Rickrolling

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rick Astley, 2017

Rickrolling bir dans türü ve İnternet meme'idir. Bir "rickroll" bağlantısı sanki başka bir bağlantıymış (örn. "bedava telefon kazandınız!") gibi gizlenerek paylaşılır. Tıklayan kullanıcı Rick Astley'in Never Gonna Give You Up şarkısı ile karşılaştığında gafil avlanmış, yani rickrollenmiş olur. Rick Astley dahi birden fazla kez rickrollenmiştir.[1][2][3] Günümüzde bu dans protestolarda, 1 Nisan günlerinde yapılmaktadır. iPhone'lar için bu dans nedeniyle uygulamalar çıkmıştır.

Geyik, insanların farklı bir konu ile alakalı bir linke tıkladıkları zaman alakasız bir şekilde bu müzik videosuna direkt edilmesidir. Kurbanlar görünüşte alakasız bir bağlantıya tıkladıklarında, beklenenin yerine müzik videosunun bulunduğu site yüklenir ve bunu yaparken "Rickrolled" oldukları söylenir. Zaman içinde geyik sadece insanları videoya yönlendirmekten çıktı ve şarkının sözlerinin beklenmedik yerlerde kullanılmasına da sebep oldu.

Rickroll

Geyik, 2006 yılında 4chan web sitesinde popüler olan "duckrolling" adı verilen benzer bir kandırma numarasından doğdu. Video linki ile insanları kandırma, 2007 1 Nisan Şakaları Gününde kadar 4chan'de iyice popüler hale geldi. Aynı yıl diğer İnternet siteleri de, (özellikle de YouTube) geyiği yaygın bir şekilde kullanmaya başladı. YouTube'un 2008 1 Nisan etkinliğinde Rickroll kullanması, geyiğin popülerliğini iyice arttırdı.[4]

Başlangıçta, on yıllık bir aradan sonra performansa daha yeni dönen Astley, yeni keşfettiği popülaritesini kariyerini ilerletmek için kullanmaktan çekiniyordu. Ancak Rick, 2008 Macy's Şükran Günü Geçit Töreni'ni sürpriz bir performansla şöhretini kabul etti. Şarkı sayesinde Astley, performans kariyerinin popülaritesiyle yeniden canlandığını gördü. Astley'in kendisi de birkaç kez Rickrolled olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Has Rick Astley ever been "Rick-rolled"?. Larry King Now. 25 Ocak 2017. 25 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020YouTube vasıtasıyla. 
  2. ^ Melissa Locker (18 Haziran 2020). "New Internet Legend Manages to Rick Roll Rick Astley". Time. 18 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2020. The trick was so seamlessly perfect that Astley had no choice but to applaud it by posting a clap emoji, and then called out the clever user in his sign off post, saying, "u/theMalleableDuck I salute you!" 
  3. ^ Kooser, Amanda. "Rick Astley had a relatable first reaction to Rickrolling". CNET (İngilizce). 3 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2021. 
  4. ^ "YouTube RickRolls Users" (İngilizce). TechCrunch. 26 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.