İmerhevliler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
13.50, 16 Ekim 2020 tarihinde InternetArchiveBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23801888 numaralı sürüm (2 kaynak kurtarıldı ve 0 kaynak ölü olarak işaretlendi.) #IABot (v2.0.7)
İmerhevliler
  İmerhev lehçesinin dağılımı
Diller
Gürcücenin İmerhev lehçesi
Din
İslam

İmerhevliler (Gürcüce: იმერხეველები), Gürcüce'nin İmerhev lehçesini konuşan (imerheuli) Gürcülerin etnografik alt grubudur. İmerhev lehçesinin Acara lehçesi ile benzer özellikleri vardır.[1] İmerhevliler, Türkiye'nin kuzeydoğusundaki Artvin ilinin yerli halklarındandır. Türk toplumu ile bütünleşen İmerhevliler Sünni Müslümandır. İmerhevlilerin neredeyse tamamı hem Gürcüce hem de Türkçe konuşabilir.

Türkiye'deki Gürcü toplulukları arasındaki farklıları yansıtan topluluklardan biri olan İmerhevliler, Acara kimliğini benimsemiş Borçka bölgesindeki Gürcülerden farklı bir kökene sahiptir. Buranın kültürünü akademik olarak inceleyen ilk kişi Nikolay Marr'dır. 1910'da Şavşat'a yaptığı keşif gezisinde İmerhev nehrinin çevresindeki birçok köyden etnografik ve halk edebiyatına dair bilgiler toplamıştır.[1]

Coğrafi dağılımı

İmerhevlilerin çoğu günümüzde İmerhev olarak bilinen bölgede yaşamaktadır. İmerhevi bölgesine adını İmerhevliler vermiştir. İmerhevi nüfusu büyük ölçüde Meydancık köyü çevresinde, daha önce Diobani olarak bilinen 14 mezrada yaşayan etnik Gürcülerden oluşmaktadır. Bu yerleşimlerin hem resmi Türkçe adları hem de resmi olmayan Gürcüce adları vardır.

Ülke Yaşadıkları köyler
Türkiye Maden (Badzgireti), Demirci (Daba), Dereiçi (Dasamoba), Erikli (Agara), Çukurköy (Chikhori), Sebzeli (Jvariskhevi), Çağlayan (Khevtsvirili), Çağlıpınar (Khokhlevi), Yeşilce (Manatba), Obaköy (Ube), Dutlu (Surevani), Yağlı (Zakieti), Tepebaşı (Ziosi), and Çiçekli (Tsetileti).[2][3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Tuite, Kevin (1998), Kartvelian morphosyntax: number agreement and morphosyntactic oritntation in the South Caucasian languages 18 Şubat 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., p. 178. Lincom Europa.
  2. ^ (Türkçe) Nişanyan, Sevan (2010), Adını unutan ülke: Türkiye'de adı değiştirilen yerler sözlüğü, p. 46. Everest Yayınları, 9752897304.
  3. ^ (Gürcüce) Putkaradze, Tariel (2005), იმერხევის სოფლები ("The villages of Imerkhevi") 21 Şubat 2013 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi. Çveneburi – Gürcü Kültür Evi.