İçeriğe atla

Prostaglandin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.34, 22 Aralık 2020 tarihinde 88.230.46.5 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 24467382 numaralı sürüm (yanlış bilgi)
E1 - Alprostadil
I2 - Prostacyclin

Prostaglandinler hayvanların vücudunda önemli görevleri olan yağ asitlerinden enzimatik olarak türeyen lipid bileşenleridir. Prostaglandinler 20 Karbon atomu ve 5-karbon halkası içerirler.

Uygulayım olarak hormon sayılmalarına karşın güçlü fizyolojik etkileri olan aracı bileşiklerdir. Yapıtaşları linoleik asittir. Dört çift bağı olan arasidonik aside dönüşür. Vücutta bir kısım alt ürünleri vardır. En önemli derivatından biri Prostaglandin F2 alfadır. Kasılmaların düzenlenmesi ve kaslardaki ağrı hissinin rahatlaması gibi güçlü fizyolojik aktiviteye sahiptirler.

Neredeyse bütün organlarda bulunan prostaglandin, inflamasyon veya yaralanma durumunda iyileştirme görevini üstlenir. Yaralanma durumlarında prostaglandin, pıhtılaşmayı sağlayan güçlü bir vazokonstrüktör madde olan tromboksan salınımını stimüle eder ve damarlardaki kasların kasılmasını sağlayarak kan kaybını önler. Prostosiklin ise tromboksanın tam tersi görev yaparak gerektiğinde damar duvarındaki kasları gevşeterek vazodilatasyonu sağlar. Uzun süreli NSAİD (non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar) kullanımında,NSAİD'ler COX(siklooksigenaz) enzimini inhibe ederek prostaglandin biyosentezini engeller.[kaynak belirtilmeli]