İçeriğe atla

Havuz, Kangal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
06.53, 4 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24224052 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Havuz
Harita
[[Dosya:‎|frameless|upright=1]]
ÜlkeTürkiye
İlSivas
İlçeKangal
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
İdare
 • Belediye başkanıEbubekir Emek (Adalet ve Kalkınma Partisi)
Yüzölçümü
 • Toplam17 km²
Rakım1600 m
Nüfus
 (2010)
 • Toplam1.301
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu346
Resmî site
[1]

Havuz, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir beldedir.

Tarihçe

Beldenin tarihi gelişimi incelediğinde güneyinde yer alan Karaseki mevkiinde eski ve geç tunç çağı kalıntıları ile Hititlerin yaşadığına dair kalıntılar bulunmaktadır. Burada bulunan 'Aslan Heykeli' Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi' nde 'Havuz Aslanı' olarak sergilenmektedir. Türklerin Anadolu'ya girişi ile birlikte Oğuzların Kangar boyundan bir grup gelerek Havuz, Mısırören ve Humarlı köylerine yerleşmişlerdir. Sonraki dönemlerde beylik oluşturarak uzun yıllar burada kalmışlardır. Ancak zamanla idarecilerin zulüm ve kötü yönetimi halkı bezdirmiştir. Bu huzursuzluğun olduğu dönemde Sultan IV. Murat, Bağdat Seferi'ne giderken bugünkü adı ile Halep Köprüsü denilen yerde yöre halkı padişahın karşısına çıkarak beyliğin yöre halkına zulüm ettiğini söylemişlerdir. Durumu yerinde tespit ettiren padişah buradaki yerleşim birimlerini değiştirmiştir. Buradan giden insanlar henüz yerleşim yeri olmayan 'Kangar'a yerleşmişlerdir. Bu isim daha sonra 'Kangal'a dönüştürülerek bugünkü ismini almıştır. (Halep Köprüsü'nün Sultan IV. Murat tarafından o esnada yaptırıldığı söylenmektedir.)

Ancak 1776 yılından itibaren Havuz tekrar yerleşim birimi olmaya başlamış olup beldenin bugünkü nesli bu tarihten sonra gelen neslin devamıdır.

Havuz Beldesi, Kangal, Sivas

Coğrafya

Sivas iline 80 km,Kangal ilçesine 25 km uzaklıktadır.

Nüfus

Beldenin mevcut nüfusu 1300 dür. Ancak bu nüfusun en az 4 katı özellikle Sivas merkez, İzmit, İstanbul, Tekirdağ, Bursa, Sakarya, İzmir illerinde ikamet etmektedirler. İşsizlik başta olmak üzere verimsizleşen arazinin tarımı engellemesi ve sağlık gibi ciddi nedenlerle hızlı nüfus düşüşü yaşanmaktadır.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2010 1301
2007 1577
2000 2685
1990 2137

Dış bağlantılar

Şablon:Portal