasının ardından Attila şehri yerle bir etti ve Po Vadisi'ni harap etti. Aetius, Galya'daki federasyonlardan yardım almadan ve kendi başına Attila'yı durduracak askeri kapasiteye sahip olmadan önce, Attila ile bir anlaşma yapmak için Papa I. Leo, Trygetius ve Gennadius Avienus'tan oluşan bir elçilik gönderdi. Attila, büyük olasılıkla ordusundaki yerel bir kıtlık ve hastalık nedeniyle İtalya'dan çekildi.[1]

Catalaunum Muharebesi, Puvatya Savaşı ile beraber, Ortaçağ'ın başında şekillenmeye başlayan yeni Avrupa'nın, büyük bir dış tehdidi bertaraf ettiği önemli bir kırılma noktasıdır.

Kaynakça

  1. ^ Hughes, Ian (2012). Aetius: Attila's Nemesis. Barnsley: Pen & Sword Military. ss. 176-183.