İçeriğe atla

Buğay, Yapraklı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
04.42, 12 Eylül 2020 tarihinde Mavrikant Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23204177 numaralı sürüm (Kaynaksız şablonuna tarih eklendi. Kaynak)
Buğay
Harita
Çankırı
Çankırı
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlÇankırı
İlçeYapraklı
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam263
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0376
Posta kodu18900
Resmî site
[1]

Buğay, Çankırı ilinin Yapraklı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün adının, eskiden "Bigay' olduğu (Eski haritalarda da “Bigay” olarak geçmektedir.) ve zamanla "Buğay"a dönüştüğü söylenir. Köy hakkında kaynaklardan bilgi edinilememiştir. Ancak Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait haritalarda köyün ismi Bigay olarak geçmektedir. Bu da köyün çok uzun yıllardır (Yaklaşık beş yüz yıl.) var olduğunu göstermektedir.

Kültür

Köyde yâran adı verilen geleneksel bir kültür vardır.

Coğrafya

Çankırı iline 26 km, Yapraklı ilçesine 17 km uzaklıktadır. Köy, Yapraklı-Çankırı yolunun 6 km. kuzeyinde kurulmuştur. Doğusunda Karacaözü, batısında Balıbıdık, kuzeybatısında Urvay (Yakadere), güneyinde Yüklü, kuzeyinde Yapraklı Dağları uzantısı ile çevrilidir. Arazi kuzeyde, Yapraklı Dağları üzerinde kalan kesimi engebeli, güneyde kalan araziler ise nispeten düzlüktür. Tarım daha çok bu kesimde yapılmaktadır. Köyün kuzey tarafındaki arazi kesimi; Bağlar Çayı, Kutubükü Deresi, Kağnı Deresi ve Kösten Deresi tarafından parçalanmıştır. Bu dereler arasında kalan arazi ise Yazılar olarak adlandırılmıştır.

Köy arazisi birkaç dere ve çay ile parçalanmıştır. Çaylar ve dereler yaz aylarında kurumakta sulamaya bir faydası olmamaktadır. Köyde bitki örtüsü olarak meşelikler, kuzeyde yapılan erozyon çalışması neticesi yetişen orman, köy içinde, dere kenarlarında ve Çayırınyanı’nda bol miktarda bulunan kavak ağacı vardır. Bunların yanı sıra iğde, alıç, yemişen vb. kendiliğinden yetişen çeşitli ağaçlar vardır. Bunların dışında “borcak”, “tetri”, “geven” adı verilen otsu bitkilerden bol miktarda yetişir.

Nüfus

1980 yılında 70 haneli olan köy, günümüzde 40 hane civarındadır. Köyde geleneksel aile tipi yaygındır. Eskiden yaygın olan kalabalık aileler köyden kente göç nedeniyle artık kalmamıştır.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 263
2000 307
1997 284
1990 390
1980 448

Dış bağlantılar

Şablon:Portal