2016 Grand-Bassam saldırısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

13 Mart 2016'da Fildişi Sahili'nin Grand-Bassam kentindeki bir sahil beldesine ateş açan üç İslamcı silahlı kişi en az 19 kişiyi öldürdü, 33 kişiyi de yaraladı.

Saldırı[değiştir | kaynağı değiştir]

Üç silahlı saldırgan Agence France-Presse'e göre o sırada çok sayıda gurbetçi tarafından işgal edilen Étoile du Sud oteline saldırdı. Yetkililere göre, 15 sivil ve üç özel kuvvet askeri öldürüldü.

Saldırganlar Afrikalı olarak tanımlandı, AK-47 tüfekler ve el bombası kemerleriyle donanmış ve gündelik kıyafetler ve Kar maskeleri giymişti. Saldırganlar La Paillote Hotel'e ulaşırken saldırganlar ile polis arasında çatışma çıktı. Yerel halk ve turistler ordu personeli tarafından sahilden geçici olarak kilit altına alınan yakındaki otellere tahliye edildi.

Associated Press'in aktardığına göre hükûmet yetkilileri, güvenlik güçlerinin altı silahlı adamı öldürdüğünü söyledi. Teröristlerin "Allahu Ekber" diye bağırdığı iddia ediliyor. Saldırı tarihinde bir Amerikan elçilik heyeti Grand-Bassam'daydı, ancak ABD'nin Abidjan BüyükelçiliğiTwitter'danyaptığı açıklamada, "ABD vatandaşlarının hedef alındığına dair hiçbir kanıt olmadığını veya herhangi bir ABD vatandaşının zarar gördüğüme dair doğrulanmış bir rapor olmadığını" söyledi. Fransız yetkililer haftalar önce hem Fildişi Sahili'ni hem de Senegal'i terör saldırısı tehlikesi konusunda uyarmıştı.

Saldırıyı İslamI Mağrip'teki El Kaide (AQIM) ve el-Mourabitoun üstlendi. 17 Mart'ta AQIM saldırganların isimlerini açıkladı: el-Mourabitoun'dan Hamza el-Fulani ve Ebu Adem el-Ansari ve "Çöl Emirliği"nden Abderrahmane el-Fulani. Dört aydır Batı Afrika'daki bir turizm beldesine yapılan üçüncü kanlı saldırıydı. Toplamda, düzinelerce insan suikastların kurbanı oldu ve daha fazlası yaralandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]