4chan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
4chan
Sitenin Anasayfası (3 Mayıs 2011)
SahipHiroyuki Nishimura (diğer adıyla hiroyuki)
OluşturanChristopher Poole (diğer adıyla moot)
URL4chan.org
Ticari?Evet
Site türüResim tabanlı forum
KayıtSadece çalışanları üye olabilir
Kullanılabilir dil(ler)İngilizce
Başlama tarihi1 Ekim 2003
Geçerli durumAktif

4chan, İngilizce dilini kullanan resim tabanlı forumdur. Kullanıcılar genellikle anonimdir ve yeni gönderiler sayfada diğer gönderilerin üstünde yer almaktadır. 4chan, kendi içeriği ve kuralları olan çeşitli bölümlere ayrılmıştır. Kayıt olmak gerekli olmamakla beraber mümkün de değildir. (Çalışanları hariç.)

1 Ekim 2003'te faaliyete başlayan ve Japon resim tabanlı forumları örnek alınarak hazırlanan site, ilk başlarda manga ve anime resimlerinin paylaşıldığı ve tartışmalarının sürdürüldüğü bir platform olarak hizmet veriyordu. Kısa sürede popüler olan ve yayılan site, içeriğinde hâlâ bolca otaku, anime ve diğer Japon kültürü etkilerini barındırmaktadır.

Sitenin İnternet altkültürü ve aktivizm ile ilişkisi bulunmaktadır. Bunun en kayda değer örneği Project Chanology’dir. 4chan kullanıcıları lolcatler, Rickrolling, "Chocolate Rain", Pedobear ve diğer pek çok internet memelerinin yaratımında veya popüler olmasında önemli rol oynamıştır. Sitenin “Random” (Rastgele) bölümü, diğer adıyla “/b/“, sitenin ilk oluşturulan ve en çok ziyaret edilen bölümüdür.[1][2] Adından da anlaşılacağı üzere Random bölümü, yüklenen içerik konusunda en az kuralın yer aldığı bölümdür. Gawker bu durumu “/b/‘yi okumak beyninizi eritecektir.” diyerek esprili bir şekilde açıklamıştır.[3] Sitenin anonim topluluğu ve kültürü sıklıkla medyanın dikkatini çekmektedir. Medya planlamacıları için bu girişim, “yaratıcılığın her yerde bulunduğunun ve yeni medyanın reklam ajansları için daha az erişilebilir olduğunun kanıtıdır.”

4chan, şaka amacıyla internet sitelerine saldırı konusunda bir araç olarak da kullanılmaktadır. Aranılan sayfa yerine Rick Astley’nin resimlerinin gösterilmesi; internet kullanıcılarına ve internet sitelerine karşı koordineli saldırılar düzenlenmesi; şiddet konulu girdilere gösterilen tepkilerin sitede yayımlanması bu duruma örnektir. The Guardian, 4chan topluluğunu “çılgınca, çocukça… zekice, saçma ve endişe verici” olarak tanımlamıştır.[4]

Tripfag[değiştir | kaynağı değiştir]

Tripfag'ler anonimliği bir kenara bırakıp bir kullanıcı adı, ya da tripcode sahiplenen kullanıcılardır.

Tripcode ya da kullanıcı adı kullanan insanlar bunu aşağıdakiler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere sayısız nedenlerden dolayı yaparlar:

  • Bir konuda belirli bir poster olarak tanımlanmak (genellikle OP)
  • Belirli bir eserin yaratıcısı veya küratörü olarak tanımlanmak
  • İlgi istedikleri için.

İlk iki neden dolayısıyla tripfag yapanlar genellikle tolere edilebilir. Üçüncü tip tripfag, gülünç derecede eğlenceliden düpedüz sinir bozucuya kadar ruh halinizi değiştirebilir.

Kayda değer 4chan Tripfag'leri[değiştir | kaynağı değiştir]

Cooksuker 3.0[değiştir | kaynağı değiştir]

King of GETs 9 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'in tam tersi. HER GET 19 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'te DAİMA bir farkla geride kalır. Genellikle /s4s/'dekiler tarafından Offbyone Kenobi olarak adlandırılır.

Nimmerland[değiştir | kaynağı değiştir]

4chan'in en iyi tripfag'larından biri olarak bilinir ve yetenekli bir silahçı olduğu söylenir. Kendisinin geniş bir silah koleksiyonu olduğu ve eğer paylaştığı resimlere doğru olarak bakılırsa oldukça zengin olduğu bilinmektedir. Ayrıca, Nimmerland 4chan'in /k/ forumuna önemli katkılarda bulunmuştur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bernstein, M. S., Monroy-Hernandez, A., Harry, D., Andre, P., Panovich, K., & Vargas, G. (2011). "4chan and /b/: An Analysis of Anonymity and Ephemerality in a Large Online Community" (PDF). MIT Computer Science and Artificial Intelligence Lboratory. Association for the Advancement of Artificial Intelligence. 8 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Şubat 2014. 
  2. ^ Bartlett, Jamie (1 Ekim 2013). "4chan: The Role of Anonymity in the Meme-Generating Cesspool of the Web". Wired.co.uk. Wired. 20 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2014. 
  3. ^ Nick Douglas (18 Ocak 2008). "What The Hell Are 4chan, ED, Something Awful, And "b"?". Gawker.com. 24 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2014. 
  4. ^ Sean Michaels (19 Mart 2008). "Taking the Rick". The Guardian. Londra. 27 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]