İçeriğe atla

Kalecikkaya, Alaca

Vikipedi, özgür ansiklopedi
13.20, 25 Ekim 2020 tarihinde Madrox (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23910695 numaralı sürüm ({{tek kaynak}} etiketi eklendi (TW))
Kalecikkaya
Harita
Çorum
Çorum
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlÇorum
İlçeAlaca
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam133
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0364
Posta kodu19600

Kalecikkaya, Çorum ilinin Alaca ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Tarihi boyunca mücadeleden vazgeçmeyerek topraklarını ve bağımsızlığını koruyan Kırım Türkü 1777 yılına kadar dayanabilmiştir. 1777 yılından itibaren Ruslar Kefe ve diğer eldeki Kırım şehirlerini de zulüm, baskı, işkence, katliam ile birlikte işgal edince, Kırımda ardı arkası kesilmeyecek göç başlamış oldu Bir taraftan Kırım Türkü topraklarından zorla çıkartılırken diğer taraftan Ruslar bu topraklara yerleşiyordu.Daha ilk göç esansında 75.000 Rus Kırıma yerleştirilmişti. İnsanlar göçe zorlanıyor, gitmemekte direnenler ise kılıçtan geçiriliyordu. İlk beş yıl içerisinde yani 1777-1783 yılları arasında göç edenler dışında tam 30.000 Kırımlı Rus Ordusu tarafından kılıçtan geçirildi. Kırımdan Anadolu’ya ve Balkanlardaki Osmanlı hakimiyetindeki topraklara büyük göçler yaşandı. Gaspıralı İsmail Bey’in verdiği rakamlara göre, yirminci yüzyılın başına kadar Kırımdan bir milyon iki yüz bin Türk göç etmişti. 1854-1862 yılları arasında ise sahillerdeki bütün Türklerin Rusya’nın iç kesimlerine göçü emredildi. Böylece bütün Kırım toprakları Türklerden temizlenecekti. Bu göç ve sürgün 1876 yılına kadar bütün şiddeti ile sürdü.

Resmi rakamlara göre bu esnada da iki yüz otuz iki bin Türk göç etmiştir.[1]

Sürgün ve göç hareketleri ile Kırım Türkü parça parça vatanlarından, topraklarından, baba ocaklarından hayatta kalmak ve kültürünü devam ettirmek umuduyla, ayrılmak zorunda bırakılır. Ancak hayatta kalmak ve tekrar Kırım’a dönmek umudu, daha ilk adımda yerini ölüme terk ettiğini belli eder. İnsanlar, topraklarını savunurken ölmek ile nereye gittiğini bilmedikleri vagonlarla bilinmeyen bir sona gitmek arasında tercih yapmak zorunda kalırlar.

Köyün kuruluşu ve gelişimi

Bilindiği kadarıyla köyün ilk kurucuları 8 ayrı aileden oluşur. Bu aileler Kırımda yaşadıkları köylerin –şehirlerin ve sülalelerin isimleri ile birbirlerini tanırlar. Rabışlılar, Seyitler, Kulleli Köyü, Adalı köyü gibidir.

Kesin olmamakla birlikte en yakın tarih 1875 li yıllardır. Bu gün köyün nüfusunu oluşturan insanlar’ ın dedelerinden bir kısmı Kırımdan hareketle, Romanya, İstanbul, Samsun gibi yerleri dolaştıktan sonra Çorum- Merzifon - Amasya, Yozgat –Sarıkaya-Zeytinli köyünde, bir kısmı bugünkü Çorum-Alaca – Yatankavak köyünde, bir kısmı Yozgat- Aygar-Bahçeli köyünde yaşamaktadırlar. Ahmet Taşdemir ve Şerif Çetinkaya'dan alınmıştır.

Değişik yörelerde yaşayan insanlar zaman içerisinde birbirlerini arayıp bulurlar ve devletten kendilerine yerleşecek bir yer verilmesini isterler. Kendilerine Sarimbey topraklarından yer gösterilir. Gelirler ancak sazlık ve sinekli bir yerdir. Beğenmezler. Geri dönerler.Yolculuk esnasında bugünkü Kalecikkaya’ nın bulunduğu yeri görür, beğenir ve buraya yerleşirler. (bilgiler 2014 yılında yazılan "Kalecikkaya" isimli kitaptan alınmıştır.)

Coğrafya

Çorum iline 65 km, Alaca ilçesine 15 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 133
1997 132

Kaynakça

  1. ^ Kültür Bak. Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları Antolojisi –Kırım Türk- Tatar Edebiyatı . Sh.18-19

Dış bağlantılar[1]

Şablon:Portal

  1. ^ Bilgiler 2014 yılında yazılan "Kalecikkaya" isimli kitaptan alınmıştır.